Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetsko prvenstvo / 28. June 2022.

SP BUDIMPEŠTA 2022. – Dan uoči vaterpolskog klasika

Četiri su utakmice za nama, tri pobjede i jedan remi, protiv sjajne grčke reprezentacije. Rezultatski to je za ocjenu između vrlo dobar i odličan. Petica bi bila da nije bilo jednog remija, već sve tri pobjede u skupini. No, kako je to rekao izbornik Tucak nakon prvog dijela, kada nas je put na ovom Svjetskom prvenstvu naveo na nešto težu stazu – “Tko zna zašto je i ovaj put dobar”.

Ostajemo uvjerenja da je izbornik i po tom pitanju u pravu. No, ono što nas najviše mora radovati i ulijevati nadu, optimizam, da Hrvatska ipak iz utakmice u utakmicu igra sve bolje. Odnosno, da je budimpeštansku, eliminacijsku fazu otvorila ne samo s pobjedom, već s izvanredno dobro kontroliranom utakmicom protiv Gruzije. Prvom na ovom prvenstvu u kojoj nije bilo ni sekunde oscilacije, u kojoj su se poštovali ustrajno baš svi detalji, dogovori prije susreta. Toliko o Gruziji, osmini finala i novoj pobjedi Svjetskom prvenstvu, a prvoj na Margit Szigetu. Pred nama je četvrtfinale, ona utakmica, stupanj natjecanja za koji u svakom sportu, svakom nadmetanju vele da je najteža, najvažnija utakmica. Jasno je da svaka ima važnost i težinu, ali četvrtzavršnica vas “nosi” u elitu, u krug četiri najbolja i nadomak medalji, dok poraz “baca” u pomalo nezahvalno natjecanje za poredak od 5. do 8. mjesta.

Naši reprezentativci će ovaj dan provesti u laganijem regeneracijskom treningu, te naravno početku priprema za utakmicu s velikim i jakim suparnikom. Naime, u četvrtfinalu nas čeka još jedna poslastica, vaterpolski klasik, Hrvatska protiv Srbije.

Za doći do onoga što mi želimo, moramo pobijediti sve. Srbija je jedan od najboljih odnosno najtežih suparnika koje možemo dobiti. Jaki su, jesu izmijenjeni, znamo kakvi su, ali dobri smo i mi. Vjerujemo u sebe

– naglašava Andrija Bašić, jedan od najboljih naših igrača u dosadašnjem dijelu turnira.

Igrač koji je debitirao u Budimpešti na Svjetskom prvenstvu, ali prije pet godina, te odličan bio u srazu s tadašnjom Srbijom, tada u polufinalu te 2017. bio je Ante Vukičević. Baš protiv Srbije je postigao 2 gola. Ipak, vraćamo se u sadašnjost ili točnijem neposrednu sutrašnjicu.

Srbija je dosta izmijenila sastav, kao i mi, ali kod njih je ostalo još uvijek nekoliko vrhunskih igrača iz prijašnjih generacija, s naglaskom na prošli olimpijski ciklus. Pripremit ćemo se, znamo gotovo sve o njima, tako ćemo probati igrati neku našu igru koju sada tek razvijamo, pa i neke automatizme i dakako što bolje možemo. Mislim da će to biti dobro i da ih možemo pobijediti. Iskreno, ja ih nisam još stigao pogledati na ovom prvenstvu jer su igrali u isto vrijeme kada i mi. To ćemo sada učiniti i dobro s pripremiti.

Prvi strijelac Hrvatske u dosadašnjem dijelu natjecanja je Konstantin Harkov ili jednostavno Kosta. Zasad je na brojci 13 golova u 4 utakmice.

Dobri smo, ali moramo biti još jači, još bolji. U obrani prvenstveno. Znam da su inače utakmice Hrvatske i Srbije nešto što se doživljava kod navijača s nekom posebnom pažnjom, iščekivanjima. Ja naravno žarko želim pobjedu Hrvatske, a sad ćemo vidjeti i kome će se malo osmjehnuti sreća.

Luka Bukić, jedan od iskusnijih igrača u sastavu Barakuda, tradicionalno je staložen, odmjeren u izjavama.

Tek se sada počinjemo pripremati baš striktno za Srbiju jer je svaka utakmica u ovoj fazi i stresna i teška. Prvo smo trebali dobiti Gruziju, a sad kada smo to učinili, sada idemo proučiti Srbiju. Dosta mi znamo o njima. Promijenili su puno svoju momčad kao i mi našu. Zato mislim da tu ima još dosta uigravanja s obje strane, ali vjerujem da će utakmica biti dobra i nadamo se naravno pobjedi.

Izbornik Ivica Tucak je ovog utorka u fazi proučavanja najsitnijih detalja o igri Srbije.

Osobno, ja doista s radošću iščekujem tu utakmicu. Vjerujem da imamo snagu dobiti ju. Srbija je reprezentacija izmijenjena kao i mi, koja ima dvojicu vrhunskih igrača u svojim redovima, ali imamo i mi. Idemo u pravi “rat”, kada kažem rat mislim i stavite to u navodnike. Vjerujem da imamo snage to dobiti.

Sad valja ‘uči Dejanu Saviću’ u glavu, ali to će vjerojatno pokušati  on vama. Znate se, u vaterpolskom pogledu jako dobro. 

Već sam ih bio gledao, znam nešto, igrali smo s njima neke prijateljske utakmice. Drukčiji su dakako nego ranije. Nema više takvih klasa da kada ne ide, da se digne jedan Filipović i zabije gol ili da ti Prlainović odigra obranu kako samo on zna. Neću reći da je to lošija Srbija, ali je bitno izmijenjena. Nema više takvih individualaca. Oni će sada isto njegovati više kolektivnu igru, što su i dosad činili, ali su drukčiji. I dalje je to jedna jaka Srbija, samo što vjerujem da mi možemo s njima igrati. Kao što smo mogli s onom ranije, možemo i s ovom.

Što se Srbije tiče, njihova je momčad (inače smještena u istom hotelu kao i naša i još neke) iskoristila dugačku pauzu između nadmetanja u skupini u kojoj su bili prvi i četvrtfinala, za treninge s Mađarima. Prema vijestima iz Budimpešte, iz srpskog tabora, jako dobri treninzi.

Bez iznenađenja u osmini finala

Utakmice osmine završnice na Margit Szigetu nisu ponudile niti jedno iznenađenje. Štoviše, od četiri takve utakmice, čak su tri završile takvim rezultatom da već i on, sam po sebi, sugerira zbivanja u vodi.

Znano je da je Hrvatska pobijedila Gruziju 13:7, a još uvjerljiviji su bili Amerikanci i Talijani. Momčad SAD je svladala Južnu Afriku 24:2, dok je Italija pobijedila Australiju 17:6. Jedino je neizvjesnije bilo u utakmici Crne Gore i Japana u kojoj su Crnogorci tek u zadnjoj četvrtini osigurali prolazak dalje, budući da je završilo 10:9. Još nakon treće četvrtine je bilo 8:8.

To znači da su parovi četvrtfinala:

Grčka – SAD (13.00)

Srbija – Hrvatska (16.00 – HTV 2)

Španjolska – Crna Gora (19.30)

Mađarska – Italija (21.00)

Spomenimo da je u borbi za poredak od 13. do 16. mjesta u Sopronu, Njemačka pobijedila Brazil 10:9. Ovime je Brazil zauzeo 15. mjesto, dok je Kanada koja se zbog koronavirusa morala povući s natjecanja, završila na 16. mjestu.

Pobjednik ide na boljeg u paru Španjolska – Crna Gora

Poznat je jasno i daljnji raspored nadmetanja na Svjetskom prvenstvu. Ono što vjerojatno najviše zanima hrvatske vaterpolske zaljubljenike su opcije našeg daljnjeg puta.

U slučaju pobjede, u polufinalu će Barakudama suparnik biti bolji iz dvoboja Španjolske i Crne Gore. Dakako, u onom neželjenom scenariju, u slučaju poraza slijedi borba za poredak od 5. do 8. mjesta i sraz s poraženim iz ogleda Španjolaca i Crnogoraca.