hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetsko prvenstvo / 23. lipnja 2022.

SP DEBRECEN 2022. – Večeras 2. kolo protiv Njemačke (18.00 – HTV 2)

Hrvatska vaterpolska reprezentacija večeras, u malo ranijem terminu nego protiv Grka, igra protiv reprezentacije Njemačke. Susret je to 2. kola Svjetskog prvenstva, skupine koja se igra u Debrecenu.

Nakon neodlučenog ishoda s Grčkom, pred našim je momcima sada bitno drukčiji suparnik, ali izazov isti. Izazov je naime, kao i uvijek doduše kada igraju Barakude, pobjeda. Ništa drugo osim trijumfa doista i ne dolazi u obzir. Suparnik je pak bitno drukčiji u odnosu na Grke jer se radi o slabijoj momčadi. To međutim niti u kojem slučaju ne znači da se ikoga, pa niti Nijemce može i smije podcijeniti. Osim što to nije korektno i u duhu sporta, moglo bi i stvoriti sasvim nepotrebne probleme.

– Mene ne zanima u kakvom su sastavu došli Nijemci, koga imaju ili nemaju. To ne znači da ne znam u kojoj su momčadi ili o kakvoj se momčadi radi, ali mene zanima samo i jedino naša igra i pristup – uoči utakmice s Nijemcima će hrvatski izbornik Ivica Tucak.

– Rekao sam baš igračima da je utakmica s Njemačkom za još sigurno 10% teža, važnija od prethodne i da joj tako i pristupe. Svaka sljedeća će biti za još po 10% zahtjevnija, teža i iziskivati veći napor, koncentraciju. Znam kakvi su Nijemci u smislu sastava i mogućnosti, ali vjerujem isto tako da smo mi kvalitetnija momčad od njih i to moramo pokazati. Moramo tu utakmicu pobijediti, a onda ćemo se okrenuti prema sljedećem suparniku i ići dalje, korak po korak. U ovom trenutku još ništa nije riješeno. Tek je početak, svašta se još može dogoditi, u svakoj utakmici, u svim skupinama. Prema tome, nama je fokus sada na večerašnjoj utakmici protiv Njemačke, a onda ćemo razmišljati što i kako dalje – najavio je izbornik Tucak.

Reprezentacija Njemačke ne odiše uvjerenošću u vodi i kvalitetom. U Mađarsku su došli bez čak devetorice igrača koji su igrali na Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu 2019. Sve odreda njihovih najboljih. Nema ozlijeđenih Marca Stamma i našeg Matea Ćuka, centra koji već duže vremena igra za Njemačku. No, od reprezentacije ili vaterpola su se oprostila i neka imena koja su za njemačke pojmove bila poznata, te nositelji njihove kvalitete (Reibel, Eidner, Real, Restović…). Svi igrači dolaze isključivo iz njemačkih klubova (Waspo 98 Hannover, Spandau 04, Duisburg, Potsdam). Imaju poznato ime na klupi u vidu trenera, nekadašnji izbornik SiCG, pa Crne Gore, zatim Kine, iskusni Petar Porobić.

U prvoj su utakmici izgubili od Japana 12:11, nakon što je Japan vodio čak 11:4.

– Možda jesu najslabija njemačka momčad zadnjih godina, ali mislim da nisu za podcijeniti. Mi moramo u svaku utakmicu ulaziti maksimalno ozbiljno. Samo s takvim pristupom, a posebno koncentrirano i ozbiljno u obrani, mislim da neće biti problema protiv Nijemaca – tvrd Andrija Bašić. Strijelac izjednačujućeg gola protiv Grčke, mladić koji je odigrao jako dobru utakmicu 1. kola. Važno za podizanje samopouzdanja.

Podatak da su se Nijemci uspjeli vratiti s već debelo izgubljene utakmice i zaostatka od čak 7 golova, na samo pogodak zaostatka u zadnjih 20-ak sekundi utakmice, ukazuje ipak da i ova njemačka reprezentacija njeguje jednu tipično germansku odluku. Ustrajnost.

– Istina, gledao sam malo njihov sastav, promijenili su dosta igrača. Bit će to svejedno utakmica za koju se isto tako moramo jako dobro pripremiti jer ne znamo što možemo očekivati. Mislim, takva je situacija isto i u utakmici koja nas čeka kasnije protiv Japana. Zato treba biti još oprezniji – napomenuo je Luka Bukić.

Utakmica Hrvatska – Njemačka počinje večeras u 18.00 sati, uz prijenos na HTV 2.

Omjer Hrvatska – Njemačka

Hrvatski i njemački vaterpolisti večeras će odigrati ukupno svoju međusobno 50. utakmicu. Brojke su ‘debelo’ na strani naše reprezentacije, s tim da se vrlo teško možemo uopće i prisjetiti zadnjeg poraza na nekom velikom natjecanju od Njemačke. Iz barem dva razloga. Prvo, Njemačka baš nije osobito čest sudionik turnira poput olimpijskih igara, te svjetskih i europskih prvenstava, te drugo, Njemačka već duže vremena nema kvalitetu kojom bi mogla ozbiljno parirati, time i ugroziti Hrvatsku.

Od dosadašnjih 49 utakmica, Hrvatska je pobijedila 36 puta, remizirali smo 4 puta, a izgubili u 9 navrata. Na svjetskim prvenstvima smo se susreli samo dvaput i oba puta slavili.

SP Barcelona 2003. – poredak 9. do 12. mjesta: 7:3

SP Gwangju 2019. – četvrtfinale: 10:8

Što s poraza tiče (iako oni večeras nisu opcija), jedan je posebno bolan. U Beču za broncu na Europskom prvenstvu 1995. kada je Njemačka slavila 11:10. Inače, to je i posljednja uopće medalja njemačkog seniorskog muškog vaterpola.

Raspored 2. kola muškog turnira – četvrtak, 23. lipnja

Skupina A – Budimpešta

Rezultati 1. kola: Gruzija – Brazil 14:10, Mađarska – Crna Gora 12:9

(19.30) Gruzija – Crna Gora

(21.00) Mađarska – Brazil

Poredak: Gruzija 2, Mađarska 2, Brazil 0, Crna Gora 0

Skupina B – Debrecen

Rezultati 1. kola: Japan – Njemačka 12:11, Grčka – Hrvatska 8:8

(18.00) Hrvatska – Njemačka (HTV 2)

(19.30) Japan – Grčka

Tablica

1. Japan           1  1  0  0  12:11  2

2. Hrvatska     1  0  1  0    8:8    1

3. Grčka          1  0  1  0    8:8    1

4. Njemačka    1  0  0  1  11:12  0

Skupina C – Sopron

Rezultati 1. kola: Španjolska – Kanada 19:2. Italija – Južna Afrika 22:4

(18.00) Španjolska – Južna Afrika

(19.30) Italija – Kanada

Poredak: Španjolska 2, Italija 2, Kanada 0, Južna Afrika 0.

Skupina D – Szeged

Rezultati 1. kola: Australija – Kazahstan 10:4, Srbija – SAD 17:13

(18.00) Srbija – Australija

(19.30) Kazahstan – SAD

Poredak: Australija 2, Srbija 2, Kazahstan 0, Južna Afrika 0