Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Regionalna liga, Seniori / 17. rujna 2023.

Sažetak 2. kola Premier lige

U nedjelju je odigrano i 2. kolo ‘gornjeg doma’ regionalnog klupskog natjecanja, a prvi je susret baš kao i u petak, u parovima 1. kola odigran u Splitu.

Solaris je poražen u Herceg Novom, ali je domaćem Jadranu zadao nemalen problem. Baš kao što se i splitski Jadran morao potruditi protiv Mladosti u svojem bazenu.

Jadran pobijedio Mladost u završnici
Da su Žapci imali samo malo bolju realizaciju igrala više 17% (1-6), mogla je ova utakmica ponuditi možda i senzaciju kola. Nešto što je bilo teško za očekivati prije utakmice, ali i nakon prve, pa i druge četvrtine.

Naime, sastav koji vrvi reprezentativcima, u startu utakmice je ostvario veliku prednost. Čak 5:1 za Jadran nakon prvih 8 minuta. Uspjeli su to bez problema i održati u drugoj dionici (7:3), a onda… Jesu li domaćini malo popustili, pomislili da će pobjeda doći sama od sebe, da je već osigurana ili je gost odigrao iznad mogućnosti, ostavljamo za raspravu. No, činjenica je da se Mladost potpuno vratila u utakmicu.

U trećoj četvrtini prednost Jadrana je smanjena na 8:6, da bi u zadnjoj susret za koji se učinilo da je riješen, naglo postao ‘otvoren’. Sredinom zadnje četvrtine je Mladost stigla na gol zaostatka (8:7 i 9:8). Dvije minute do kraja je Jerko Marinić Kragić potvrdio pobjedu pogotkom za 10:8, neovisno tomu što su i dvije minute u vaterpolu puno. Ipak, u ovoj utakmici se rezultat više nije mijenjao.

Šibenčani namučili prvaka Crne Gore

Jadran iz Herceg Novog, prvak Crne Gore, sudionik Lige prvaka, zasluženo je i tu nema dvojbe došao do bodova u svom bazenu protiv šibenskog Solarisa, ali ipak malo teže od očekivanog.

Naime, da nije bilo izrazitog pada Sunčanih u drugoj četvrtini (7:2 za domaćina), posebno u završnici tog dijela igre s nekoliko minuta ‘zamračenja’, domaćin bi imao izrazito velikih problema. Naime, u prvoj i trećoj četvrtini je rezultat bio identičan (3:3), a zadnju je čak dobio Solaris (1:2).

Što se dogodilo u drugoj? Prvo tri gola Jadrana (HN) u prve tri minute (6:3), a nakon što su se Šibenčani približili (6:5), slijedile su zadnje dvije i pol minute u kojima je domaćin postigao još više uzastopnih pogodaka, čak četiri (10:5). Tu je razliku Jadran (HN) sačuvao u trećoj dionici, a na koncu i potvrdio u zadnjih 8 minuta.

Uzevši u obzir oslabljeni šibenski sastav, igra Solarisa u Herceg Novom je obećavajuća. Ponovo je briljirao kod Solarisa Antonio Petković s 5 pogodaka. Prvi strijelac utakmice.    

Prvi bodovi Riječana

Poljudski sraz Mornara i Primorja EB pripao je gostima iz Rijeke koji su tako osvojili prve bodove u ovom natjecanju, nakon povratka iz A1 lige. Upravo kako smo okvirno i predvidjeli, zanimljiva, a tri četvrtine i izjednačena utakmica s dobrim vaterpolom, puno osobnih pogrešaka i neizvjesnim ishodom. Neizvjesnim do zadnjih 8 minuta kada je ‘pala’ konačna odluka.

Mornarevci su silovito počeli, bolje otvorili. U zadnje dvije minute prve četvrtine su s dva pogotka Luke Omrčena stekli i dva gola prednosti (4:2).

U drugoj dionici gosti počinju preuzimati uzde u svoje ruke, te u prve četiri minute druge dionice postižu 4 uzastopna pogotka i potpuno preokreću do 6:4 u svoju korist. Od tada Riječani više nisu bili u rezultatskom minusu, ali nije niti domaćin dopuštao osjetnije odvajanje Hinićevih učenika. Primorje EB bi uglavnom vodilo s 1-2 gola prednosti, ali minutu i pol prije kraja treće dionice bilježimo i izjednačenje (8:8). Do kraja te četvrtine, Riječani golovima Brubnjaka i Nizozemca Te Rielea dolaze do +2 (10:8).

U zadnjoj dionici, potpuni rasplet i apsolutna dominacija Primorja EB. Uvjetovana s nekoliko činjenica. Tin Brubnjak (Primorje EB), prošle sezone drugi strijelac Prvenstva Hrvatske odigrao je sjajnu cijelu utakmicu, bio je najbolji strijelac (6 pogodaka). Zatim, Primorje EB je imalo značajno bolji postotak realizacije igrača više (44%) u odnosu na Mornar (29%). Nadalje, Mornar je u zadnjoj dionici imao manju rotaciju igrača jer su po tri osobne prikupili Omrčen, Uvodić, Ćurković i Gudurić. Uz sve, najbolji pojedinac Mornara u petak, Robert Stojanac ovog je puta imao šut 0-4.

Kada se sve to zbroji, lakše je shvatiti i rezultat posljednje dionice, 5:1 za Riječane ili na koncu 15:9 za Primorje EB.