hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 5. travnja 2021.

Sažetak ligaškog dijela Prvenstva Hrvatske

Na blagdan Velike subote, odnosno dan prije Uskrsa odigrano je (nekompletno) posljednje 16. kolo Prvenstva Hrvatske. Odmah u startu naglašavamo kako ligaški dio natjecanja nije okončan jer su tri utakmice odgođene, odigrat će se nadolazećih dana, zbog koronavirusa. Riječ je o susretima Lige za prvaka i to 15. kolo (Solaris – Mornar BS), te 16. kola (Solaris – Jadran), te jednoj utakmici Lige za ostanak, 14. kolo (KPK – POŠK).

Pa ipak, čak i bez te tri utakmice nekih osobito velikih nepoznanica nema, te nas to i navodi na zaključak kako je okvirni sažetak ligaškog dijela nadmetanja ipak moguć. Posebno stoga što su poznata oba kluba iz Lige za ostanak koji su izborili doigravanje, a poznata su i prva četiri startna mjesta u doigravanju. Tako je znano da su četvrtfinalni parovi doigravanja:

Jug Adriatic osiguranje – POŠK, Mladost – Medveščak; te Jadran – Mornar BS/Solaris i Primorje EB – Solaris/Mornar BS

Dakle, nepoznanica je samo tko će točno biti suparnik u četvrtfinalu Jadranu i Primorju EB. To pak ovisi o tomu tko će biti 5. odnosno 6. klub u Ligi za prvaka. Trenutačno su na ta dva mjesta Mornar Brodospas i Solaris, oba kluba s po 18 bodova, ali Šibenčani imaju čak 2 utakmice manje, a mornarevci samo jednu. Ta jedna je baš protiv Solarisa i to u Crnici. te po svemu sudeći izravno odlučivanje o mjestu broj 5.

Bez gledatelja cijele sezone

Generalno pak gledano, cijelo Prvenstvo Hrvatske koje je počelo 3. listopada 2020. bilo je potpuno atipično od svih prijašnjih. Ovo je sezona cijela bez gledatelja nažalost, iz znanih već epidemioloških razloga. Prva i nadamo se posljednja takva. U takvim okolnostima je možda čak prednost domaćeg bazena malčice, ali ne previše, izgubila na važnosti. Kada već gledatelji ne mogu nazočiti utakmicama s tribina, ono što je pohvalno jest da je velik dio klubova uložio mali dodatni napor, koji za 21. stoljeće nije tolika senzacija, a to je mogućnost praćenja utakmica kroz tzv. stream. Najčešće na YouTube kanalu.

Što se kvalitete tiče, na samom vrhu je poredak onih najkvalitetnijih sastava, momčadi koje se bore za pokal ostao isti kao prošle sezone. S ipak jednom bitnom razlikom, međusobne razlike između vodećeg terceta koji čine Jug Adriatic osiguranje, Mladost i Jadran, sada su još mrvicu manje. Odlično s gledišta nepredvidljivosti i zanimljivosti. Dostatno je pogledati kako su primjerice Jug Adriatic osiguranje i Mladost bodovno poravnati, te da oba kluba imaju po 2 poraza (iako su Dubrovčani oba puta svladali Zagrepčane), a Jadran zaostaje minimalno, samo 3 boda odnosno ima samo jedan poraz više od jugaša i mladostaša.

Aktualni prvak i doprvak su donekle plaćali danak brojnošću utakmica svojih najboljih igrača, a sok su igrači kluba sa Zvončaca, sezonu-dvije ipak iskusniji, stariji, zreliji… Jadran zaslužuje pohvalu više i kada se prisjetimo prošlog ljeta. Toj momčadi su tada otišla obojica vratara (Anić i Sučić), prvi centar (Krapić), dvojica vanjskih (Power i Vrdoljak), te u početku i obojica ljevaka (Zović i Visković). Jedan od njih se ipak koji mjesec kasnije vratio, Ivan Domagoj Zović. Istina, doveo je trener Smodlaka i uprava zanimljive, dobre igrače, a prije svih Marinića Kragića, Milardovića, te vratara Luku Podruga, ali… Ostati bez kralješnice momčadi, te i dalje zadržati vrlo visoku razinu igre, to zaslužuje komplimente.

Mladi i sve bolji primorjaši

Kao i još jedna momčad i njezin trener. Primorje EB se, barem zasad jer sezona još nije okončana, popela za jedno mjesto više u odnosu na godinu dana ranije. U ljeto 2020. su bili peta momčad u državi, a sada su poprilično čvrsto četvrti. Napominjali smo i prije godinu dana kako Igor Hinić radi dobar posao na Kantridi s mladom momčadi (iznimka je Boris Letica), bez zvijezda i daleko od skupog sastava. Iz godine u godinu pomalo, ali zamjetno rastu i to veseli.

To opet nikako ne znači da će se trener Jure Marelja u Solarisu pomiriti s time da su ih Riječani prestigli. Dapače, baš se u tim susretima u očekivanom doigravanju možemo nadati dodatnim uzbuđenjima. Opet, pitat će se nešto sigurno i splitski Mornar BS.

Medvjedi u tišini do prvog mjesta

U ligi za ostanak, uoči drugog dijela Prvenstva Hrvatske, kada se liga podijelila, uglavnom smo osluškivali najave lova na vrh iz Korčule, Makarske, te Splita odnosno iz POŠK-a. Iz jedne sredine nije bilo puno glasa, ali su baš oni drugi dio odigrali jako dobro. Zapravo, najbolje u ‘donjem domu’. Riječ je o Medveščaku koji je zasluženo osvojio prvo mjesto u Ligi za ostanak.

Raritetan je pomalo i podatak da je u cijelom dosadašnjem dijelu državnog prvenstva ubilježen samo jedan neodlučan rezultat odnosno utakmica bez pobjednika. Bilo je to u 12. kolu Lige za ostanak u Makarskoj kada su Galeb MR i KPK odigrali 10:10. Neuobičajena je i još jedna činjenica. Momčad Zadra 1952 u 14 utakmica nisu uspjeli osvojiti ni bod.

Najbolji strijelci

41 – Loren Fatović (Jug Adriatic osiguranje)

40 – Daniil Merkulov (Jug Adriatic osiguranje)

37 – Tin Brubnjak (Primorje Erste Bank)

32 – Tin Fabris (KPK)

31 – Jerko Marinić Kragić (Jadran)

Utakmice s najviše golova

33 – 1. kolo: Jadran – Zadar 1953 28:5

33 – 14. kolo: Zadar 1952 – Galeb Makarska rivijera 13:20

Najviša pobjeda

+23 – 1. kolo: Jadran – Zadar 1952 28:5

Najveće iznenađenje

12. kolo: Solaris – Jug Adriatic osiguranje 11:8