hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetsko prvenstvo / 21. lipnja 2022.

SP DEBRECEN 2022. – Večeras startamo s Grcima (19.30 – HTV 2)

Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas započinje nastup na 19. Svjetskom prvenstvu koje će za nas biti 13. takav turnir od stjecanja nezavisnosti. Budući da nismo praznovjerni, potonjoj brojci ne valja pridavati baš nikakav značaj, ali je ona zanimljiva kao potvrda da se nakupio već ‘lijepi’ broj ovakvih turnira. Još ljepše zvuči i podatak da je s dosadašnjih 12 svjetskih prvenstava doneseno doma čak 7 medalja, još k tomu uzastopnih. Po tom broju medalja, Hrvatska dijeli drugo mjesto zajedno s Italijom i Španjolskom koje su bitno starije države (najbolja je Mađarska s 11).

Dosta o povijesti i brojkama. Pogled radije u budućnost, onu neposrednu, večerašnju. I jedine brojke koje će nas ondje zanimati je omjer golova u srazu s Grcima.

Prva utakmica protiv Grčke će nam biti najteža i najbitnija

– sažeo je u jednoj rečenici sav sukus razmišljanja uoči 1. kola, naš reprezentativac Luka Bukić. Istina, to je utakmica koja može u velikoj mjeri, pa i najvjerojatnije odlučiti prvo mjesto u skupini, a koje dalje nosi potencijalno lakši put. Ako se uopće smije na taj način pričati, razglabati da postoji ‘lakši put’ ili ‘lakši suparnik’ na Svjetskom prvenstvu. Jasno da postoje kvalitativne razlike od momčadi do momčadi, ali u svaku utakmicu valja ući s jednakim žarom, ozbiljnosti, koncentracijom.

Naravno da nećemo izlaziti sada uoči početka prvenstva s nekim bombastičnim izjavama, najavama, obećanjima o medalji i slično jer nismo ni odigrali zajedno puno utakmica, a Grci… To je vrhunska momčad, izrazita širina. Mislim da će to biti vrhunska utakmica koja nam može relativno olakšati četvrtfinale, ali da će biti baš ključna i odlučujuća, sigurno neće. Zato jer je to ipak tek prva utakmica na turniru. Svaka iduća je najvažnija

– naglašava Loren Fatović, još jedan igrač naše lijeve strane i nastavlja.

Naravno da i jedni i drugi želimo ući u turnir s pobjedom, ali nadam se da ćemo mi biti ti koji će u tomu uspjeti.

S lijeve strane selimo na desnu. A tamo je… Konstantin Harkov. Prije koji je mjesec tek odigrao prve utakmice za Hrvatsku, jedan od naših debitanata na velikom natjecanju, barem pod hrvatskom kapicom. Igrao je naime za Rusiju na dva EP (2018. i 2020.)

Da, ali nikada na svjetskom prvenstvu i ovo je za mene prvi ovakav turnir

– naglašava od nedavno novi član talijanske Brescie u koju je prešao iz splitskog Jadrana. Kosta, kako se osjećate? Zdrav, smiren, ‘čiste glave’, bez problema…?

Sve odlično! Zdrav sam, spreman i glava je mirna.

Ima li treme ili je to nešto što ste već ipak prevladali?

Pa, bilo je treme, to priznajem. Kada smo igrali u Podgorici, moja prva utakmica za Hrvatsku. Sada je sve to već prevladano.

Kakav turnir očekujete?

Mislim da će biti jako teško i izjednačeno. Posebno za nas jer krećemo već u prvoj utakmici s jednim od najtežih, najjačih momčadi. Grčka je odlična momčad. To je utakmica u kojoj se može puno toga odlučiti, iako znam da nas čekaju još i Japan i Njemačka. Te dvije momčadi nećemo podcijeniti, ali ipak Grčka je momčad koja ima olimpijsko srebro što je dokaz koliko su opasni.

Harkovu je prošle sezone suigrač u klubu bio Jerko Marinić Kragić. U prošlosezonskom Prvenstvu Hrvatske sa 63 gola najbolji strijelac Lige, što je sigurno jedan od detalja koji su ga u 31. godini doveli prvi put do kapice A reprezentacije na velikom natjecanju.

Prvo kolo je jako bitno, neovisno tomu što je tek prva utakmica. Zato jer nas ona može u slučaju pozitivnog ishoda u koji ne sumnjam, može povesti uvjetno rečeno lakšim putem dalje. U trenutačnoj situaciji nam je utakmica s Grčkom najvažnija. Naravno, ne zaboravljamo Njemačku i Japan, ali Grčka je utakmica na kojoj je sada sav naš fokus

Negativni s Grčkom na SP

Možda čudno, ali ne i kada se prisjetimo prijašnjih ogleda na svjetskim prvenstvima, no Grčka je jedna od rijetkih momčadi s kojima imamo negativan omjer na svjetskim prvenstvima. Nismo se sastajali puno puta, ali nismo ni u plusu. Zasad.

Fukuoka 2001.: Hrvatska – Grčka 11:12 (od 5. – 8. mjesta)

Montreal 2005.: Hrvatska – Grčka 10:11 (za broncu)

Kazanj 2015.: Hrvatska – Grčka 15:13 (5 m, polufinale)

UKUPNO: 3   1  0  2  36:36

No, imamo i utjehu. U ukupnom omjeru s Grcima, dakle kada se računaju sva natjecanja (OI, EP, SP, Svjetska liga, Mediteranske igre, FINA kup) kao i prijateljske utakmice, stojimo puno, puno bolje. Zapravo, vrlo zanimljivo je da nikada nismo poraženi od Grčke na olimpijskim igrama (3 utakmice), na europskim prvenstvima (čak 11 utakmica) i na FINA kupu (2 utakmice). Međutim, na svjetskim prvenstvima s njima smo dosad uvijek bili u problemima.

UKUPNO: 54   38  9  7  502:388

Iz grčkog tabora

Momčad naših prvih suparnika na Svjetskom prvenstvu, doputovala je u nedjelju u Debrecen. Prije polaska u Mađarsku, Giannis Korakis, glasnogovornik Grčkog plivačkog saveza (u okviru kojeg je u toj državi i vaterpolo) je za službenu web stranicu Grčkog saveza pribilježio riječi izbornika i jednog od glavnih igrača olimpijskih vicepobjednika.

Izbornik Theodoros Vlachos:

“Svjetsko prvenstvo ove godine je prvo veliko natjecanje nakon Olimpijskih igara. Svjetsko prvenstvo je uvijek veliki događaj. Pred nama su prvo tri važne utakmice, s tim da je prva teža i tu želimo vidjeti u kakvoj smo situaciji i u kojoj ćemo poziciji biti kasnije si određivati budućnost. Ono što ćete vidjeti je da ćemo sigurno dati sve od sebe ne bi li donijeli novo odličje. Imali smo malo vremena za pripreme, ali to se odnosi na sve reprezentacije. Meni je velika čast povesti grčku reprezentaciju četvrti put na Svjetsko prvenstvo”.

Giannis Fountoulis:

“Dolazimo na novo natjecanje nakon velikog uspjeha prošle godine, a naš cilj je uvijek vrh. Obnovili smo momčad s nekoliko novih igrača u odnosu na prošlu godinu, ali mislim da imamo i dalje kvalitetu za napraviti nešto veliko. Odgovornost je uvijek velika kada predstavljaš svoju državu, ali ono što smo postigli ne bi nas sada trebalo opterećivati i sputavati, već to valja iskoristiti kao poticaj za nastaviti ovim putem.”

— 

Raspored 1. kola – 21. lipnja

Skupina A – Budimpešta

19.30 Brazil – Gruzija

21.00 Crna Gora – Mađarska

Skupina B – Debrecen

18.00 Njemačka – Japan

19.30 Grčka – Hrvatska (HTV 2)

Skupina C – Sopron

18.00 Južna Afrika – Italija

19.30 Kanada – Španjolska

Skupina D – Szeged

18.00 Australija – Kazahstan

19.30 SAD – Srbija