hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetsko prvenstvo, U20 reprezentacija / 27. kolovoza 2021.

SVJETSKO PRVENSTVO (do 20) PRAG 2021.(Live streaming)

Od subote 28. ovog mjeseca pa do nedjelje, 5. rujna glavni češki grad Prag i plivački kompleks Podoli s tri bazena od kojih su dva olimpijska (otvoreni i natkriveni), domaćini su Svjetskog prvenstva igrača do 20 godina. Riječ je o izravnim, prvim nasljednicima sadašnjih seniorskih vrsta. Igrači su to koji više nisu juniori, mnogi ili praktički svi (poglavito iz ‘jačih’ vaterpolskih zemalja) igraju u prvoligaškim sredinama. U biti je ovaj uzrast onaj posljednji prozor koji nudi pogled na to koliko će jaka biti seniorska vrsta neke države.

Da sve priče o prvenstvenom nadmetanju ovog ili nešto mlađih uzrasta, nisu baš puka tlapnja kada se razmatra seniorska budućnost neke države odnosno reprezentacije, najbolji je primjer Grčka. Momčad koja je za mnoge senzacionalno ove 2021. osvojila olimpijsko srebro u Tokiju. Međutim, baš je Grčka osvajala dva uzastopna zlata na SP do 20 (Beograd 2017. i Kuvajt 2019.), s tim da su još bili prvaci Europe u uzrastu do 18 i do 19 godina, ona natjecanja odigrana 2018.

Hrvatska je pak, kada je u pitanju SP do 20, dvaput osvajala zlato – 1997. u Havani i 2009. u Šibeniku. Godine 2017. na prvenstvu u Beogradu smo bili srebrni nakon što su Grci (opet oni) bili sretniji/spretniji u petercima. Na posljednjem SP ovog uzrasta, u Kuvajtu prije dvije godine, Hrvatska je izgubila susret za broncu od Italije.

– Kroz prva smo okupljanja oprobali 42 igrača. Plan je bio čak i još više, skoro do 50. Ovdje nema mladića koji su se odlučili za fakultete u SAD jer na njih nećemo ni moći računati sljedeće 4 godine – u začetku će izbornik ove naše reprezentacije, Vjekoslav Kobešćak.

– U ljeto i završnih 40-50 dana pripreme smo ušli s 20-ak momaka, od kojih je najboljih 14 sada ovdje. To su sve seniorski igrači, a naš prvi cilj je i bio upravo adaptacija na seniorski, moderni vaterpolo, procjenjivanja njihovog stanja. Ima tu i pozitivnih zaključaka, ali i nekih koji ukazuju da im nešto nedostaje. Svjetsko prvenstvo će pokazati pravu sliku. Mi u ovom trenutku, kao ni druge momčadi, nemamo ni dobre informacije o drugim momčadima. Naravno da hrvatski vaterpolo sam po sebi uvijek traži rezultat i da ćemo mi pokušati to i  ostvariti, ali ne opterećujemo dečke imperativom.

Je li se borba za prvo mjesto koje vodi izravno u četvrtfinale svodi na nas i Talijane?

– Ne bi zanemario baš ni Rusiju. Te tri momčadi bi se trebale boriti za vrh. Italija koja dolazi velikim dijelom s igračima rođenim 2002., a oni su bili europski prvaci prije dvije godine u Gruziji. Odlična generacija, bili su dominantni i igrali jako lijepo. Njih petorica su igrala prošle sezone u Ortigii, u Ligi prvaka.

Koga bi vi istaknuli u krug kandidata za medalju, osim Italije i vjerojatno Grčke?

– Španjolska sigurno, igrali su i finale EP s Italijom prije dvije godine. Imaju fenomenalnog vratara Aguirrea koji je sada branio na Igrama u Tokiju. Crna Gora također moćna, kao i Srbija koja je vrlo dobra. Nama je pak bitno da pokušamo odigrati ono što radimo, treniramo cijelo ljeto, a što je dosta drukčije od onog što igraju u klubovima, pa počev i od mojeg kluba, od Juga. Mislim da će biti vrlo izazovno. Vrlo bi nam bilo važno kada bi na ovom prvenstvu dobili nekoliko imena koja bi mogla sljedećeg ljeta recimo biti na širem popisu A reprezentacije – napominje trener Vjeko Kobešćak.

Ovo što ste spomenuli “…igrati dosta drukčije od onog što igraju u klubovima…”. O čemu se radi? Kako ćemo igrati?

– Nadam se brzini, iako se tu mučimo priznajem. Nisam bio zadovoljan kako smo izgledali na zadnje dvije trening-utakmice u Splitu s Jadranom i Mornarom. Još nisam odlučio od 14 igrača tko će biti ‘vani’, ali recimo vodimo tri centra koji nemaju iskustvo igranja centra. Tu smo sigurno malo u deficitu i moramo s tomu prilagoditi.

Tko su ti onda novi centri?

– Luka Stahor, Karlo Babić i Borna Sirovec. Primjerice, Babić je većim dijelom dosadašnje karijere bio bek. Sirovec je veliki potencijal, ljetos je prešao iz Medveščaka u Solaris i on će se razvijati još, dok Stahor uopće nije bio centar. On je ljevak, igrao je desnu stranu, međutim prisjetimo se Luke Lozine. Njega smo prije 8-9 godina stavili na centra, pa i danas to igra – zaključio je Vjekoslav Kobešćak.

U potpunosti bi se složili s trenerovom tvrdnjom kako bi najveći dobitak s predstojećeg prvenstva za hrvatski vaterpolo bio, kada bi netko iz ovog kruga mladića zaintrigirao, nametnuo se izborniku Barakuda Ivici Tucku.

Live scoring svih utakmica ovdje

Live streaming svih utakmica ovdje

Hrvatska u Pragu

1. Roko Pavić (Mornar BS)

2. Petar Čondić Kadmenović (Jadran)

3. Noa Burburan (Primorje EB)

4. Karlo Babić (Primorje EB)

5. Roko Akrap (Mornar BS)

6. Luka Stahor (Jug Adriatic osiguranje)

7. Marin Tomasović (Jug Adriatic osiguranje)

8. Duje Akrap (Mornar BS)

9. Jerko Penava (Solaris)

10. Tin Brubnjak (Primorje EB)

11. Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje)

12. Ivan Vukojević (Jug Adriatic osiguranje)

13. Ivan Jurišić (Jug Adriatic osiguranje)

14. Borna Sirovec (Solaris)

Stručni stožer

Vjekoslav Kobešćak – izbornik

Jure Marelja – pomoćni trener

Hrvoje Koljanin – pomoćni trener

Goran Obradović – pomoćni trener

Skupine u Pragu

SKUPINA A – Hrvatska, Italija, Rusija, Uzbekistan, Argentina

SKUPINA B – Španjolska, Srbija, SAD, Slovačka, Češka

SKUPINA C – Brazil, Mađarska, Njemačka, Egipat

SKUPINA D – Grčka, Kazahstan, Južna Afrika, Crna Gora

Satnica utakmica hrvatske reprezentacije – skupina A

– 1. kolo (subota, 28. VIII.): Hrvatska – Argentina (10.30)

– 2. kolo (nedjelja, 29. VIII.): Italija – Hrvatska (16.30)

– 3. kolo (ponedjeljak, 30. VIII.): Hrvatska slobodna