Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetsko prvenstvo / 28. June 2022.

SP BUDIMPEŠTA 2022. – Zagrijavanje za Srbiju

Protekle je noći i rano ujutro u Budimpešti pala kiša. Dobro je došla za oprati malo ulice, rashladiti zrak, ublažiti sparinu. Iako, ne zadugo. Od kako je stala, a bilo je to oko 9 ujutro, razgrnuli su se oblaci, sunce je počelo i nastavljati pržiti sve više i jače. Atmosfera nad Budimpeštom se zagrijava. Ona meteorološka. S predviđenom kulminacijom sutra poslijepodne, taman nekako u terminu četvrtfinala. I dakako, naše utakmice s istočnim susjedima. Od 16.00 sati i uz prijenos na HTV 2. Tada slijedi usijanje, temperatura do 38. U hladu. Na suncu, sigurno preko 40. A u vodi… Temperatura ključanja.

Ne osjeća se to doduše kod igrača, ali u hotelu u kojem su smješteni, u utorak je vladala prava mala ‘invazija’ novinarskih, fotoreporterskih, radijskih i TV ekipa. Kako iz Hrvatske, tako i iz Srbije.

– Sad kreće jedno novo razdoblje utakmica. Ostali smo i mi i oni s 3-4 igrača od ranije. Kod Srbije su danas nositelji igre Mandić i Jakšić. Igrali su obojica i prije, ali mislim da su pravi nositelji bili Prlainović, Filipović i Duško Pijetlović. Srbija je i dalje vrhunski suparnik, ali nismo ni mi loši. Bit će užitak igrati, posebno onim dečkima koji još nisu igrali četvrtfinala. Nadam se i zaista mislim da ćemo uspjeti pobijediti, ali ono u što sam siguran da ova momčad ima potencijal i kako će se više igrati vrijeme odmicati, igrat će ova ekipa sve bolje i bolje. Imamo puno svari koje su pred nama, koje još nismo ostvarili – rekao je Ante Vukičević za kraćeg druženja s hrvatskim medijima.

Reprezentativci su trenirali jutros, slijedi još jedan trening u večernjim satima utorka, a u srijedu… Srijeda je taj Dan. Dan derbija, klasika, odluke… Ono najbitnije, svi u momčadi su dobrog raspoloženja i zdravlja, nikog ništa ne boli, niti se na išta žali. Nažalost, nema još odluke o mogućem ublažavanju kazne za našeg Rina Burića, ali dečki su odlični igrati za njega, za sebe… za Hrvatsku! 

Hrvatska i Srbija na svjetskim prvenstvima

Temeljitiji i opširniji detaljni prikaz nekih statističkih podataka, u pogledu omjera iz dosadašnjih susreta ove dvije reprezentacije ostavljamo ponešto i za sutra ujutro (srijeda).

Za ovu prigodu navedimo samo utakmice od 2006. na svjetskim prvenstvima. Ovu smo godinu uzeli kao polazišnu jer je Srbija samostalna država, pa tako onda i njihova reprezentacija bez crnogorskih igrača od 2006.

Od tada do danas, Hrvatska i Srbija su igrale 4 puta, a omjer je – 2:2.

2007. Melbourne, polufinale 10:7

2009. Rim, polufinale -11:12

2015. Kazanj, finale – 4:11

2017. Budimpešta, finale – 12:11

Došao je trenutak da ponovo povedemo.

Ulaznice na eventim.hu

Koliko doznajemo od organizatora SP, ulaznica za četvrtfinale Hrvatske – Srbija još uvijek ima. Nije baš beznačajan podatak za sve one u domovini koji su u mogućnosti, doći u glavni mađarski grad i bodriti Barakude s tribina. Svaki će glas, svaki dlan biti od velike pomoći.

Ulaznice se kupuju mrežno ili online, na stranici eventim.hu. Najjeftinija ulaznica košta preračunato oko 100 kuna. U svakom slučaju, preskupo nije, dostupno jest. Čak i poželjno u paketu boravka u jednom od ljepših gradova Europe.