Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Euro kup / 23. studenoga 2023.

Solaris u Crnici, a Primorje EB u Hannoveru

Nakon dvije večeri Lige prvaka, red je došao i na Eurokup. Također pretposljednje, 5. kolo nadmetanja u skupini. Natjecanje u kojem imamo dva predstavnika, riječko Primorje EB i šibenski Solaris. Ovo kolo je ujedno i prva već prilika za mogućnost dohvatiti sam rub drugog kruga nadmetanja ili osminu finala. To posebno vrijedi za Riječane koji će ujedno kronološki i prvi u bazen.

Riječani kod ‘hrvatske kolonije’

Od 19.00 sati, na sjeveru Njemačke, kod poprilično ‘kroatiziranog’ Waspo 98 Hannovera (Macan, Bašić, Benić, Lozina, Milardović), gostuje Primorje EB kojem umnogome iz vode ‘dirigira’, iskusni Darko Brguljan. Bivši crnogorski reprezentativac, sad drugu sezonu primorjaš, prethodno je 6 godina proveo u redovima večerašnjeg suparnika Primorja EB, pa je on i najavio utakmicu kroz nekoliko rečenica.

– Utakmica u Hannoveru ima dodatan rezultatski značaj za nas jer ako pobijedimo u Njemačkoj, a Šabac izgubi u Mađarskoj, ulazimo u osminu finala Eurokupa – u Rijeci će, na press konferenciji prije polaska na put, Darko Brguljan koji je dodao.

– Svjesni smo toga što znači ta utakmica, ali opet s druge strane ne bi volio stvaranje pretjeranog pritiska. Jedino što se mora je odigrati na visokoj razini, sa 100% mogućnosti, ali to je ono što i kako igramo cijele sezone.

U Rijeci je Waspo 98 Hannover dosta glatko pao, 13:9.

– Točno, ali tada im je nedostajao njihov ponajbolji igrač, Luka Lozina. Sad će biti puno jači. Osim što imaju Lozinu, igraju doma, a oni su naglašeno domaćinska momčad. Prije desetak dana su vodili protiv Šapca 7:0. Tako da ako se njih podcijeni, suparnik može teško nastradati. Svi u momčadi smo svjesni toga. Kada pogledate da smo mi u godinu dana, od druge lige došli do šanse da jednog Hannovera i Šapca ostavimo iza nas, a da smo eliminirali već Radnički iz Kragujevca i Oradeu ili da smo protiv Juga igrali na 1 bod… To su veliki koraci učinjeni u samo godinu dana – misli Darko Brguljan, uz dodatno upozorenje za kraj.

– Poznajući Hannover, vjerujem da su nakon poraza od nas i BVSC-a dobili ‘packe’ od trenera, te su sada najopasniji – naglasio je Brguljan.

Solaris zove navijače

Sat vremena nakon Riječana u Hannoveru, u vodu će i Šibenčani u Crnici. U A skupini je stanje nepovoljnije za Solaris, nego li to vrijedi za Primorje EB u njihovoj C skupini. U šibenskoj grupi, Barcelona je u vodstvu (12 bodova), ali s utakmicom više. Naime, Katalonci su u srijedu u gostima pobijedili Tourcoing, te su već osigurali prvo mjesto. Završilo je 13:9 za Barcelonu uz po 1 gol Duje Živkovića i Dražena Kujačića za poražene.

Francuski Tourcoing ima 7 bodova (utakmica više), ispred Palerma sa 6 i našeg Solarisa 2 boda.

Šibenčani su ta dva boda osvojili u prethodnom kolu kada su petercima slavili kod Tourcoinga. Sada je želja jednostavna – osvojiti bodove i u svojem gradu, priuštiti veselje u Crnici, pred Šibenčanima.

– Pred našom publikom dočekujemo Palermo. Sastav koji predvodi nekoliko iskusnih talijanskih igrača, ali i jednako kvalitetni stranci. Tamo su dvojica Amerikanaca, ali i naš vratar, Egon Jurišić. Na Siciliji smo tijesno poraženi, ali sad igramo u našem bazenu gdje protiv svakoga idemo na tri boda i nadamo se nastavku pobjedničkog niza – veli Šimun Brajković, uz dodatnu poruku.

– Ovim putem pozivam sve ljubitelje vaterpola da nas dođu podržati u što većem broju.

Ovi momci šibenskog sastava zaista i zaslužuju pozornost i pomoć svojih sugrađana, navijača. Igraju dobro ove sezone, nakon dugo vremena i u Europi, plasirali su se u polufinale domaćeg Kupa, nedavno pobijedili Mladost u Zagrebu, jednostavno – ima se što u Crnici za pogledati i ima se koga bodriti. Dobra vijest iz tabora Solarisa je svakako i povratak prvog vratara, kapetana Marina Šparade koji je zbog gripe ‘preskočio’ prijašnje kolo Eurokupa.

Obje utakmice moguće je pogledati i u prijenosu na LEN.TV