hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetska liga / 18. siječnja 2022.

SVJETSKA LIGA – Barakude danas protiv Grka (prijenos uživo od 19 sati)

Razdoblje uigravanja, pripremnih okupljanja i sparing-treninga je iza Barakuda. Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas u Ateni (19.00 sati po hrvatskom vremenu) igra prvu utakmicu natjecateljskog karaktera nakon Olimpijskih igara u Tokiju. Bit će to prva utakmica jedne ponešto pomlađene, a definitivno izmijenjene, redizajnirane nacionalne momčadi u kojoj više nema legendarnih igrača poput Bušlje, zasad Jokovića, pa Lončara, Garcije, Obradovića…

U Ateni nas čeka u 1. kolu D skupine Svjetske lige momčad Grčke, snažan suparnik koji je u Tokiju osvojio srebrnu medalju, što je najveći uspjeh u povijesti grčkog vaterpola u povijesti.

– Velika momčad i vrlo jak suparnik. Odigrali su odličan turnir u Tokiju gdje su uostalom osvojili srebro – napomenuo je izbornik naših vaterpolista prije polaska iz Zagreba za Atenu.

– Vanjska linija je jedna od najjačih na svijetu, Genidounias, Vlachopoulos i Fountoulis. Oprostili su se od reprezentacije centri, Mourikis i Kolomvos iako sam čuo, negdje pročitao da bi Kolomvos baš protiv nas mogao odigrati oproštajnu utakmicu. Međutim, oni imaju sjajnog sidruna Kakarisa koji igra u našem Jugu, pa iz Spandaua Nikolaidisa.

Dosta o Grcima, kakva je Hrvatska?

– Prvi put smo kompletni. Zasad barem. Uvijek je dosad nedostajao po jedan ili dvojica igrača, nekad petorica, sad smo kompletni, pa me zanima kako će to izgledati. Doduše, živimo u vrlo teškim vremenima u sportu, sve momčadi, sve reprezentacije u kojima čak i koji sat uoči utakmice ne znate koga će te imati na raspolaganju ili ne. To vrijedi za sve, tako da nije samo naša otegotna okolnost. Ono što je jest ipak specifikum vaterpola, što u našem sportu samo 2-3, da ne velim i 5 dana netreniranja, bez bazena, bez plivanja, silno unazađuje formu odnosno tjelesnu spremu. To predstavlja komplikacije.

Izbornik ipak naglašava cilj u Ateni.

– To je svakako pobjeda! Jasno da nas zanima i rezultat, ne samo dizanje forme. Budući da su do početka Fukuoke, prve utakmice na Svjetskom prvenstvu preostala točno 4 mjeseca, što će jako brzo proći, podrazumijeva se da su ovo sada prvi pravi, konkretniji ispiti i silno me zanima kako će to sada izgledati. Posebno nakon što smo po završetku četiri kruga mini-priprema već radili na nekim novim detaljima u igri – zaključio je izbornik Ivica Tucak.

Hrvatska – Grčka kroz povijest

Ove dvije momčadi su se dosad sastajale 53 puta, a Hrvatska je puno uspješnija. Kroz brojke to iznosi – 37 pobjeda, 9 remija i samo 7 poraza uz gol-razliku 490:377. Naša posljednja međusobna utakmica datira s Europskog prvenstva u Budimpešti, u siječnju 2020. kada su Barakude slavile 14:11. Grčka je posljednji puta pobijedila Hrvatsku u kvalifikacijama za Europa kup, u Splitu 2018., kada je bilo 6:4 za Grke.

Svjetska liga 2022.

Skupina A: Mađarska, Rumunjska, Crna Gora

Skupina B: Njemačka, Francuska, Španjolska

Skupina C: Srbija, Italija, Slovačka

Skupina D: Hrvatska, Grčka, Rusija

Svaka će momčad u skupini odigrati po dvije utakmice (naša sljedeća je u veljači protiv Rusa, u 2. kolu). Po dvije prvoplasirane momčadi steći će pravo nastupa na završnom europskom kvalifikacijskom turniru od 14. do 16. travnja ove godine. S tog će se turnira dalje plasirati 3 ili 4 reprezentacije. Ovisno naime hoće li završni turnir biti u Europi ili izvan nje. Bude li u Europi, tada dalje idu 3 momčadi jer domaćin završnog turnira stječe automatsko pravo nastupa.

Završni turnir ili Super Final Svjetske lige odigrat će se od 25. do 30. srpnja. Domaćini ovih turnira još nisu određeni.

Raspored utakmica 1. kola Svjetske lige – utorak, 18. I.

GYOR (18.00) Mađarska – Crna Gora

BERLIN (18.00) Njemačka – Francuska

ATENA (19.00) Grčka – Hrvatska (prijenos uživo klikom ovdje)

ŠABAC (19.00) Srbija – Italija