Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Intervju, Vijesti / 2. veljače 2023.

RAZGOVOR S POVODOM – Ivica Tucak

Premda je proteklo već ponešto dana od pripremne i prijateljske utakmice hrvatske seniorske reprezentacije u Budvi protiv Crne Gore (pobjeda 10:8), nije naodmet osvrnuti se s pokojim retkom na ovu utakmicu. Iz nekoliko razloga.

Prvo, svaka pobjeda Hrvatske, svaki trijumf naših reprezentativaca na ovom mjestu zaslužuje dodatnu pohvalu.

Drugo, bila je to i pobjeda u prvom nastupu aktualnih prvaka Europe u ovoj kalendarskoj godini, pa i zato zaslužuje koje slovo više.

Treće, ostvarena je u rijetkim okolnostima, sa samo 11 igrača (računajući i dvojicu vratara), dakle sa smanjenom rotacijom.

Odlični treninzi u Budvi

– Bila su to dva-tri dana stvarno dobrih priprema, treninga u Budvi – prvo je što je na spomen priprema i utakmice s Crnogorcima rekao naš izbornik Ivica Tucak.

– Nekoliko treninga s reprezentacijom Crne Gore i doista jako dobro iskorišteno vrijeme. Što se utakmice tiče, rezultat je stvarno kao i inače u pripremnim utakmicama posve u drugom planu. Jasno da je uvijek, lijepo i dobro pobijediti, te se uvijek i ide na pobjedu, ali napominjem, pomoćnicima i meni je ipak bilo primarno nešto drugo u tih dva i pol dana u Budvi. Radili smo na situacijama s igračem manje i više, prvih dan-dva dok je još nešto mogao i koliko je mogao, koristeći i centra Grgurevića.

Podsjetimo, u utakmici Crna Gora – Hrvatska koja je odigrana prošle subote, od 13 igrača u službenom zapisniku, samo ih je 11 doista i igralo.

– Točno. Nisu participirali u utakmici Burić i Grgurević. Rino je imao lagano istegnuće vrata, Goran također lakšu ozljedu i nismo htjeli ništa riskirati. U biti, ozljede su nam malo poremetile pripreme jer nam se iz tih razloga nisu uopće mogli priključiti Bukić, Dužević i Herceg.

Onda se dogodilo da je Grgurević bio jedini centar, ali kako ste ostali bez njega, reprezentacija je ostala bez ijednog klasičnog centra.

– Opet istina, ali smo ipak uspjeli nekako nadomjestiti i taj problem. Dobro, treba biti iskren i reći kako je i Crna Gora bila također u izmijenjenom sastavu, s igračima iz njihovih, domaćih klubova. Ono što me veseli iz te utakmice je naša igra s igračem manje, te s igračem više osim u početku kada je bilo ponešto dekoncentracije. Uvježbavali smo dosta obranu, kako klasičnu, tako i M zonu. Ono što mi je želja da razvijemo mogućnost promjene 2-3 obrane u jednoj četvrtini.

Bilo je dosta pozitivnih detalja u ovoj utakmici. Od činjenice da momci nisu gubili fokus i vjeru niti kada su gubili s tri gola razlike (u dva navrata), preko dosta isplivanih protunapada, ali i dodatno iskazanog zajedništva u momčadi poput situacije u zadnjoj minuti pri vodstvu 9:8. Nakon što je izboren peterac za Hrvatsku, iako nemjerljivo iskusniji, Loren Fatović je priliku za izvođenje kaznenog udarca kojim se imala potvrditi pobjeda, povjerio Dariju Rakovcu. Možda naoko sitan, ali zanimljiv, rekli bi i pohvalan detalj.

Sljedeće okupljanje početkom ožujka

Podsjetimo da će sljedeće okupljanje Barakuda, ali po svemu sudeći u najjačem sastavu, dakle i s igračima iz inozemnih klubova uslijediti za okvirno 5 tjedana. Za 6. ožujka se predviđa okupljanje u Zagrebu, te potom turnir Svjetskog kupa. Riječ je o novom natjecanju umjesto nekadašnje Svjetske lige, s ponešto izmijenjenim sustavom igranja. U zagrebačkoj će skupini ukupno 6 momčadi (Hrvatska, SAD, Italija, Mađarska, Francuska i Japan) ‘hvatati’ jedno od prva tri mjesta koja vode na završni turnir. Ovaj će s turnir odigrati od 8. do 14. ožujka na bazenu Mladosti u Zagrebu.

– Za to natjecanje je plan okupiti svakako najjaču reprezentaciju. To je turnir od pet utakmica u tjedan dana, vrlo naporan za odigrati, teškoća sigurno za igrače. Ono što je najvrjednije po meni je da ću imati igrače na okupu 10 dana, što je savršena prilika za zajednički rad, posebno jer ove godine u vrlo zgusnutom kalendaru natjecanja neće biti baš puno takvih prilika.

Ipak valja spomenuti, kada je u pitanju zagrebačka skupina Svjetskog kupa, iz nje je jednoj reprezentaciji unaprijed već zajamčen plasman dalje, na završni turnir. To su Amerikanci koji su naime domaćini završnice u Chicagu. Međutim, Barakude će svakako predstojećeg ljeta ‘preko Velike bare’, odnosno u Ameriku.

– Dobili smo poziv od Američkog saveza za zajedničke pripreme koje bi ondje obavili, prije odlaska u Fukuoku na Svjetsko prvenstvo. Plan je bio da to bude od 5. do 10. srpnja, da bi onda dva dana kasnije krenuli za Japan, ali morat ćemo točne datume vidjeti malo kasnije jer ovisi i o našem plasmanu u Svjetskom kupu – rekao je naš izbornik Ivica Tucak koji je s Barakudama odlično otvorio kalendarsku 2023. godinu.

Pa, kako se u puku kaže – “po jutru se dan poznaje…”. Neka doista onda cijela ova godina protekne u ‘svjetlu pobjedničkog jutra’.