Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetsko prvenstvo / 4. veljače 2024.

SP DOHA 2024. – Hrvatska u pustinji ‘lovi’ Pariz

Tek što su se slegnuli dojmovi s Europskog prvenstva u našoj zemlji, u Dubrovniku i Zagrebu, pred nama su nova vaterpolska uzbuđenja. Štoviše, za razinu viša i veća. Malo nas naime još dijeli do početka vaterpolskog turnira muškaraca u Dohi na 21. Svjetskom prvenstvu.

U biti, neki su već vodeni sportovi u Kataru i započeli svoj program (daljinsko plivanje, skokovi u vodu, umjetničko plivanje); u nedjelju počinju i vaterpolistice gdje nažalost nemamo predstavnice, ali ono što najviše intrigira i zaokuplja pozornost domaće javnosti i svih navijača jest svakako muški vaterpolski turnir. S razlogom i opravdanjem koje možda ni ne trebamo navoditi.

Zajedništvo je najveća snaga

Barakude su naime na svakom natjecanju, pa tako i na 21. Svjetskom prvenstvu u Dohi, jedna od najboljih, najsnažnijih momčadi. Sastav koji se uvijek bori za najviši plasman, za mjesto na postolju. Iznimka nije ni Doha 2024. S time da je sada ulog i još malo veći, jači. U Dohi izbornik Ivica Tucak i njegovih, naših 15 izabranika ‘lovi’ mjesto na olimpijskom turniru u Parizu predstojećeg ljeta.

Hrvatska je reprezentacija, aktualni europski doprvaci, doputovala u Dohu u petak, 2. veljače. Prva utakmica je na rasporedu u ponedjeljak, 5. veljače, a suparnik je momčad Australije. Prva utakmica na natjecanju uvijek ima posebnu težinu, značaj. Dobro otvaranje turnira jasno da dodatno jača samopouzdanje, a nas još k tomu približava Igrama u Parizu. Pripreme za sraz s Australcima bile su ‘na meniju’ Barakuda zadnjih dana. Ne treba dvojiti da su Klokani dobro ‘snimljeni’, taktika za pobjedu usuglašena.

– Pokazali smo mi i ranije, na svim natjecanjima da smo jako dobro pokriveni na svim mjestima, te da možemo igrati sa svima. Sigurno da ono što jest naša najveća snaga i što nas krasi svih ovih godina, jest zajedništvo. To je odlika i prijašnjih generacija, pa tako i ove. Stvarno smo svi kao jedno. Od stožera do igrača. Svi ‘guramo’ prema istom cilju. U momčadi je minimalno ega i to je ono što nas drži na visokoj razini, siguran sam da će tako biti i u Dohi – veli Loren Fatović.

Skupine Svjetskog prvenstva

A – Australija, Južna Afrika, Hrvatska, Španjolska

B – Grčka, Brazil, Kina, Francuska

C – Srbija, Crna Gora, Japan, SAD

D – Kazahstan, Rumunjska, Italija, Mađarska

Sustav natjecanja

Ostao je nepromijenjen u odnosu na prijašnja svjetska prvenstva poput Fukuoke 2023., Budimpešte 2022., Gwangjua 2019…

Dakle, prvoplasirana momčad iz svake skupine plasirat će se izravno u četvrtfinale, dok drugo i trećeplasirani iz skupine razigravaju za četvrtfinale (lažna osmina finala). Na turniru u Dohi se skupine A i B križaju u tom stupnju natjecanja, što znači pojednostavljeno; A2-B3 odnosno A3-B2. Pobjednici odlaze dakako u četvrtfinale.

Hrvatskoj bi već samo ulazak u četvrtfinale, s 99% vjerojatnosti, jamčio odlazak odnosno plasman na Olimpijske igre u Parizu krajem srpnja i početkom kolovoza.

Hrvatska dosad na SP-ima

1994. Rim – 4. mjesto

1998. Perth – 9. mjesto

2001. Fukuoka – 8. mjesto

2003. Barcelona – 9. mjesto

2005. Montreal – 4. mjesto

2007. Melbourne – 1. mjesto

2009. Rim – 3. mjesto

2011. Šangaj – 3. mjesto

2013. Barcelona – 3. mjesto

2015. Kazanj – 2. mjesto

2017. Budimpešta – 1. mjesto

2019. Gwangju – 3. mjesto

2022. Budimpešta – 4. mjesto

2023. Fukuoka – 9. mjesto

Ukupno su Barakude u dosadašnjih 14 svjetskih prvenstava osvojili 2 zlatne medalje, 1 srebrnu i 4 brončane. Na svojevrsnoj ‘vječnoj tablici’ ili kumulativnom učinku, Hrvatska je po broju osvojenih medalja na 4. mjestu od ukupno 12 država koje su dosad osvajale kolajne. Uzevši u obzir da je od samostalnosti naše domovine proteklo tek 30 godina, to je izvanredan uspjeh. Ispred nas su samo Mađarska s 12 medalja, Španjolska s 9 i Italija s 8 kolajni, s tim da Talijani imaju zlato više od Španjolaca, pa bi tako gledano Italija bila druga.

No, Hrvatska drži jedan osobit rekord koji dugo neće biti nadmašen. Barakude su naime osvojile medalju na čak 7 uzastopnih SP, od 2007. do 2019. Koliko je to puno i rijetko ostvarenje, dostatno je navesti da su po tom pitanju iza nas s po 4 uzastopne medalje Španjolska (1991., 1994., 1998. i 2001.), te Mađarska (1973., 1975., 1978. 1982.).

Nekadašnje države poput SSSR i komunističke Jugoslavije su uspjele su na 2 uzastopna SP osvojiti medalju, baš kao i Italija, Grčka, Srbija. Doista se imamo čime ponositi i što slaviti, nikad zaboraviti.

Kako do Pariza?

Na olimpijskom turniru ima mjesta za 12 momčadi. Osam sastava je već poznato i to su – Francuska (domaćin), Mađarska i Grčka (finalisti prošlog SP u Fukuoki 2023.), Španjolska (prvak Europe 2024.), SAD (pobjednik Panameričkih igara), Japan (pobjednik Azijskih igara), Australija (predstavnik Oceanije) i Južna Afrika (predstavnik Afrike).

Trenutačno nepopunjena 4 mjesta dat će Doha odnosno 4 najbolje plasirane momčadi na ovom SP, a koje u ovom trenutku još nemaju olimpijsku vizu.

Raspored Barakuda u skupini Svjetskog prvenstva:
1. kolo, ponedjeljak, 5. veljače: Hrvatska – Australija (11.30 – hrvatsko vrijeme)
2. kolo, srijeda, 7. veljače: Španjolska – Hrvatska (17.00 – hrvatsko vrijeme)
3. kolo, petak, 9. veljače: Južna Afrika – Hrvatska (14.00 – hrvatsko vrijeme)

Sve će utakmice prenositi HTV 2.