Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija / 20. prosinca 2023.

S PRIPREMA BARAKUDA Između dviju Amerika

Ne mislimo na Panamski kanal ili išta što bi vodilo do nekog zemljopisnog pojma između Sjeverne i Južne Amerike. Ne, ova srijeda (20. prosinca) je samo dan između dviju prijateljskih utakmica naše reprezentacije protiv SAD, a na pripremama za Europsko prvenstvo u Dubrovniku i Zagrebu, 2024.

U utorak navečer su u bazenu Svetice, Barakude slavile 15:12, dok nam u četvrtak (19.30 sati) slijedi novi dvoboj protiv momčadi SAD. Pripremne utakmice imaju temeljnu svrhu koja se i odražava u riječi – priprema. Dakle, uigrati se, pripremiti, uvježbati što je bolje moguće za natjecanje koje slijedi. Nadmetanje koje je primarni cilj, a što je u ovom trenutku jasno kontinentalno prvenstvo u našoj zemlji, do kojeg nas dijeli praktički tek dva tjedna.

– Ono što smo dobro napravili u početku utakmice je upravo naš odgovor na američki presing kojim su pokušali razbiti naš ritam – nakon prve utakmice s Amerikancima će Jure Marelja, izbornikov pomoćnik koji je u utorak na Sveticama vodio našu reprezentaciju s klupe.

– Dalje, dobro je što smo neke dogovorene stvari, kretnje na igraču više napravili točno na način kako smo trebali. Iz tih smo situacija najčešće davali golove ili opasno pucali. Još nešto, prepoznali smo odmah u začetku njihovu M-zonu i na to odmah reagirali. Naravno, ušli smo u nekim trenucima utakmice koja ima svoju dinamiku, u određenu seriju pogrešaka, blagu nervozu, ali definitivno možemo biti zadovoljni s onim što smo i kako odigrali u utorak – rekao je Jure Marelja.

Što se realizacijskog dijela tiče, osim podatka da smo realizirali sva tri peterca (Fatović 2 i Marinić Kragić 1), što na prvi pogled izgleda nebitno (iako ništa nebitno nije na pripremama i utakmici), u napadačkom su se pogledu istaknuli upravo spomenuta dvojica igrača. Loren Fatović je postigao 4, a Jerko Marinić Kragić 5 pogodaka. Nije nebitno spomenuti i da smo rano ostali bez Konstantina Harkova koji je treću osobnu dobio već u 18. minuti ili početkom treće četvrtine.

– Nama je svaka utakmica važna, pa tako ova. Zbog sigurnosti, atmosfere, samopouzdanja. Htjeli smo dobiti, to smo ostvarili, a vidjeli smo i neke stvari koje moramo ispraviti. Nisu drastične i ispravit ćemo – spomenuo je nakon utakmice Jerko Marinić Kragić i dodao.

– Amerikanci su vrlo, vrlo dobar suparnik. Činjenica da ih većina igra u Europi već dovoljno govori, što je dobar pokazatelj kvalitete američkog vaterpola. Vrlo dobri pojedinci, odličan trener. Na prošla, čini mi se čak i dva svjetska prvenstva, igrali su s vrhunskim reprezentacijama na gol razlike samo. Jako ozbiljna momčad, nezgodni su, to su i sada pokazali, ali mislim da u većini utakmica Hrvatska ovisi sama o sebi. Bitno je kako se mi postavimo.

Sljedeća utakmica Hrvatska – SAD na rasporedu je u četvrtak, 21. prosinca, od 19.30 sati na plivalištu uz Savu.