Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Seniori, Svjetsko prvenstvo, Vijesti / 27. srpnja 2023.

Svladana Australija za 9. mjesto na SP

Barakude napuštaju Japan i Svjetsko prvenstvo u Fukuoki na 9. mjestu, nakon što su uvjerljivo i sigurno pobijedili Australiju 17:10.

Bila je to utakmica u kojoj su naši igrači iskazali ozbiljnost, profesionalnost i odgovornost. Naime, možemo apsolutno shvatiti da bi nakon poraza od Crne Gore u osmini finala najradije otišli doma, ali odigrali su korektno i maksimalno, bez opuštanja, zadnje dvije utakmice na ovom turniru. Nakon Kanade, ‘pala’ je i Australija. Doima se čak i relativno jednostavno, lagano. U svakom slučaju uvjerljivo i zasluženo jer naši mladići nisu dopustili Australcima niti jedno vodstvo.

Sve što je suparnik uspio postići su tri izjednačenja – 1:1, 3:3 i 4:4. U potpunosti je iz igre Australije ‘isključen’ njihov ponajbolji igrač, Nathan Power. Obojica australskih vratara su kumulativno skupili 2 obrane, iako službena statistika bilježi tri, ali radi se o jednoj krivo uknjiženoj obrani Portera kada je bila vratnica.
Jedino što je Australija dobro činila bolji je napad s igračem više (8-12).U našim su redovima najbolji bili Vukičević (5 golova), Bukić (4 pogotka), ali ponovo i debitant, Zvonimir Butić koji je uz dva gola ubilježio po jednu asistenciju, blokadu, osvojenu loptu, kao i jednu dobru dodatnu obrambenu reakciju.

Dvojbe oko pobjednika susreta nije bilo, a sve je riješeno pred kraj treće četvrtine kada je Hrvatska mini-serijom 4:0 (Harkov 2, Bašić i Vukičević) dotadašnje vodstvo 10:8 pretvorila u 14:8. Sljedeće Svjetsko prvenstvo odigrat će se već u veljači 2024. u glavnom katarskom gradu, Dohi. Jasno, prije toga ne valja smetnuti s uma i Europsko prvenstvo u siječnju, u Izraelu.

IZJAVE

Ivica Tucak, izbornik hrvatske reprezentacije:

– Naravno da ova pobjeda nije baš “zaliječila” rane od ranije. I neće još dugo. Ono što je bila naša dužnost, kao sportaša, kao ljudi koji su pali, je bila dignuti se. Morali smo iz poštovanja prema samima sebi odraditi ovo do kraja. Jasno je mislim svakom na ovom turniru, pa i u cijelom svjetskom vaterpolu, da Hrvatskoj nije mjesto ovdje gdje smo završili. Ponovit ću samo još jednom, sami smo si krivi najviše. Sve e bilo u jednoj lopti, jednom detalju, jednoj gredi. Otišlo je na suprotnu stranu, ne na našu. Analizirat ćemo pomno zašto. Spremni smo napraviti detaljnu analizu, ja sam spreman preuzeti svoj dio odgovornosti i hoću, kao i uvijek. Ono što smo trebali napraviti do kraja, biti pravi sportaši, to smo napravili s ove dvije zadnje pobjede. Život je sazdan od pobjeda i poraza, uspona i padova. Kad padneš, treba biti dovoljno jak i za dignuti se. To samo jaki mogu. Završila je napokon ova muka po nas koja je nama bila jako teška zadnjih 4-5 dana.

Luka Bukić:

– Ovo protiv Australije sigurno nije bila utakmica koju smo željeli igrati kada smo došli u Japan, igrati za 9. mjesto. Ostao nam je gorak okus u ustima nakon poraza od Crnogoraca, ali kad je već bio takav rezultat, na nama je bilo odigrati zadnje dvije utakmice, do kraja. Mislim da smo to odradili najbolje što smo mogli. Okrećemo se sada sljedećem natjecanju.

Ante Vukičević:

– Nije bilo lako za igrati protiv Australije odnosno za 9. mjesto, čisto radi naših očekivanja uoči Svjetskog prvenstva. Međutim, svaka utakmica reprezentacije je bitna i u svakoj utakmici se iskazuje i karakter, također. U svaku utakmicu treba ući jednako i to je jedini način za ići dalje. Što se tiče mojih 5 golova, nisam ja ništa tempirao za zadnje utakmice na prvenstvu. Što se tiče naše kompozicije, mi nemamo pojedinca koji će u svakoj utakmici biti u mogućnosti dati 5-6 golova. Svaku utakmicu neto iskoči, ali nažalost na ovom turniru nismo imali dovoljno raspoloženih pojedinaca. Očito ih nismo imali dovoljno i radi toga nismo uspjeli napraviti rezultat koji smo trebali.

Sve ostale informacije o Barakudama pratite na društvenim mrežama HVSa:
https://www.instagram.com/cro_wp/
https://www.facebook.com/hvs.hr