Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Seniori, Svjetski kup / 14. ožujka 2023.

SVJETSKI KUP – Barakude nisu uspjele

Hrvatski vaterpolisti neće u Kaliforniju, na završni turnir Svjetskog kupa. U susretu koji je odlučivao drugog putnika na Super Final, uz Italiju i od ranije znanu momčad SAD, Mađarska je bila bolja od Hrvatske 13:10, te “izvadila vizu” za kalifornijski turnir ovog natjecanja.

Šteta je primarno zbog divne publike, odličnog navijanja, ponovo dupkom ispunjenih tribina i sjajne slike koja je odaslana s bazena uz Savu.

Od početka u vodi nije bilo dobro. Mađarska je vodila cijelim tijekom utakmice, od 0:2 pa do visokih čak 1:5 početkom druge četvrtine. Zakazao je naš napad u trenutku brojčane prednosti, baš ono čime smo se dosad s pravom dičili jer su nam tu brojke bila odlične. Sada realizacija igrača više 5-18 govori dovoljno sama za sebe. Uz to, s druge strane je perfektnu večer imao ljevak mađarske momčadi, Gergo Zalanki koji je postigao 7 pogodaka iz 9 pokušaja. Jasno da je ponio nagradu za “Igrača utakmice”.

Imali smo i još jednu otegotnu okolnost, a to je rano isključenje zbog tri osobne Harkova (22. minuta). To je istog trenutka značilo i bitno slabiju ipak desnu stranu naše momčadi.

Ipak, valja odati priznanje našim igračima na silnoj iskazanoj borbenosti, energiji jer nisu odustajali. Predaja nije opcija ovih mladića, pa ni kada je suparnik poveo 10:6 minutu prije kraja treće četvrtine. Štoviše, s četiri uzastopna gola (Lazić, Burić, Vrlić i Bašić) Hrvatska je izjednačila na 10:10, točno 3 minute i 17 sekundi do kraja, za erupciju oduševljenja na tribinama.

Ipak, tu je očito bila malo prevelika potrošnja u naših igrača, Mađari su u jednoj minuti preko Vigvarija i Zalankija došli do 12:10, a posljednji je gol za konačnih 13:10 postigao Manhercz samo 21 sekundu prije kraja na prazan gol. To više nije ni bilo toliko bitno jer je vratar Popadić koji je odmijenio Bijača u zadnjoj četvrtini logično krenuo u napad, 7 na 6.

IZJAVE

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske:

– Utakmicu smo izgubili iz razloga što smo ju loše i otvorili. Pogotovo u napadačkom dijelu. Dali smo samo tri gola od prvih 10 situacija s igračem više. Gađali smo blokove, nepripremljeni, mlohavi. Nismo ušli onako čvrsto kako sam očekivao i što sam tražio. Onda smo se tijekom cijele utakmice silno trošili. Ono što moram čestitati momcima je taj karakter koji su pokazali. Iskazali su želju, stizali, došli do egala i onda na kraju mi očito ne možemo naprijed, ali… Moram biti iskren. Kada Talijani “jure egal” onda je to malo drukčiji kriterij, nego kada to čine Hrvati. Stojim iza ovih riječi. Naravno, ja time ne velim da smo odigrali briljantno. Čak dapače, ne onako kako i koliko mi možemo. Napadački smo bili konfuzni, a “probušio” nas je Zalanki koji je došao u nedjelju. Njemu je očito odmor jako dobro došao, odmoran je stigao u Zagreb.

Marko Žuvela:

– Nismo dobro ni krenuli u utakmicu, a gubili smo već 5:1. Opet, iskazali smo karakter, vratili se na neriješeno, 10:10, ali onda… Dekoncentracije malo ili umor jer silno smo se i potrošili da dođemo do izjednačenja, što nas je zatim koštalo primiti gol-dva prelako.

SVJETSKI KUP

U drugoj i završnoj utakmici zadnjeg dana zagrebačkog turnira, Italija je pobijedila SAD 16:10, te time samo potvrdila najbolju formu odnosno rezultate u minulih tjedan dana natjecanja.

Konačan poredak: ITALIJA 15 (5), SAD 9 (5), MAĐARSKA 9 (5), Hrvatska 9 (5), Japan 3 (5), Francuska 0 (5).

— 

Skupina Podgorica

Srbi izgubili petercima od Gruzije

Posljednjeg dana turnira u glavnom gradu Crne Gore, momčad Gruzije je svladala Srbiju boljim izvođenjem peteraca nakon što je po okončanju 32. minute bilo 11:11. Peterci su bili istinski vrlo dugački jer je Gruzija taj dio dobila 12:11! Marko Jelača je za Gruzijce postigao 3 gola. Crnogorci su pobijedili Grke, ali im to nije puno pomoglo jer su u trokutu tri momčadi s istim brojem bodova, ispali ukupno četvrti s najlošijom gol-razlikom.

Rezultati utorka: Gruzija – Srbija 23:22 5 m (11:11) i Crna Gora – Grčka 8:7

Konačan poredak: ŠPANJOLSKA 13 (5), GRČKA 9 (5), SRBIJA 9 (5), Crna Gora 9 (5), Gruzija 5, Australija 0.