Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 18. ožujka 2023.

PRVENSTVO HRVATSKE – Splitski ‘derbi’, te sraz za 9. mjesto

U naslovu smo ne slučajno ili pogreškom riječ derbi stavili u navodnike. Naime, prema preciznoj sportskoj terminologiji, derbi utakmice su zapravo samo i isključivo utakmice klubova iz istog grada. S vremenom se to ipak u cijelom svijetu promijenilo, pa se pod pojmom derbija smatra svaka utakmica velikih suparnika, susret koji odlučuje o trofeju, medalji, prolasku dalje u nekom natjecanju i slično.

Subotnji susret POŠK-a i Jadrana u poljudskom bazenu, u prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja državnog prvenstva, odgovara onoj izvornoj definiciji pojma – derbi. Klubovi iz istog grada. Dapače, tradicionalno gledano i kroz povijest, POŠK i Jadran doista jesu veliki suparnici (tu je još svakako i Mornar). Međutim, realno i sagledano kroz odnos snaga i kvalitete momčadi jednog i drugog kluba, tu je sasvim jasno da se radi zamalo pa o dvoboju Davida i Golijata. Davidova uloga pripada POŠK-u.

Točno je da u Bibliji David pobijedio Golijata zahvaljujući točnošću hica kamena iz praćke, no nekako nam se čini da poškovci teško mogu pronaći takav kamen, a nemaju baš ni praćku.

Pojednostavljeno, Jadran je izraziti favorit u četvrtfinalu doigravanja Prvenstva Hrvatske, čija se prva utakmica ovih suparnika igra u subotnje rano poslijepodne već, od 13.00 sati.

No, istog dana, samo u večernjim satima (19.00) u Višnjiku Zadar 1952 čeka KPK u prvoj utakmici za 9. mjesto. To su dvije momčadi koje su u prijašnjih 13 prvenstvenih utakmica ostvarile po jednu pobjedu, Korčulani još i 2 remija, te 10 poraza, a Zadrani 12 neuspjeha. Načelno, vrlo izjednačeni i tu je malo teže predvidjeti konačan ishod. U borbi za 9. mjesto igraju se ukupno dvije utakmice, što znači da je nakon Zadra na redu još samo uzvrat u Korčuli.