hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Olimpijske igre / 28. srpnja 2021.

TOKIO 2020. – Popravni protiv Crne Gore

U četvrtak (29. VII.) od 8.30 sati po našem vremenu, najbolji hrvatski vaterpolisti u Tokiju će igrati treću utakmicu u skupini, sraz protiv momčadi Crne Gore. Treće je kolo u konkurenciji šest momčadi sredina prvog dijela nadmetanja. Dvije prve utakmice su sam početak, uvod u turnir, pa se ne čini puno. One preostale dvije nakon 3. kola, čine se još i manje. Posebno u slučaju da imate poraz u prva dva kola, pa onda uslijedi i još jedan nezadovoljavajući rezultat u trećoj rundi.

Kada se osvrnemo samo pet godina unazad, na Igre u Rio de Janeiru 2016., onda je vidljivo da grupnu fazu nisu prolazile ni momčadi s 4 boda, odnosno da je minimalno bilo potrebno 5 bodova. U jednoj skupini i više, čak 6 bodova.

U tom pogledu, ogled koji je pred nama, a u kojem se sastaju dvije momčadi koje imaju po 2 boda iz dva susreta ili po jedan poraz, budi još veću draž, nervozu, neizvjesnost… nazovite to kako tko voli. Ili još bolje, kako tko osjeća. Barakude protiv Australije nisu odigrale na očekivanoj, svojoj razini i toga su sami najbolje svjesni naši reprezentativci. Nitko im ne treba na to ukazivati.

– Mislim da imamo još uvijek vremena i prostora za ispravak – veli Loren Fatović i nastavlja.

– Vjerujem da možemo, zapravo i siguran sam da ćemo izvući snage i dati maksimum naših mogućnosti za prolazak skupine. Nema više prilika za kikseve, u biti je nije ni bilo. Mi nismo zamišljali da će biti baš ovako. Znamo tko su nam sljedeći suparnici, utakmice sve teže od težeg, ali vjerujem da imamo kvalitetu za izvući se iz ove teške situacije.

Sandro Sukno, pomoćnik našeg izbornika vrlo je jasno naznačio što predstavlja utakmica protiv Crne Gore.

– To je sada možda i najbitnija utakmica u skupini, ova protiv Crne Gore jer sada se stanje jako zakompliciralo. Moramo se što bolje i prije spremiti jer s pobjedom protiv Crne Gore bi se vratili na pravi put, na ono što nas zanima, a to je ulazak u četvrtfinale.

Igrač sa silno velikim iskustvom, najbolji strijelac u povijesti Hrvatske na olimpijskim igrama, Maro Joković ističe.

– Najbitnije je istaknuti kako još ništa nije izgubljeno. Turnir je praktički tek počeo, tri su još utakmice pred nama. Imamo još vremena za popraviti ovu lošu utakmicu koja je iza nas.

Što se tiče pak sljedećeg suparnika, Joković će…

– Unatoč negativnom omjeru u zadnjih nekoliko utakmica, mi se jako dobro međusobno poznajemo i nepoznanica nema, ali i vjerujem da ćemo pronaći igru za njih. Osobno, očekujem još težu i zahtjevniju utakmicu odnosno suparnika nego je to bila Australija – istaknuo je zamjenik našeg kapetan, Maro Joković.

Pokoju o suparniku je rekao i izbornik Ivica Tucak.

– To je poletna, mlada momčad, možda ne onako fizički čvrsta kao Australija, ali imaju kvalitetu i ekstra igrača kao što je Ivović. Oko njega se vrti cijela igra, njega ćemo morati pripaziti.

Ukoliko se pak netko zanima za različite opcije, računice koliko će bodova biti dostatno za četvrtfinale, što se mora dobiti i slično… imamo točan izračun kalkulacije.

Najbolje je dobiti sve do kraja!

U tom duhu i s tom željom, krenimo u zajedničko iščekivanje četvrtka u 8.30 sati na HTV 1.

Na olimpijskim igrama 3-1

Hrvatska i Crna Gora dosad su se sastajali baš na svakom olimpijskom turniru, najmanje jednom. Pod riječima – “svakom olimpijskom turniru” – mislimo na razdoblje od 2008. kada je Crna Gora stekla samostalnost, te nastupala pod svojim imenom na Igrama, pa su od tada i mogući hrvatsko-crnogorski susreti.

Tokio su četvrte Igre u tom razdoblju, a vidjet će već peti susret ovih dviju reprezentacija. U dosadašnja četiri susreta, naši su vaterpolisti uspješniji s 3 pobjede, dok su samo jednom slavili Crnogorci. To je bilo u prvom susretu na OI uopće.

– Peking 2008. – četvrtfinale: Hrvatska – Crna Gora 6:7

– London 2012. – polufinale: Hrvatska – Crna Gora 7:5

– Rio de Janeiro 2016. – 2. kolo: Hrvatska – Crna Gora 8:7

– Rio de Janeiro 2016. – polufinale: Hrvatska – Crna Gora 12:8

Ukupno: 4   3   0   1   33:27

Neslavan rekord Crne Gore

Naši suparnici u 3. kolu Tokija 2020., reprezentacija Crne Gore drži nesvakidašnji, a za njih sigurno i gorki olimpijski rekord. Naime, najnezahvalnije mjesto za zauzeti na bilo kojem turniru je biti – četvrti. Uđete u polufinale, imate dvije utakmice od kojih morate barem jednu dobiti da bi osvojili medalju, a na koncu ostanete jedini bez ičega oko vrata. To je u sportu 4. mjesto. Neki još nazivaju i ‘drvena medalja’.

Crna Gora takvih ima s OI čak tri i to tri uzastopno, kao niti jedna druga momčad u povijesti olimpizma i vaterpola. Tri su puta Crnogorci uzastopno gubili utakmicu za brončanu medalju.

– Peking 2008. – za broncu: Srbija – Crna Gora 6:4

– London 2012. – za broncu: Srbija – Crna Gora 12:11

– Rio de Janeiro 2016. – za broncu: Italija – Crna Gora 12:10

Crnogorcima je u osobito lošem sjećanju ostala utakmica za treće mjesto u Londonu, kada su u zadnjoj četvrtini, samo 6 i pol minuta prije kraja vodili s tri gola prednosti (11:8), da bi na koncu izgubili od Srbije 12:11.

Najmalobrojnija nacija s olimpijskom medaljom

Ukoliko niste znali, to smo mi – Hrvatska! Naša je domovina triput dosad osvajala olimpijsku kolajnu (bronca u Atlanti ’96., zlato u Londonu 2012. i bronca u Rio de Janeiru ’16.), a s 4,5 milijuna stanovnika koliko smo imali navedenih godina, Hrvatska je najmalobrojnija nacija na svijetu koja je osvojila olimpijsko odličje u vaterpolu

Veličinom teritorija pak, čak i nismo najmanji jer su barem jednu olimpijsku medalju osvajale Belgija i Nizozemska, ali obje države imaju više stanovnika od Republike Hrvatske.