hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 24. studenoga 2019.

Skupština Hrvatskog vaterpolskog saveza

 

Skupština Hrvatskog vaterpolskog saveza

 

U nedjelju je u Splitu, neposredno prije finalnih utakmica Hrvatskog kupa, žene i muškarci, održana sjednica Upravnog odbora, a potom i Skupština Hrvatskog vaterpolskog saveza.

 

Mladen Drnasin, predsjednik HVS-a je još jednom u kratkim crtama dao presjek sportskih rezultata u 2019. u kojoj se osobito ističu Barakudina odličja – bronca na SP u Gwangjuu, te srebra na Europa kupu u Zagrebu odnosno Svjetske lige u Beogradu.

– Svim igračima i izborniku od srca čestitam, a raduje me što uz odlične sportske rezultate mogu spomenuti i da je organizacijski i financijski naš Savez stabilan. Planirani proračun Saveza za 2020. godinu je 18 milijuna kuna, što je također lagano uvećanje u odnosu na prijašnje razdoblje. U tom kontekstu bih se zahvalio i našim državnim strukturama, Vladi Republike Hrvatske koja je prepoznala značaj i važnost cijelog sporta, a što je onda kapitalizirano i kroz Nacionalni program športa 2019. – 2026., te kroz značajno uvećanje državnog izdvajanja za sport u iznosu od 100 milijuna kuna no godinu prije.

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a je naveo cijeli niz velikih međunarodnih nadmetanja koje vaterpolsku Hrvatsku očekuju u 2020. u svim uzrastima.

– Uz sve, želio bih istaknuti i odličnu medijsku suradnju koja se između ostalog zrcali i kroz čak 150 utakmica koje su izravno prenošene na televiziji, od HTV-a, preko Arene Sport, Planet Sporta u svim nadmetanjima. To je apsolutni rekord.

Izvješće o radu su na Skupštini podnijeli i Renato Živković, glavni tajnik HVS-a; Ivica Tucak, izbornik muške vaterpolske vrste, te Milivoj Bebić, povjerenik za natjecanje HVS-a. Skupština je jednako tako jednoglasno usvojila i sva ostala pisana izvješća. Glavni tajnik HVS-a je iznio i neke stavke Financijskog plana za 2020. godinu.

– Planirano je 18 milijuna kuna. Od toga, 9 milijuna kuna od Hrvatskog olimpijskog odbora, te 9 milijuna kuna od sponzorskih ugovora i dotacija. U ovom dijelu je uračunato i 1.5 milijun kuna namjenskih sredstava od Grada Splita, za potrebe organizacije Europskog prvenstva u Splitu, 2022. Ujedno, u ovim brojkama nema 7.5 milijuna kuna koje je Vlada RH odnosno Središnji državni ugovor za šport izdvojio za natkrivanje Jadranovog bazena na Zvončacu, u Splitu.

Po ovom se pitanju pridodao dopredsjednik HVS-a Perica Bukić.

– Kada se govori o namjenskim sredstvima Grada Splita za EP 2022, one su dogovoreno u ukupnom iznosu od 5 milijuna kuna, zaključno s godinom 2022, prva je rata bila 500.000 kuna za 2019, a u 2020. je to 1.5 milijuna kuna. Također, zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske koja je prepoznala značaj natjecanja u Splitu, koja će i platiti kotizaciju LEN za dobivanje Europskog prvenstva 2020. Ovakva suradnja s aktualnom Vladom Republike Hrvatske je puno bolja od one kakva je bila kada smo pripremali recimo EP u Zagrebu 2010. godine.

U daljnjem je tijeku sjednice, Skupština HVS-a jednoglasno usvojila izmjene i dopune Registracijskog pravilnika i Pravilnika o vaterpolskim natjecanjima. Zaključno, na Listu arbitražnih sudaca izglasovana je pravna stručnjakinja, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, Jasna Smiljanić.

Nikoliću reprezentacija do 19, a Hrestaku do 16 ili 18

Na sjednici Upravnog odbora HVS-a koja je prethodila Skupštini, između ostalog su obavljena i određena imenovanja.

Tako je Emil Nikolić od 1. siječnja trener reprezentacije do 19 godina, dok će Hrvoje Hrestak voditi momčad do 16 ili do 18 godina, ovisno o spoznaji iz LEN hoće li vrsta do 18 imati prvenstvo ili ne.

Nadalje, Ivan Milaković je imenovan voditeljem Ureda Hrvatskog vaterpolskog saveza, dok je Marko Erak postao voditeljem svih hrvatskih vaterpolskih reprezentacija.