Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 20. June 2022.

Sutra u Mađarskoj počinje muški turnir SP u vaterpolu

Za 24 sata u Mađarskoj počinje muški vaterpolski turnir na 19. Svjetskom prvenstvu. Dame će početi već danas (ponedjeljak), o njima nešto kasnije i ipak nešto manje, budući da na ovoj razini (zasad) još nema hrvatske reprezentacije.

Muški vaterpolski turnir će biti vrlo težak za ikakve prognoze. Tako je naime gotovo pa uvijek nakon olimpijskih igara, ali ponajviše stoga jer su dvije reprezentacije koje su doista nadmoćno vladale proteklih desetljeće-desetljeće i pol, najviše izmijenile svoje momčadi. Mislimo na Hrvatsku i Srbiju. Naime, ove dvije reprezentacije bi čak i na svjetskim prvenstvima nakon Igara u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016., dakle u također prvom postolimpijskom turniru, i dalje bili favoriti. Ne za medalju, nego za svjetsko zlato. Uostalom, to se i dogodilo – Hrvatska je 2017. u Budimpešti postala drugi put svjetskim prvakom.

Sada je stanje malo drukčije. Kao što smo naveli, Hrvatska i Srbija su značajno pomlađene te su u odnosu na Tokio izmijenile 8 odnosno 9 igrača. Ne tvrdimo da su zato slabe ili da nisu konkurenti za vrh, ali nisu više u tolikoj mjeri dominantni kao ranije. Istodobno, značajno su se podignuli Italija (svjetski prvak iz Gwangjua 2019.) i Španjolska (svjetski doprvak 2019. i europski doprvak 2020. u Budimpešti). Uz to, jako su malo mijenjali svoj sastav. Tu je svakako izvanredno jak domaćin Mađarska (aktualni europski prvak) i koji u svojem sastavu ima 9 igrača koji su osvojili olimpijsku broncu u Tokiju. Na koncu smo ostavili, ali samo radi naglašavanja na značaju jer kvalitetom pripadaju vrhu, Grčku. Momčad koja je osvojila srebro u Tokyu, nije odveć promijenjena, a puna je kvalitete i samopouzdanja.

U takvim okolnostima predviđati rasplet, nekome pridavati ulogu favorita za medalju, dosta je nezahvalno. Svi navedeni su legitimni aspiranti na jedno od stepenica postolja. Nismo zaboravili jasno ni na Crnu Goru, koja je ipak bez Ivovića, Dr. Brguljana, pa onda i Spaića, Ukropine, Đ. Radovića… Izvan našeg kontinenta su tu  SAD i Australiju, koje svakako imaju svojih kvaliteta, ali na prijašnjih 18 svjetskih prvenstava, nikada medalju nije osvojila neka izvaneuropska država. Ništa nije vječno, jednom će se i to dogoditi, a hoće li već za dva tjedna… vidjet ćemo.

Prvi put u 4 grada

Temeljna novost u odnosu na prijašnja SP je što će se igrati u čak četiri grada. Točnije, svaka skupina u jednom gradu. Načelno, ideja za pozdraviti jer na taj način više nema utakmica u jutarnjim ili ranoposlijepodnevnim satima, po suncu koje i zasljepljuje pogled gledateljima, a da ne velimo koliko je neugodno više od sat vremena biti izložen vrućem ljetnom suncu. U konačnici, nije ugodno ni samim igračima i trenerima. Ne manje bitno, medijski je, a tu mislimo primarno na TV postaje, ovo bolja opcija jer gledanost utakmica u večernjim satima je neusporediva s onim u primjerice 12.00 ili 15.00 sati, pa još radnim danom.

Utakmice će se igrati u Budimpešti, Debrecenu, Sopronu i Szegedu. U drugom tjednu Prvenstva, najveći se dio seli u Budimpeštu, dok će u Sopron samo momčadi koje su bile zadnje u skupinama, te će se ondje nastaviti borba za poredak u donjem domu.

Skupine Svjetskog prvenstva

SKUPINA A – Budimpešta: Brazil, Gruzija, Crna Gora, Mađarska

SKUPINA B – Debrecen: Hrvatska, Grčka, Njemačka, Japan

SKUPINA C – Sopron: Italija, Španjolska, Kanada, Južnoafrička Republika

SKUPINA D – Szeged: SAD. Australija, Kanada, Srbija

Sve utakmice Barakuda na HTV 2

Nešto što se manje-više i podrazumijeva, a u konačnici i najavljivali smo. Sve utakmice hrvatske vaterpolske reprezentacije moći ćemo pratiti i u programu HTV 2.

Ponovimo i raspored utakmica u našoj skupini

1. kolo – utorak, 21. lipnja:

18.00 Njemačka – Japan

19.30 Grčka – Hrvatska

2. kolo – četvrtak, 23. lipnja:

18.00 Hrvatska – Njemačka

19.30 Japan – Grčka

3. kolo – subota, 25. lipnja:

18.00 Japan – Hrvatska

19.30 Grčka – Njemačka

Prvoplasirani u četvrtfinale, drugi i treći u osminu finala

Sustav natjecanja je ostao nepromijenjen u odnosu na prijašnje turnire. Pobjednik svake skupine plasirat će se izravno u četvrtfinale, dok drugo i trećeplasirana reprezentacija igraju osminu finala. Momčadi koje će u skupini B, u kojoj je Hrvatska i na kojoj će jasno biti žarište naše pozornosti, u osmini finala se ‘križaju’ sa skupinom A. To znači da će drugi i treći iz naše skupine na suparnike pronaći u trećim odnosno drugim u A skupini (A2-B3 i A3-B2). Za posljednjeplasiranu momčad iz svake skupine smo naveli da ide u Sopron, u razigravanje za poredak.

Kada bi ‘pogledali’ još malo dalje, onda možemo navesti da će pobjednik skupine B u četvrtfinalu čekati boljeg iz ogleda C3-D2. Drugoplasirana momčad iz naše skupine bi u nekom mogućem raspletu, najvjerojatnije išla na pobjednika skupine D, ali baš toliko daleko ne treba gledati sada, uoči prve utakmice. Tijekom turnira su uvijek moguća i iznenađenja.

Zamjenski igrači

Još jedna novost, doduše zasad prinudna zbog koronavirusa su zamjenski igrači. Svaka reprezentacija je mogla prijaviti 13 igrača plus još dvojicu zamjenskih. Ta dvojica zamjenskih bi stekla pravo nastupa u slučaju da se netko iz izvornih 13 pokaže pozitivnim na testu za koronavirus. Izbornik Ivica Tucak je za tu dvojicu odredio centra Lovru Paparića i ljevaka Ivana Domagoja Zovića. Nadamo se da se neće pokazati potreba za njihovom aktivacijom, a pritom ne mislimo ništa loše po pitanju Paparića i Zovića već nam je cilj da momčad koja je otišla u Mađarsku zdrava, takva ondje i ostane tijekom sljedeća dva tjedna.

Vaterpolski rekordi na SP

– 7 uzastopnih medalja – uspjeh je to Barakuda. Nitko nije na 7 uzastopnih SP osvajao medalje. Nitko do Hrvatske – zlato 2007., bronce 2009., 2011., 2013., pa srebro 2015., zatim novo zlato 2017. i opet bronca 2019.

– 15 medalja Mađarske – najtrofejnija vaterpolska nacija u povijesti SP je Mađarska koja ima, kombinirano muški i žene, 5 zlatnih, 8 srebrnih i 2 brončane medalje. Ako promatramo samo muškarce, Mađarska je opet najbolja s čak 11 medalja – 3 zlatne, 7 srebrnih i 1 brončana. Na tom je popisu Hrvatska sa 7 medalja druga, odnosno dijelimo drugo mjesto s Italijom i Španjolskom

– 64:0 – najveći rezultat koji je ikada zabilježen u povijesti SP, ali i u povijesti svih nadmetanja pod ovlastima FINA. Bilo je to u ženskom turniru nadmetanja 2019. u Gwangjuu kada su Mađarice svladale Korejke. Prije te utakmice, rekord je po broju golova na nekom FINA natjecanju pripadao utakmici s Univerzijade u Kobeu 1985. kada je Jugoslavija pobijedila Gvatemalu 62:0. Tada je Milivoj Bebić postigao 28 golova što je do danas ostao svjetski rekord na jednoj utakmici.

Dame startaju danas

Kao što smo naveli u početku, nismo zaboravili na dame. Ženski vaterpolski turnir na Svjetskom prvenstvu počinje već danas (ponedjeljak, 20. lipnja), no kako ondje nemamo hrvatsku ekipu, shvatljivo je da će i naša pozornost biti ipak manja.

Što se žena tiče, njih je također ukupno 16 reprezentacija razdijeljenih u 4 skupine, a daleko najveće favoritkinje su Amerikanke koje su osvajale zlata na posljednjih troje svjetskih prvenstava, ali i olimpijskih igara.

Skupina A – Budimpešta: Italija, Mađarska, Kanada, Kolumbija

Skupina B – Debrecen: SAD, Nizozemska, Argentina, Južnoafrička Republika

Skupina C – Sopron: Brazil, Kazahstan, Novi Zeland, Australija

Skupina D – Szeged: Tajland, Francuska, Grčka, Španjolska