hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske / 5. prosinca 2020.

Splitski derbi u 8. kolu Prvenstva Hrvatske

U vikendu europskih nastupa Jadrana i Mladosti, igraju se i utakmice državnog prvenstva. Osma prvenstvena runda protegnula se na nekoliko dana. Nakon jučerašnjeg susreta (petak) Medveščaka i Primorja, ova subota donosi dva susreta, a sljedećeg tjedna slijede ‘obračuni’ KPK i Jadrana (10. prosinca) odnosno najveći derbi hrvatskog vaterpola, Jug AO – Mladost (11. prosinca). Danas su na rasporedu dalmatinski dvoboji, gradski splitski derbi i susret momčadi iz dvaju susjednih gradova, Zadra i Šibenika.

Nešto veću pozornost će sigurno privlačiti sraz POŠK-a i Mornara. Utakmica koja nikada nije samo za bodove, već je tu uključeno i pitanje prestiža.

– To su utakmice u kojima nikada nije bitno, presudno koliko tko imao bodova i koje mjesto zauzimao na tablici – napominje trener u večerašnjoj utakmici domaćina, strateg POŠK-a Mirsad Mica Zajmović.

– Ono čime sam zadovoljan da smo sada u daleko boljem položaju nego što smo bili prije recimo mjesec dana. Od igre, forme, pa i do zdravstvenog stanja. Nadalje, sada smo manje-više kompletni i mislim da neću možda moći računati samo na jednog mlađeg igrača. Prije tjedan dana, u kvalifikacijskim kup utakmicama u Zagrebu smo bili desetkovani. Ne samo što nismo imali 6 igrača, nego nismo imali i za rotaciju, došli smo sa samo 12 igrača. To je velika razlika – veli trener Zajmović.

Podsjetimo, prije tjedan dana je u Zagrebu u okviru kvalifikacijskog turnira Hrvatskog kupa Mornar BS svladao POŠK dosta lagano, 10:5. No, tražiti paralelu te utakmice s onom koja slijedi, ne bi bilo primjereno. Napominje to i Danijel Burić, trener Mornara BS.

– Ne bi nikako i uopće se oslanjao na tu utakmicu u najavi ove koja predstoji. Tada je POŠK došao oslabljen, prije utakmice s nama su igrali već bili dva susreta. Ovo što slijedi je ipak gradski derbi. Obično su te naše splitske utakmice dosta otvorene, neizvjesne rezultatski. Oni imaju nekoliko iskusnih igrača, a mi smo kao što sam već nekoliko puta rekao vrlo mlada ekipa.

Mornar BS još uvijek neće biti kompletan jer se branič Goran Solje oporavlja od ozljede stopala.

– Nadam se da će nam se uskoro vratiti, ali ne još protiv POŠK-a. Počeo je plivati, osjeća lagane bolove. Nadam se da bi se mogao vratiti ako ne za utakmicu protiv Jadrana koja nam je nakon POŠK-a, ali onda protiv Primorja u 10. kolu – veli Danijel Burić, trener Mornara BS.

Druga utakmica večeri je sraz u Višnjiku između domaćeg Zadra 1952 i Solarisa. Unatoč sigurno bolnom, za samo 2 gola manjka, ispadanju Sunčanih iz Kupa, za vjerovati je da su Šibenčani ‘zavidali emocionalne rane’. Solaris je previše kvalitetna momčad da bi trebala strahovati od Zadrana koji jedini dosad u Prvenstvu Hrvatske nisu osvojili ni bod.