Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Euro kup / 18. svibnja 2024.

Prvo HR euro-finale nakon 31 godinu

Prijenos LEN TV

Večeras, malo iza 21.00 sat znat ćemo tko je osvajač Eurokupa za ovu sezonu. Ono najbitnije, s gledišta hrvatskog vaterpola je da jedno znamo već i sada, satima prije finala. U biti, znali smo 24 sata prije početka završne utakmice, odmah nakon polufinala. Europski pokal ostaje u Hrvatskoj!
Finale je naravno naše, hrvatsko. Jug Adriatic osiguranje – Primorje EB. U biti, kako god završilo finale razloga za slavlje imamo već sada. Za slavlje i ponos. Ovakav slučaj da su nam dva hrvatska kluba u finalu nekog europskog kupa, zadnji smo put imali prije 31 godinu. Bila je sezona 1992./93., finalne dvije utakmice su odigrane u veljači 1993. godine. Bila je to tada borba za pokal prvaka Europe između Jadrana i Mladosti. Prvu u Zagrebu je dobila Mladost (8:7), u uzvratu su slavili Splićani (6:4, u produžetku). Više od tri desetljeća kasnije isti slučaj, hrvatsko euro-finale.

Bilo je zadovoljstva, ali ne i pretjeranog slavlja sinoć u Rijeci, u oba naša tabora nakon polufinala. Razumljivo i zašto, a pojasnio je to jednostavno trener Dubrovčana, Vjekoslav Kobešćak.Kobešćak: Još uvijek nismo osvojili naslov
– Još uvijek nismo osvojili naslov. Borba za naslov je večeras. Protiv Sabadella smo imali jako dobru obranu i jako dobru energiju. Mislim da smo vrlo dobro pročitali igru Sabadella, ali bila je to teška utakmica i s fizičkog aspekta. Postoje neke stvari koje još trebamo poboljšati u napadu, ali danas je već je novi dan, gdje ćemo igrati s potpuno drukčijim suparnikom.

Suparnikom kojeg sjajno poznaju, sigurno najbolje od ostale dosadašnje konkurencije u Europi. Baš kao i suparnici njih. Igor Hinić, trener Primorja EB se prvo dotaknuo jučerašnjeg polufinala protiv Spandaua 04.

Hinić: Nitko nam ne zabranjuje snove
– U početku smo patili, puno. Pogotovo s njihovim udarcima izvana. Ali nakon toga, s ovom divnom publikom, našim navijačima, uspjeli smo izjednačiti i na kraju pobijediti, tako da smo stvarno sretni. Što se tiče finala, jako respektiram Jug. Oni su još jedna odlična momčad, protiv koje smo igrali puno puta, ali ovo je nova utakmica, finale je finale, nitko nam neće zabraniti da sanjamo. Jug je igrao jako dobro protiv Sabadella, dosta je ‘pritiskao loptu’, tako da će to biti sigurno još jedna velika i teška fizička utakmica, ali mi smo mlada momčad i ako ne plivaš, ne osvajaš ništa – rekao je strateg Riječana.


Finale Eurokupa, Jug Adriatic osiguranje – Primorje EB počinje večeras u 20.00 sati. Svi koji ne stignu do Rijeke ili nemaju ulaznicu, susret mogu pogledati na Arena Sport 2 ili na YouTube kanalu European Aquaticsa.