hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 2. ožujka 2021.

PRVENSTVO HRVATSKE – Večeras kraj 1. dijela

Zagrebačkom kasnovečernjom utakmicom uz Savu (20.45), završava prvi dio državnog prvenstva za seniore. Naime, u navedenom terminu u Zagrebu će početi i posljednja utakmica 11. kola Prve lige, utakmica između Zadra 1952 i Mladosti. Susret je to u kojem Zadar 1952 službeno kao domaćin, klubovi su dogovorili izmjenu domaćinstava, ‘dočekuje’ Mladost. Objektivno gledano, konačan ishod je tu praktički znan unaprijed, čak i neovisno najavama iz tabora mladostaša da će Zagrepčani u ovom susretu daleko najveću priliku dati svom ‘drugom ešalonu’ odnosno mlađim igračima. Zadar 1952 je jedina momčad koja u prijašnjih 10 kola nije osvojila ni bod, dok je Mladost sigurno drugoplasirana.

Upravo i poradi ove činjenice, da je potpuno nebitno kojim rezultatom završio susret u Zagrebu, moguće je sastaviti i raspored odnosno pogledati malo u budućnost prvenstvenog nadmetanja za bodove.

Nakon 11 odigranih kola cijela se liga koja broji 11 klubova prepolavlja. Šest prvoplasiranih momčadi, a to su redom – Jug Adriatic osiguranje, Mladost, Jadran, Primorje Erste Bank, Mornar Brodospas i Solaris nastavljaju nadmetanje u Ligi za prvaka.

Ostalih pet klubova – POŠK, Medveščak, KPK, Galeb MR i Zadar 1952 nastavljaju natjecanje u Ligi za ostanak. Međutim, čak i klubovi iz Lige za ostanak imaju teorijske izglede uključiti se u borbu za prvaka države. Naime, dva prvoplasirana sastava iz Lige za ostanak će u biti osvojiti 7. i 8. mjesto u osnovnom, ligaškom dijelu Prvenstva Hrvatske prije doigravanja. Točnije, plasirat će se u četvrtfinale.

Drugi dio Prvenstva Hrvatske, u ligama za prvaka i za ostanak igrat će se jednokružno, ali tako da će klub koji je bio domaćin nekom suparniku u prvom dijelu lige, sada odlaziti u goste. Taj drugi dio natjecanja počet će 6. ožujka, makar je već sada jasno da će se primjerice utakmica Mladost – Mornar BS morati odigrati u drugom terminu jer tog dana (6. III.) Zagrepčani doma igraju uzvrat osmine finala Eurokupa protiv Barcelone. Jedna od sigurno najiščekivanijih utakmica drugog dijela odnosno Lige prvaka, ona između Mladosti i Jug AO zakazana je za 13. ožujka u Zagrebu.

Utakmice drugog dijela Prvenstva Hrvatske završit će 3. travnja, a već tjedan dana kasnije, za subotu, 10. travnja predviđeno je četvrtfinale.