Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetsko prvenstvo / 8. veljače 2024.

Protiv Južne Afrike za kraj skupine

U sportu postoji nekoliko nepisanih pravila, ali jedno od osnovnih je, a posebno na velikim natjecanjima na kojima se utakmice nižu svaka dva dana jest vrlo jednostavno – nema prevelikog osvrtanja na ono što je bilo, što je iza nas. Bila to pobjeda ili poraz, to je utakmica koja pripada prošlosti, na nju se više nikako ne može utjecati. Posebno kada se izgubi, kao što je slučaj bio u srijedu s utakmicom protiv Španjolske. Nema smisla plakati za prolivenim mlijekom. Dakako, to ne znači da nije potrebno malo i analizirati što se, kako i zbog čega dogodilo. Nastojati da se lošiji detalji ubuduće izbjegnu, poprave, a ono što je bilo dobro još više produbi, ali važnije je okrenuti se onomu što donosi sutrašnjica, budućnost.

Ovdje u Dohi, Barakudama sutrašnji dan donosi… Crne Mambe. Tako naime glasi nadimak južnoafričke reprezentacije. To je i jedino opasno što bi mogli vezati uz suparnika. Vrlo je velika razlika, ne u jednoj nego u dvije klase između naše i južnoafričke reprezentacije, tako da uopće ne treba dvojiti o ishodu i kakav će on biti. Pobjeda je i više nego sigurna, upitno je samo s koliko golova razlike.

Naš jedini cilj je osigurati plasman na Olimpijske igre. Što se utakmice sa Španjolskom tiče, ponavljam ono što sam rekao odmah nakon susreta, nismo bili pravi. Pokušavali smo, ‘čupali’ se, u nekom trenutku došli i na dva gola zaostatka 6 minuta do kraja, no jednostavno u toj utakmici nismo bili zreli za pobjedu. Ne protiv ovakvog sastava kakav je Španjolska koja je možda jedina momčad koja ne oprašta niti jednu jedinu pogrešku. U sportu se pita i suparnika, znate.

kratko se osvrnuo na utakmicu protiv Furije izbornik Tucak, a zatim okrenuo prema sutrašnjici.

Na papiru mi je čak i draže da nemamo te velike pauze od praktički 6 dana do četvrtfinala. Jer da smo bili prvi uz skupini, onda tako ispada. Naime, utakmica protiv Južne Afrike spada nekako u tu sferu. Nakon toga će nam slijediti kao što je sada znano, Brazil ili Kina. Ja sam igračima rekao, ako mi ne možemo pobijediti jedan Brazil ili Kinu, onda nismo ni zaslužili Igre. Prema tome imamo Južnu Afriku kao prvi korak, te onda slijedi i drugi za plasman u krug 8 najboljih.

No, ovakva je utakmica prilika i za odmarati određeni broj igrača, one koji su se dosad ‘potrošili’ možda nešto više.

Točno i to mogu već sada najaviti da ću odmoriti neke starije igrače. Odmorit ću obojicu centara, Lončara i Vrlića. Kao što znate imamo zato i trećeg, našeg kapetana Krapića. Razgovarat ću i s Markom Bijačem, pa da vidimo možda i njega malo regenerirati. On će biti u sastavu, ali vidjet ćemo hoće li braniti. To je sada moj zadatak u sljedećim utakmicama. Napraviti jedan miks minutaže, što manje opteretiti igrače koje su dosad nosili većinu tereta. Nakon toga slijede Brazil ili Kina. Potpuno svejedno tko bude od njih dvije, bolja smo reprezentacija. Tu utakmicu s pravim ulaskom moramo dobiti, a onda kada to završimo s očekivanim epilogom, onda se okrećemo prema četvrtfinalu. Znamo da to u ovom trenutku mogu biti SAD ili Srbija

zaključio je izbornik Ivica Tucak.

Kapetan Ivan Krapić protiv Južne Afrike će ubilježiti prve minute na ovom SP.

Sada slijede dvije utakmice u kojima nam predstoji viziranje karte za Olimpijske igre i vjerujem da će to tako i biti. Jasno da sam spreman, ali velim uvijek da tko god da igra, zadatak je uvijek isti. Igrati što bolje i pobijediti. Tako će biti protiv Južne Afrike, ali tako i svaka sljedeća utakmica. Mi smo prije svega okrenuti sebi i nemamo što pričati o Južnoj Africi koja je sigurno najlošija momčad na turniru. Favoriti smo i kasnije protiv Kine ili Brazila.

Ivan Krapić

Matias Biljaka će protiv Južne Afrike ubilježiti debitantski nastup na svjetskim prvenstvima uopće.

Ovo mi je da, prva utakmica na svjetskim prvenstvima. U biti, prvo SP uopće. Dosad sam nastupao samo na dva europska prvenstva. Znamo da smo puno kvalitetnija momčad, moramo sportski pristupiti utakmici. Gledamo samo onda dalje tko će nam biti suparnik u četvrtfinalu i daj Bože kasnije u polufinalu. Prvi cilj jest Pariz, ali gledamo i naprijed i gledamo više.

Matias Biljaka

Kako se momčad, pa onda i sportaš priprema za utakmice u kojima zna da ste puno jači, podsvjesno ste već pobjednici.

Svaki se sportaš mora pripremiti onako kako je naviknuo i kako to inače čini. Naravno, protiv slabije momčadi je malo drukčije, ali trebamo shvatiti dvije stvari. Prihvatiti susret kao i svaki drugi, te dati sve od sebe.

Matias Biljaka

Utakmica Južna Afrika – Hrvatska počinje u petak, 9. veljače od 14.00 sati po hrvatskom vremenu, uz prijenos na HTV 2.

Omjer Hrvatska – Južna Afrika
Hrvatski su se vaterpolisti dosad susretali s južnoafričkom reprezentacijom u 7 navrata. Treba li napominjati da su svih 7 puta i pobijedili. Od navedenih sedam utakmica, dvije su bile na svjetskim prvenstvima.

2007. Melbourne: Hrvatska – Južna Afrika 13:5
2013. Barcelona: Hrvatska – Južna Afrika 19:0

Rekord iz Barcelone
Utakmica koju su Barakude odigrale i dakako pobijedile Južnu Afriku, u srpnju 2013. na Svjetskom prvenstvu u Barceloni, prvom velikom natjecanju na kojem je Barakude vodio izbornik Tucak (ne računajući Mediteranske igre u turskom Mersinu), ušla je u knjigu rekorda svjetskih prvenstava.
Naime, tadašnja pobjeda 19:0, prvi je slučaj u povijesti svjetskih prvenstava na kojoj neka momčad nije postigla niti jedan jedini gol! Iz te utakmice u južnoafričkoj vrsti više ne igra niti jedan reprezentativac, ali mi imamo dvojicu koji su još uvijek među Barakudama – centar Luka Lončar i vratar Marko Bijač. U biti, postoji i treći samo što njega nema ovdje zbog oporavka od operativnog zahvata. To je Luka Bukić.
No, zato ima još ponekih koji su aktivni, ali ne više među Barakudama, poput Bušlje u Olympiacosu, Obradovića koji je u Turskoj, pa Jokovića u Jug Adriatic osiguranju.
Zatim, Sandro Sukno, tada najbolji strijelac (5 golova Južnoj Africi) sada je trener Pro Recca; Ivan Milaković je danas glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza; Petar Muslim je sportski direktor Primorja EB; Josip Pavić, državni tajnik za sport. U momčadi su tada još bili i Nikša Dobud, Fran Paškvalin i Anđelo Šetka.

Rođendanska želja Ivice Tucka
Izbornik hrvatske reprezentacije, Ivica Tucak ovog četvrtka je u Dohi proslavio 54. rođendan. Velika čokoladna torta bilo je ono čime je u hotelu obradovan od vodstva nacionalnog saveza i reprezentativaca. Trenutak za poželjeti izborniku sretan rođendan, ali i za priupitati što samom sebi želi Ivica Tucak.
– U prvom si redu ovdje želim da osiguramo nastup u Parizu na Olimpijskim igrama. Ako Bog da, to će biti u nedjelju. I da, želim si zdravlja. Malo bolje srce nego što je bilo dosad – kroz smiješak će izbornik Tucak.

Neka se sve želje ispune, sretan rođendan izborniče!