hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 23. svibnja 2022.

PRVENSTVO HRVATSKE – Rudićeva najava finala u Gružu (utorak, 18.30 – HTV 2)

Novi tjedan, nova uzbuđenja, a ovaj će nam tjedan sasvim sigurno podariti i novog prvaka Hrvatske. Nakon Mladosti koja se prošle godine ovjenčala slavom najboljeg sastava u našoj domovini, ovog ćemo tjedna dobiti novi ime – Jug Adriatic osiguranje ili Jadran. Ovaj tjedan svakako, a sad hoće li to biti već u utorak, 24. svibnja ili tri dana kasnije, u petak, 27. ovog mjeseca, odgovor na to dat ćemo kao i uvijek samo oni u vodi. Ove sezone su to jugaši i jadranaši. Nakon prve tri utakmice omjer u pobjedama je 2-1 za Dubrovčane, koji su ujedno sada i domaćini četvrte utakmice.

Prednost ili ne, kvaliteta dosad viđenog odnosno odigranog, jednako kao i učinci pojedinaca… Tek neka od pitanja koja smo pokušali doznati od Ratka Rudića. Legendarni hrvatski trener, bivši izbornik Barakuda, član Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza, ali od 2017. i član Stručnog savjeta Hrvatskog vaterpolskog saveza. Teško da ima puno stručnijih ljudi u nas koji mogu prokomentirati ili najaviti ono što nam se sprema u Dubrovniku.

– Prognozirati neću, jer nisam baš u tomu dobar – kroz smiješak će ‘zlatni brk’, Ratko Rudić.

Niti nećemo o prognozama, ali možemo o onom što je dosad odigrano i koliko vam se to dopalo ili ne?

– Prve dvije utakmice su bile na razini koja je blizu onom što se očekuje od finala. Moramo uvijek uzeti u obzir da je to finale, da ono sa sobom nosi posebne tenzije, nužno i koncentraciju, motivaciju. Sve ono što je u sportu najvažnije i najljepše, to su finalne utakmice. Takve su bile prve dvije. U biti, čak bi dodao da u finalu kvaliteta i nije toliko bitna, mislim ne mora ni biti. To su već neki detalji jer finale je natjecateljska utakmica u kojoj se striktno igra na rezultat. Onda su jasno i pogreške dopuštene.

Spominjete cijelo vrijeme “prve dvije”, ali što ćemo s trećom? Njoj ste također izravno svjedočili, nazočili na tribinama u Splitu…

– Ona nažalost nije na ništa sličila. Sasvim otvoreno. Jug je odlično počeo, bili su vrlo agresivni, željni, motivirani, koncentrirani i to se vidjelo po meni već i pri predstavljanju momčadi. Dakle, i prije utakmice. Jadran je jednostavno djelovao, velik broj igrača, vrlo nesigurno i uplašeno, te bez odlučnosti. Sa svim onim što se ne smije dogoditi. Može se utakmica izgubiti, to nije problem jer naletite na nekog tko igra bolje, ali ne možete izgubiti a da nisi ‘ispalio metak’. To ne mogu nikako shvatiti. Na neki način mi je čak bilo, kako bi rekao, neugodno. Ne govorim sada ovo kroz prizmu da sam ja potekao iz Jadrana, pa sam možda emocionalno vezan, ne, ne. To nije ono o čemu govorim, već mi je neugodno bilo zbog vaterpola. Ne može se finalna utakmica odigrati na takav način. To je neprihvatljivo i nadam se da će u Jadranu izvući pouke iz te utakmice.

Dobro, nerijetko se kaže i to mnogi treneri govore, kako porazi otkrivaju vrlo često puno više od pobjeda i da koriste.

– Je, ja sam uvijek govorio kako treba i na pogreškama učiti, ali ovo je bilo malo… prejako. Previše pogrešaka.

U četvrtoj je utakmici gost u dodatnom problemu jer Jadran nema Nikše Dobuda. Ostali su na jednom centru.

– Na papiru je to uvijek problem, ali u stvarno i ne mora biti. Jug isto ima samo jednog centra, pa opet funkcioniraju jako dobro. Oni imaju nekoliko igrača koji ulaze, poput Žuvele, i dobro djeluju kao drugi centar ili međucentar. Naravno da je dobro imati dva jaka centra, ali se može nadoknaditi i igra s jednim centrom. Nije najbitnije je li nedostaje jedan igrač, je li taktika ovakva ili onakva. Najbitnije je da prvo postoji mentalna čvrstoća kod igrača. Bez toga… mogu biti ne znam kakvi centri, ovi ili oni igrači, nema veze. To što je netko na papiru možda jači ili u prednosti, to ništa ne znači. Sada će se pokazati ima li Jadran tu snagu ili ne. Po meni, bit će teško Splićanima jer je Jug kako ja to vidim, podignuo kvalitetu i to jako. Bez obzira što je Jadran odigrao vrlo loše u zadnjoj utakmici, Jug je odigrao dobro i to moram naglasiti. Ti igrači su sada puni samopouzdanja i oni će po meni krenuti vrlo agresivno, sa silnom motivacijom jer žele kod kuće riješiti pitanje prvaka.

Kako ocjenjujete igru hrvatskih reprezentativaca u obje momčadi?

– To je bilo dosad dosta šaroliko i s oscilacijama. Na obje strane. Ovo se tiče reprezentativaca i u Jugu i Jadranu. Neki su pokazivali određene pozitivne pomake, ali nema konstante kod njih. To će biti dodatan zadatak za izbornika Tucka i da oni počnu davati ono što se od njih i očekuje. Dosad mogu samo reći da u tom pogledu ne možemo biti u potpunosti zadovoljni. Izbornik će imati puno posla, bojim se – za kraj će Ratko Rudić za hvs.hr.

Foto: Pixsell