Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 22. May 2023.

Sezona dostojna prvaka Europe

Od Splita do Splita. Mogli bi možda djelomice i tako opisati posljednjih 8 mjeseci vaterpola u Hrvata. Od rujanskog slavlja europskog trona Barakuda u Spaladium Areni, pa do minule srijede i poljudskog trijumfa Jadrana. U oba se navrata ‘feštalo’ u Splitu, u oba navrata su tribine oko bazena bile čak i premalene za prihvatiti sve koji su htjeli nazočiti uistinu povijesnim trenucima. U prvom slučaju povijesnim za cijeli hrvatski vaterpolo, a u drugom povijesnim za jedan klub-stogodišnjak (pa i malo više), za Jadran.

No, na ovom ćemo se mjestu osvrnuti primarno na Prvenstvo Hrvatske i sezonu 2022./23. koja je okončana petom finalnom utakmicom Jadrana i Jug Adriatic osiguranja. Primarno na sezonu nad kojom je u srijedu, što se tiče muškog seniorskog vaterpola u našoj domovini, spuštena zavjesa. Jer dakako da u cijelosti sezona još nije završena. Osim što se ima za odigrati jedno kolo Lige prvaka, imamo i jugaše na završnom turniru tog natjecanja, ali igra se još i finale Prvenstva Hrvatske za žene, pa neka natjecanja u mlađim uzrastima i da ne duljimo.

Širina hrvatskog vaterpola


Prvoligaška prvenstvena sezona 2022./23. dostojna je zaista bila države europskih prvaka. Sezona briljantnog vaterpola, ali koja je svoju kulminaciju imala, kako i dolikuje, u finalnoj seriji. Baš u tih 5 utakmica, u Splitu i Dubrovniku naizmjence, stala je gotovo pa cijela priča našeg vaterpola. Iskristaliziralo se u tih pet utakmica (kao i u cijeloj sezoni, a vrijedi i za još klubova) silan rad. Rad koji nije baš počeo ‘jučer’. Trijumf Jadrana je rezultat 7 godina stalnog ulaganja i podizanja, stepenicu po stepenicu. Jug Adriatic osiguranje je u toj konstanti već više od dva desetljeća.
Jadranovim osvajanjem naslova prvaka države, hrvatski je vaterpolo iskazao svoju dodatnu vrijednost, a to je – širina. Ovo je sport koji ima sada 5 različitih klubova koji su bili prvaci (Mladost, POŠK, Jug, Primorje i Jadran). Ovo je sport koji nema izrazitu dominaciju samo jedne sredine odnosno kluba. Hrvatski vaterpolo ima svake sezone najmanje 2, ali nerijetko i 3 kluba koji se ravnopravno i žestoko bore za trofeje. Sport u kojem je izvjesna neizvjesnost konačnog pobjednika. To je onda pobjeda cijelog hrvatskog vaterpola jer je baš to nukleus uspjeha reprezentacije koja je nositelj vrijednosti, veličine cijelog sporta.

Promocija novog natjecanja

Nemojmo zaboraviti da je ovo bila i sezona u kojoj smo promovirali novo natjecanje – Superkup. Njegovo prvo izdanje, u Zadru je osvojio Jug Adriatic osiguranje, a što je bio svojevrsni uvod u ne samo natjecateljsku godinu, već i pokazat će se kasnije nisku finalnih ogleda jugaša i jadranaša.

Ona se u konačnici i nastavila samo koji tjedan kasnije, novim finalom ova dva sastava, sada u Zagrebu za pokal Hrvatskog kupa i ponovo pobjedom Jug Adriatic osiguranja.

Novi, mladi dečki


Bila je ovo sezona koja je i iznjedrila neke nove igrače, mlade dečke koji dolaze, koji su već ustaljeni u momčadima finalista (Jadran i Jug Adriatic osiguranje). Ne želimo imenovati u ovoj prilici niti jednog, ali svi koji vole i prate vaterpolo, bez problema će znati i sami navesti te igrače. Dapače, ne bi se čak ni zadržali samo na finalistima, već bi tu pridodali i pojedine mlade igrače iz nekih drugih klubova. Od Primorja EB koje je također jedna uspješna priča baš ove sezone.Regionalna dominacija


Uostalom, vrijednost ove sezone može se očitovati i u još nekoliko ‘detalja’. Imamo 2 kluba u najprestižnijem natjecanju, Ligi prvaka od kojih je jedan izborio i svoje mjesto na završnom turniru (Jug Adriatic osiguranje). U regionalnom natjecanju smo svjedočili hrvatskom finalu Premier lige (Jug Adriatic osiguranje – Jadran), dok je u A1 ligi opet jedan naš klub osvojio prvo mjesto (Primorje EB), dok je u razigravanju za ostanak/ulazak u Premier ligi, to mjesto sačuvao baš i opet hrvatski klub (Solaris). Pa, ne može nam nitko nakon ovakvih egzaktnih podataka reći da je to baš slučajno.

Fair-play


Osobito je zamjetno, te vrijedno pohvale, sportsko ozračje koje vlada na utakmicama. U bazenu i izvan njega. Finalna serija, pet utakmica osobito visokog naboja, navijači pomiješani na tribinama koje su pak bile sjajno  ispunjene i – niti jedna ružna riječ, eksces, ‘krivi’ pogled. Što je opet refleksija na jednako tako korektno ponašanje igrača u bazenu, kao i izjava svih sudionika prije i poslije utakmice. Ma, to je sport!
Bilo bi loše ne spomenuti i suce. Ljude na koje se mnogi nerijetko ljute, iz ovih ili onih razloga, ali ako govorimo o finalnoj seriji – ocjena odličan, 5.

Iz svega navedenog, ne možemo biti drugo no ponosni na ono što nam je sezona 2022./23. dala, što smo gledali i u čemu uživali. Svim sudionicima, od igrača i trenera primarno, ali jednako tako i čelnih ljudi klubova, pa sudaca, svih službenih osoba, navijača stoga tri riječi – „Čestitamo i hvala”. Imate se čime ponositi, a dakako da na kraju posebnu čestitku zaslužuju oni najbolji u Prvenstvu.
Čestitka VK Jadran na osvojenom naslovu prvaka.