Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetsko prvenstvo / 4. July 2022.

SP BUDIMPEŠTA 2022. – Harkov u sedmorci SP!

Hrvatski reprezentativac Konstantin Harkov izabran je u sedmorku Svjetskog prvenstva u izboru novinara! Lijepo priznanje za našeg prvog strijelca u Budimpešti.

U idealnu su postavu novinari izabrali sljedeće igrače – Unai Aguirre (Španjolska), Konstantinos Kakaris (Grčka), Konstantin Harkov (Hrvatska), Alexander Bowen (SAD), Francesco di Fulvio (Italija), Alvaro Granados (Španjolska) i Strahinja Rašović (Srbija).

Međunarodna organizacija vodenih sportova (FINA) izabrala je za najboljeg vratara Unai Aguirrea iz Španjolske, najbolji strijelac je Alex Bowen iz SAD s 21 golom, dok je nagrada za najkorisnijeg igrača Svjetskog prvenstva pripala kapetanu Španjolske, Felipeu Perroneu.

Sljedeće Svjetsko prvenstvo trebalo bi se održati za godinu dana u japanskom gradu, Fukuoki.

Odmor, pa projekt EP Split 2022.

Jutros (ponedjeljak), oko 09.30 sati Barakude su krenule za domovinu. Hrvatski vaterpolisti napuštaju poprište 19. Svjetskog prvenstva. Nadmetanja na kojem je Španjolska slavila zlato prvi put nakon Fukuoke 2001. (zanimljivo, Budimpešta 2022. je i ‘upala’ jer je bila odgođena Fukuoka 2021). Barakude odlaze iz grada koji je bio domaćinom drugog dijela vaterpolske smotre na kojem je domaćin, jaka Mađarska podbacila i zauzela na koncu tek 7. mjesto. Napuštaju Budimpeštu u kojoj se igrala repriza finala iz Gwangjua 2019., ali samo po pitanju finalista (Italija – Španjolska), ne i konačnog ishoda.

Konačno, Budimpeštu napušta jedna nova, bitno izmijenjena, pomlađena i debitantima puna hrvatska reprezentacija, ali ujedno i puna obećavajuće snage, očekivane svježine. Ono što im nedostaje, nadoknadit će odnosno steći s vremenom. Samo polako i strpljivo. Mislimo na iskustvo i uigranost. Možda su upravo ta dva pojma i jedini razlozi (u onako, površnoj analizi) zbog kojih se Barakude prvi put nakon 15 godina, nakon Melbournea 2007. vraćaju s nekog svjetskog prvenstva bez medalje. Prvi put nakon 7 uzastopnih s kolajnom. Rekord svjetski za sva vremena. No, čak je i ova pomlađena reprezentacija postavila, odnosno ‘podebljala’ jedan rekord s kojim se ni približno ne može pohvaliti niti jedna vaterpolska nacija odnosno reprezentacija – uzastopno 9. polufinale na svjetskim prvenstvima! Izuzetan pothvat koji bi teško pronašli i u drugim sportovima.

Ipak, nikome u stožeru naše reprezentacije kao i vodstvu Saveza, ove neosporne činjenica neće zamagliti pogled kada će se raditi pomna analiza učinjenog-ostvarenog-propuštenog u Budimpešti. Ništa se neće skrivati pod tepih, baš kao što nitko neće isijavati zadovoljstvom i zadovoljavati se četvrtim mjestom. Malo su viši vaterpolski kriteriji.

– Nisam zadovoljan nakon poraza, to je jasno, ali sam zadovoljan kako smo izgledali kao momčad. Isto tako, ne mogu naš konačan plasman nazvati neuspjehom, to sigurno ne. Vidio sam želju kod igrača, svi su oni teško primili poraz od Grčke za treće mjesto. To je taj proces koji jednostavno moramo proći. To je proces odrastanja koji ne ide preko noći. Malo bolan proces, ali bez toga ne može – na ovu će temu i izbornik Barakuda, Ivica Tucak.

Bilo je u protekla dva tjedna igara od lošijih pa do odličnih. U jednoj bi utakmici znalo biti uspona i padova, oscilacija koje su svojstvene momčadima u stvaranju. Ova naša, seniorska A vrsta, poprilično nova, je baš takva. Momčad u stvaranju.

Izborniku i Stručnom savjetu Hrvatskog vaterpolskog saveza sada ostavimo vremena za pomniju analizu turnira SP Budimpešta 2022.; a dečkima i reprezentativnom stožeru prvo dobar odmor, kojih otprilike dva tjedna (zaslužili su ga), pa potom novo okupljanje i početak priprema za sljedeću veliku akciju – Europsko prvenstvo u Splitu, 27. kolovoza do 10. rujna 2022.

Prema ranije ustanovljenom planu i programu rada, sredinom ovog mjeseca bi trebale početi pripreme reprezentacije za EP u Splitu, i to prvo s treninzima u Sloveniji.

Utakmice hrvatske vaterpolske reprezentacije na SP Budimpešta 2022.

Skupina u Debrecenu

21. lipnja – 1. kolo: Hrvatska – Grčka 8:8

23. lipnja – 2. kolo: Hrvatska – Njemačka 13:9

25. lipnja – 3. kolo: Hrvatska – Japan 21:13

Eliminacijski dio u Budimpešti:

27. lipnja: Hrvatska – Gruzija 13:7 – osmina finala

29. lipnja: Hrvatska – Srbija 14:12 – četvrtfinale

1. srpnja: Hrvatska – Španjolska 5:10 – polufinale

3. srpnja: Hrvatska – Grčka 7:9 – za treće mjesto