hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 16. lipnja 2021.

Sandro Sukno novi trener Pro Recca!

Sandro Sukno, jedan od najboljih hrvatskih vaterpolista svih vremena, a koji je prije godinu dana otpočeo samostalnu trenersku karijeru u kotorskom Primorcu, od danas je novi trener najmoćnijeg, najbogatijeg vaterpolskog kluba na svijetu, te aktualnog prvaka Europe, Pro Recca iz Genove!

Grandiozno priznanje mladom hrvatskom treneru koji će za točno dva tjedna navršiti 31 godinu, ali koji je očito i nakon samo godinu dana rada na klupi Primorca skrenuo pozornost kluba koji ne bira baš bilo koga za trenera mega-sastava. Dovoljno je spomenuti tko je samo u ovom stoljeću bio trenerom tog kluba. Od Giuseppea Pina Porzija, Amedea Pomilia, preko Srba Igora Milanovića i Vladimira Vujasinovića, pa našeg Ratka Rudića (2018. – 2020.), do posljednjeg prije Sukna, Španjolca Gabriela Hernandeza koji je podnio ostavku iz osobnih razloga samo koji dan nakon osvojenog naslova prvaka Europe. Sandro Sukno je drugi Hrvat na klupi Pro Recca.

Inače, Sandro Sukno koji je kao igrač prinudno, te prerano okončao karijeru baš pod kapicom Pro Recca (2017.) bio je od prvog trenutka naglašeni favorit u izboru za novog stratega talijanskog mega-sastava.

– Sve se relativno brzo razvijalo, u samo 3-4 dana budući da se prijašnji trener Hernandez sporazumno razišao s klubom. On ima neke druge planove, možda čak i više neće biti trenerom. Otvorilo se bilo mjesto trenera, a kako je meni istekao ugovor s Primorcem iz Kotora, bio sam slobodan. Uslijedio je poziv iz Italije i sve smo se brzo dogovorili u 3-4 dana – izjavio je za hvs.hr iz Rijeke gdje je na pripremama s Barakudama, novi trener Pro Recca, Sandro Sukno.

Ugovor na 2 godine

Jasno da je Sukno ostavio značajan trag u klubu iz Genove, te ima i dobre veze s Italijom, no u kolikoj je mjeri bio možda i za samog Sandra iznenađujući poziv jednog tako moćnog kluba treneru koji je na samom početku karijere, iza kojeg je tek godina dana samostalnog rada?

– Sigurno da je. To je velik klub s visokim očekivanjima. Ja sam na početku svoje karijere i sigurno da je iznenađenje za mnoge, ali kada smo ušli u same razgovore, iznio sam svoje mišljenje, viđenje. Kako bi ja volio da to izgleda i možda sam uspio s time uvjeriti čelnike kluba u tu viziju, pa je sve završilo relativno brzo. Sad sam i službeno trener Pro Recca.

Kako ste se dogovorili s predsjednikom kluba, bivšim suigračem Mauriziom Felugom, na godinu, dvije, četiri…?

– Potpisao sam na 2 godine.

Sandro jako dobro zna što ga čeka u Pro Reccu. To je klub koji ne trpi poraze i neuspjehe. Njih ne zadovoljava ulazak u finale, već samo pobjeda u finalu. Prvaci su Europe, ali su s druge strane minule sezone izgubili nakon 14 godina Prvenstvo Italije od Brescie. Drugim riječima, sada slijedi život pod stresom, pritiskom i imperativom osvajanja trofeja.

– To sve znam. Svjestan sam toga i znam da je u drugim klubovima puno lakše raditi. U Pro Reccu i kada dođete do finala, to još uvijek nije ništa od onog što se očekuje. To je sastavni dio posta trenera Pro Recca, ali zato i postoji trener da uspije držati momčad, uvjeriti ih u uspjeh i spremiti za osvajanje.

Pro Recco je jedan dio posla oko ‘mercata’ ili prijelaznog roka već obavili. Otišli su neki veliki igrači. Naš vratar Marko Bijač otišao je u Olympiacos, pa drugi Hrvat, centar Nikša Dobud u splitski Jadran. No, i udarna napadačka igla, ljevoruki Dušan Mandić koji je sada u Novom Beogradu. Došli su pak vratar Marco Del Lungo iz Brescie, pa naš, hrvatski centar Luka Lončar iz Jug Adriatic osiguranja, Canella iz Brescie… Početkom ovog tjedna produžili su ugovor s centrom Matteom Aicardijem. Ima li trener Sukno neke svoje želje?

– Već smo obavili neke analize i bit će još nekih promjena. Kroz 10-15 dana će se znati detaljnije.

Sandro Sukno ostaje u stožeru hrvatske reprezentacije kao pomoćnik izborniku Tucku do i na samim Olimpijskim igrama u Tokiju, ali što kasnije? Hoćete li moći biti dalje trener jednog ovako velikog kluba, te pomoćnik u hrvatskoj reprezentaciji?

– Moja želja postoji i nadam se da ću moći. Sljedeća sezona je dosta čudna odnosno vrlo je zgusnuta. Sljedeća 2022. donosi dosta rano i Svjetsko prvenstvo u Fukuoki, u rujnu 2022. je Europsko prvenstvo u Splitu. Zato će klupska sezona ranije početi, bit će više utakmica u manje vremena. Ne znam, vidjet ćemo nakon Olimpijskih igara u Tokiju – za početak će za hvs.hr Sandro Sukno, novi trener prvaka Europe, talijanskog Pro Recca.

Podsjetimo, Sandro Sukno je bio igračem u Pro Reccu u dva navrata; u sezoni 2011./12.; te od 2015. do 2017. godine. U biti, ugovor sa Suknom-igračem je Pro Recco razvrgnuo u veljači 2018; ali od ljeta 2017. Sukno više nije igrao jer su mu tijekom priprema za sezonu 2017./18. na liječničkom pregledu utvrdili srčanu manu zbog koje je bio i na operaciji u Clevelandu (SAD), te zbog koje je bio i primoran okončati karijeru koju godinu kasnije, dok je još službeno bio igračem dubrovačkog Juga.

U kapici Pro Recca kao igrač, Sandro Sukno je osvojio 4 naslova prvaka Italije (2012., 2015., 2016. i 2017.). Triput je bio pobjednik Talijanskog kupa (2015., 2016. i 2017.), te jednom prvak Europe (2012.).

Od trofejnog igrača Pro Recca, Sandra Sukna sada isti taj klub očekuje i nastavak priče, odnosno nizanje trenerskih trofeja. Ne treba sumnjati u nastavka uspješnosti.