Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetsko prvenstvo / 29. June 2022.

SP BUDIMPEŠTA 2022. – Četvrtfinale protiv Srbije (16.00 – HTV 2)

Osvanulo je jutro u Budimpešti. Jutro srijede, četvrtfinalnog dana na Svjetskom vaterpolskom prvenstvu, dana u kojem Hrvatska igra za ulazak u polufinale protiv aktualnog olimpijskog pobjednika, momčadi Srbije. Sve što se trebalo i moglo napraviti za očekivani spektakl na Margit Szigetu je obavljeno. U ovom su trenutku, nekoliko sat uoči početka utakmice, taktike sasvim sigurno određene, podijeljeni zadaci.

Mislim da nema nikakvih nepoznanica. Radili smo već s njima, početkom ove godine smo odigrali jednu službenu, prijateljsku utakmicu s njima, odigrali neodlučeno. Imali smo nekoliko zajedničkih treninga

– koji sat prije utakmice će izbornik Ivica Tucak.

Znam koje su im glavne poluge. Znam da to više nije momčad onakve kvalitete individualaca kakvu je imala prijašnja momčad Srbije, ali i dalje su strašno jaki. Sve se vrti oko glavnog igrača, oko Dušana Mandića. To je jedini igrač na svijetu kojeg je nemoguće čuvati jedan na jedan. Uz jasno Nikolu Jakšića koji je sjajan u obrani i napadu, u koji ulazi kao drugi centar. Mandića će najvjerojatnije morati čuvati dvojica igrača, jedan od dvojice će sigurno biti Luka Bukić. Opet, nikako ne smijemo zanemariti lijevu stranu gdje su Strahinja Rašović, sjajan plivač, kao i Radomir Drašovićem bek koji je na lijevom vanjskom s igračem više i koji ima za vratare nezgodnu zadršku pri šutu.

Otkrio je hrvatski izbornik i što je pripremio na sinoćnjem treningu odnosno nakon njega.

Pokazali smo igračima još neke detalje, sitnice koje sam izvadio vezane uz igru Srbije. Nekih 10-15 minuta u detaljima kako bi učvrstili tu spoznaju o suparniku.

Zaključno, je li se igra momčadi diže odnosno razvija s vremenom, sa svakom novom utakmicom, u onom smjeru koji ste zamislili?

Vjerujem da da. Dobiva naša igra neku svoju patinu i sa svakom novom utakmicom mi trebamo biti bolji. Međutim, četvrtfinalna utakmica je uvijek teška, najteža. Daj Bože da slijedi kasnije i još teža, polufinalna. 

Pridružujemo se takvim željama uz usklik kakav imaju igrali u vodi, u krugu neposredno prije početka… “Iznad svih – Hrvatska”!

Hrvatska – Srbija kroz brojke

Hrvatska vaterpolska reprezentacija je od osamostaljenja naše domovine igrala utakmice s reprezentacijama 38 država. S njih 36 imamo pozitivan omjer, samo nam dvije ‘bježe’. Obje su susjedi. Reprezentacija države u kojoj se održava ovo Svjetsko prvenstvo (Mađarska) i današnji suparnik (Srbija).

Već i taj podatak dosta govori o zanimljivosti, intrigantnosti i dakako težini puta, veličini ispita koji je pred Barakudama. Koliko god bile zanimljive i utakmice s Mađarima, a nama posebno drage primjerice na svjetskim prvenstvima jer smo oba naslova osvojili pobjedama u nad njima u finalu, toliko su utakmice sa Srbijom uvijek nosile draž više. Deseci utakmica koje se vječno pamte, prepričavaju, ali i stalno nešto mjeri, brojkama odmjerava, što je pak nerijetko povod za rasprave u vaterpolskim društvima.

Za takvu smo priliku, a koji sat uoči utakmice onda pripravili djelić statističkog, rezultatskog prikaza, omjera dosadašnjih susreta Hrvatske i Srbije u vodi.

Ukupan omjer Hrvatska – Srbija (SR Jugoslavija, SiCG)

55   17  7  31  452:509

Pri ovome vodimo sve utakmice bivših država (Savezna Republika Jugoslavija, pa potom Srbija i Crna Gora) pod susrete Srbije, koja je pravna i sportska sljednica zemalja koje su postojale od 1992. do 2006.

Omjer Hrvatska – Srbija (samo od 2006.)

37   12  7  18

Tu je riječ samo o utakmicama Hrvatske i Srbije od 2006. kada su se Srbija i Crna Gora razdružile, a Srbija postala samostalna država

Sve utakmice na svjetskim prvenstvima

SP 1998. Perth – 6:6 (skupina)

SP 2005. Montreal – 4:5 (polufinale)

2007. SP Melbourne – 10:7 (polufinale)

2009. SP Rim – 11:12 (polufinale)

2015. SP Kazanj – 4:11 (finale)

2017. SP Budimpešta – 12:11 (polufinale)

Ukupno: 6    2  1  3  47:52

Od dosadašnjih šest utakmica, čak četiri su bile polufinalne, jedna finalna, a i ona koja se vodi pod skupinom je u biti bila najbliže četvrtfinalu. Naime, u Perthu 1998. se radilo o posljednjem kolu novoformirane druge skupine (tadašnji sustav natjecanja), a koji je određivao polufinaliste.

Hrvatska do četvrtfinala

Skupina u Debrecenu – 1. kolo: Hrvatska – Grčka 8:8; 2. kolo: Hrvatska – Njemačka 13:9 i 3. kolo: Hrvatska – Japan 21:13.

Budimpešta -osmina finala: Hrvatska – Gruzija 13:7

Srbija do četvrtfinala

Skupina u Szentesu – 1. kolo: Srbija – SAD 17:13; 2. kolo: Srbija – Australija 6:5 i 3. kolo: Srbija – Kazahstan 22:3

Danas ispadaju čak četiri velike momčadi

Za nas u Hrvatskoj u sasvim razumnoj sjeni četvrtfinala Hrvatska – Srbija, igraju se i još tri sjajne utakmice četvrtzavršnice. Ako je osmina finala protekla bez iznenađenja, bez nekih velikih ‘priča’, današnja srijeda u Budimpešti neće baš biti takva. Dovoljno je pogledati raspored odnosno parove četvrfinala:

13.00 Grčka – SAD

16.00 Srbija – Hrvatska

19.30 Španjolska – Crna Gora

21.00 Mađarska – Italija

Sedam europskih i jedna sjevernoamerička momčad, svih 8 sa svojim vrijednostima i kvalitetom, ali danas ih otpada polovica. Barem kada je riječ o borbi za kolajnu.