hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske / 19. svibnja 2022.

PRVENSTVO HRVATSKE – Treći finalni sraz Jadrana i Juga AO (18.30 – HTV 2)

Finalna drama, ali i festival neizvjesnosti i ljepote vaterpola se nastavlja. Ovog petka se u Splitu (20. svibnja – 18.30 sati – HTV 2) i treći put u finalu sastaju Jadran i Jug Adriatic osiguranje. Budući da je omjer nakon dvije utakmice poravnat, 1-1 tako je izvjesno da ćemo gledati još najmanje dvije utakmice. Računajući dakako ovu koja nam neposredno predstoji. Obje su momčadi u tolikoj mjeri izjednačeni, toliko se savršeno dobro poznaju, a i susretali su se ove sezone u svim rangovima različitih natjecanja (nacionalni kup, ligaški dio Prvenstva Hrvatske, Premier liga i sada finalna serija), da je suvišno uopće pomišljati da bi tu sada neka iznenađenja bila moguća. Ili ipak… Moguće, zašto ne. Čar sporta.

U ovu utakmicu ulazimo kroz dvojicu igrača iz istog grada, ali iz suparničkih momčadi. Kroz dvojicu vaterpolista različitih generacija, ali svaki daje svoj zasebni pečat svojoj momčadi. S jedne strane, one Jadranove, centar Nikša Dobud (36). Igrač koji je obilježio cijelu jednu epohu hrvatskog vaterpola, u konačnici, olimpijski je pobjednik. S druge strane, branič, ali opasan i s vanjske pozicije, Marko Žuvela (21), jedan od nositelja novog vala hrvatskog vaterpola, dečko koji raste očigledno i od kojeg se s pravom tek očekuje ‘velike stvari’.

Zanimljivo finale, sasvim sigurno i ne može se ništa sa sigurnošću sada nešto najaviti ili tvrditi

– za hvs.hr veli Nikša Dobud, prvi centar Jadrana.

Kada se osvrnemo malo, pogledamo prvu, pa drugu utakmicu, sve neizvjesno i dosta preokreta. Tko bude imao ‘deblje živce’, taj će pobijediti. Tako bi ja to rekao.

Jugaši su prethodnu utakmicu bolje otvorili, poveli 3:0 i 4:1, ali se i taj susret vrlo brzo pretvorio u potpuno izjednačenu utakmicu. Očekujete li isto i sada?

Tako je, ali se nadam da ćemo mi pružiti ipak bolju igru nego u prve dvije utakmice. Prvu smo mi kiksali, da se ne vraćamo na to, ali i da ne izbjegavamo pravu ocjenu. Pobijedili smo tada sami sebe. Nije Jug dobio, nego mi izgubili. Ova druga u Gružu… tamo pobijediti svakom gostu, nije lako. Napravili smo veliku stvar i mislim da smo pokazali karakter i da pomalo odrastamo u veliku momčad. To govorim prije svega zato što koliko god se nas guralo u ulogu favorita, što smo mi i prihvatili, moramo znati da 70% naše momčadi prvi put igra finale Prvenstva Hrvatske. To je velika stvar i za njih i za nas sve. Sad mislim da smo pokazali da smo stabilni. Malo se tko u Gružu može vratiti s minus tri gola.

Hoćete li pronaći pravu formulu, odgovor na Jugovu zonsku obranu koja vam činjenično radi probleme?

To je jedna zona u kojoj se može puno i dobiti i izgubiti. Ne možete u svakom napadu to probiti, ali glavno je da mi imamo mirnoću, da nema nervoze. A golovi će već doći. Uostalom, pa dali smo mi golove i na tu zonu. Problem je te zone što ona samo stvara dodatni neki stres i pritisak, pa pate ostali segmenti igre. To je cilj te M-zone, da suparnika natjeraš u nervozu. Mi to ne smijemo dopustiti.

Nakon Nikše, red je i na Marka. Odlična sezona je za njim, nije bezrazložno na širem popisu izbornika Tucka za Svjetsko prvenstvo. No, ima vremena za Mađarsku, posvetimo se Splitu. Dolazite ondje s 1-1. Neki će reći da je isto kao i da je 0-0, ali je li baš tako?

Ha, nije više baš početak. Nije isto. Ova koja je pred nama neće biti presudna, ali je jako bitna. Vodstvo 2-1 stvara ipak veliku psihološku prednost uoči četvrte utakmice

– napominje Žuvela.

Vaša je momčad možda neke i ugodno iznenadila pobjedom u Splitu. Načelno, niste loše odigrali niti drugu koju ste izgubili tek ruletom peteraca. Stječe se dojam da ste psihološki vrlo stabilni, što je naglasio nakon prve utakmice vaš stariji suigrač, Maro Joković. Je li to presuđuje?

Pa, iskreno mislim da je malo ljudi očekivalo da ćemo mi pobijediti u prvoj utakmici. Jadran je možda ušao kao da će nas lagano pobijediti, da su oni favoriti, a mi smo pokazali upravo suprotno. U Gružu smo imali sjajan početak, ali oni su ipak velika momčad koju ne možete samo tako ‘slomiti’ i nije baš realno očekivati neku veliku razliku. Nikad se zna, možda se i to dogodi, ali mislim da će presuditi veća smirenost. Tko to postigne, uz jasno i određene tehničke stvari, taj je bliži uspjehu.

Spomenuli smo da je mogućnost iznenađenja suparnika minimalizirana, barem između ovakve dvije momčadi vrhunske kvalitete i međusobno dobro znane. Pa ipak, vaša je momčad odnosno trener ponešto uspio djelomice novog prikazati protiv Jadrana još u prvoj utakmici u poljudskom bazenu. Imate li možda još kakav ‘as iz rukava’, spremate li nešto novo?

Ne mogu vam to sada reći

– zagonetno će i uz smiješak Marko Žuvela.

To će te vidjeti na utakmici. Tu obranu, ako na nju mislite protiv Jadrana, nju zapravo nismo koristili uopće tijekom cijele sezone i onda smo se odlučili zbog njihovih centara, prvenstveno zbog Dobuda. Pokušati smanjiti distribuciju lopti na njih, pa onda izbačaje koji oni tada lakše ostvaruju. Ujedno smo ih prisiljavali na šuteve iz onih pozicija koje smo mi željeli da pucaju. Tada smo uspjeli, a nadam se da ćemo uspjeti nadmudriti ih i ponovo

– za hvs.hr će Marko Žuvela.

Splitska, ukupno treća utakmica finala počinje u 18.30 sati (petak, 20. svibnja), dakako i ponovo uz prijenos na HTV 2.

Finalna serija sezone 2021./22.

1. utakmica, Split, 8. svibnja: Jadran – Jug Adriatic osiguranje 10:11 (0-1)

2. utakmica, Dubrovnik, 17. svibnja: Jug Adriatic osiguranje – Jadran 14:16 – peterci (1-1)

3. utakmica, Split, 20. svibnja: Jadran – Jug Adriatic osiguranje (18.30 – HTV 2)

4. utakmica, Dubrovnik, 24. svibnja: Jug Adriatic osiguranje – Jadran (18.30 – HTV 2)

5. (moguća) utakmica, Split, 27. svibnja: Jadran – Jug Adriatic osiguranje (18.30 – HTV 2)

Riječko-rimski par

Hrvanje poznaje grčko-rimski stil odnosno način borbe. No, vaterpolo može imati i riječko-rimsko suđenje. Ukoliko aludiramo na djelitelje pravde u trećem finalnom susretu i gradove iz kojih dolaze. Suci su naime, naš Andrej Franulović iz Rijeke, iskusan međunarodni sudac, a s njim u paru možda i trenutačno najbolji talijanski sudac, Alessandro Severo iz Rima, čovjek koji je između ostalog sudio na Olimpijskim igrama u Tokiju prošlog ljeta.

Marcelić – Popadić 18:27

Omjer brojki je poput kakvog rezultata rukometne utakmice, no radi se o kumulativnim obrana u obje utakmice. Ivan Marcelić je u svakoj od prijašnje dvije utakmice ubilježio po 9 obrana, s tim da u tu brojku računamo samo obrane u 32 minute, bez raspucavanja peteraca, kada je Marcelić imao jednu obranu više. Toni Popadić je pak u prvoj utakmici ubilježio 14, a u drugoj 13 obrana. Drugim riječima, obojica su statistički vrlo postojani. No, obojica su i ključni igrači svojih momčadi.

Popadić je čudesnim obrana u prvom poljudskom susretu, ‘skidanjem’ čak tri ‘zicera’ bio igrač utakmice i zaslužan najviše za pobjedu jugaša. U Gružu je pak Marcelić obranio jedan peterac Fatoviću tijekom utakmice, pa onda i još jedan istom igraču u raspucavanju peteraca. To su svakako bili neki od presudnih trenutaka.

Burić – Argyropoulos 6:6

Ovo je već odnos postignutih golova i to su dva najbolja strijelca finalne serije dosad. Jugaš Stylianos Argyropoulos (4 u prvoj i 2 u drugoj utakmici), te jadranaš Rino Burić obratno (2 u prvoj, a 4 u drugoj utakmici). Ukupno dakle svaki, 6 golova.

Iza njih slijede dvojica jadranaša s po 4 gola ukupno dosad (Bukić i Marinić Kragić).