hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske / 20. svibnja 2022.

PRVENSTVO HRVATSKE – Novi trijumf jugaša u Splitu

Jug Adriatic osiguranje vodi u finalnoj seriji za naslov prvaka Hrvatske 2-1, nakon što su i drugi put u gostima, u Splitu svladali domaći Jadran. No, ovog puta na iznenađujuće visok, vrlo uvjerljiv, nadmoćan način. Na onakav za kakav je bilo najmanje očekivanja da bi bilo koja finalna utakmica između ovih dviju momčadi mogla završiti. Već nakon 12 minuta! Ili malo više, 12 i pol. Toliko je trebalo gostima da povedu 8:0, utišaju vrlo lijepo popunjene splitske tribine, tuširaju suparničkog trenera, ali i u potpunosti izbace iz kolosijeka igrače suparničke momčadi.

Nije se Jug Adriatic osiguranje na ovomu zaustavio. Imali su Dubrovčani nastavak i dalje, vodstva 9:1, 10:2, 12:3, a najveća je prednost bila ubilježena početkom posljednje četvrtine. U dva navrata +10 (13:3 i 14:4). Tada je trener Kobešćak odmijenio sjajnog vratara Popadića za mladog Jurišića, dao priliku mladićima poput Burđeleza, Zvona, Tomasovića, Vukojevića…
Dotad su ionako jugaši utakmicu davno riješili i to debelo u svoju korist. Jugaši su nadigrali Splićane u doslovno svim elementima vaterpolske igre. Bez puno opisa ili riječi, slova će reći najviše.

Igrač više: Jadran 2-9, Jug Adriatic osiguranje 7-10
Peterci: Jadran 0-1, Jug Adriatic osiguranje 2-2
Protunapadi: Jadran 0, Jug Adriatic osiguranje 6
Obrane vratara: Marcelić 6, Popadić 13 + obranjen peterac

Razbudio se kapetan pobjedničkog sastava Loren Fatović odigravši najbolju utakmicu u finalnoj seriji, iako sigurno u konkurenciju za najboljeg igrača ponovo ulazi i vratar Toni Popadić. Čovjek je prvi put “kapitulirao” tek u 13. minuti (Bukić je pogodio za 1:8). Trener Jadrana, Mile Smodlaka je pokušavao sve. Mijenjao je vratara (dvaput, vadio pa vraćao Marcelića). U 10. minuti iznudio i žuti karton, zazivao minute odmora, da bi negdje početkom treće četvrtine rezignirao sjeo na klupu.
Jug Adriatic osiguranje je iznova velik posao učinio u obrambenom dijelu i s tzv. M-zonom, neutralizirao suparničke centre, ali i unijevši nered, nervozu u napadačke redove Jadrana.

Dubrovčani su se vratili u svoj grad s drugom pobjedom i sada su na korak do naslova, iako može taj korak biti i jako, jako dugačak, nepredvidljiv. Igrale su se u hrvatskim prvenstvima već ovakve finalne serije, utakmice u kojima bi u svih pet čak slavili gosti. Stoga, ispravno je zaključiti da je dubrovačka momčad u prednosti, ali i da to još uvijek nije završena ‘priča’, gotova serija. Na oduševljenje sviju koji volimo i pratimo ovaj sport. Tko zna kakvu nam senzaciju, poslasticu ili uzbuđenje planiraju Dubrovčani i Splićani sljedećeg utorka.

Mile Smodlaka, trener Jadrana:

Baš niti jedan segment igre nije funkcionirao. Šut, obrana, tranzicija, plivanje, igrač više. Glupo je reći da je ‘takav dan’. Loš dan se može dogoditi, ali ovakav ‘takav dan’ ti se ne smije dogoditi kada igraš doma finalnu seriju. Jer danas da je, ne podcjenjujući ikoga, protiv nas igrala neka momčad s dna tablice Prvenstva Hrvatske, ni njega Jadran danas ne bi bio u stanju pobijediti. Puno se govori o M-zoni, ali da je ona baš tako jedinstvena i sjajna formula, pa onda bi ju svi igrali. Ja bi više o našem šutu. Njega nema, njega nije bilo. E, a kada to nemate, kada nemate nekog tko će opaliti s 5-6 metara i dati gol, kako će te onda osvojiti naslov prvaka Hrvatske.

Vjekoslav Kobešćak, trener Juga Adriatic osiguranje:

Naravno da nismo očekivali ovako visoku pobjedu već tešku utakmicu, što je ona i bila. Nas je dobro krenulo od početka, Jadran je ušao u seriju pogrešaka. Ono što je vrlo važno jest da je ovo jedna od rijetkih utakmica ove sezone koju smo uspjeli ritmom i energijom izdržati do kraja. Nismo imali značajniji uopće pad tijekom utakmice. Međutim, sve ovo sada trebamo ostaviti iza sebe jer ne pobjeđuje na kraju dojam već samo onaj konačni omjer brojki do kojeg nije lako doći. Ostaje težak posao jer sada treba obraniti ovu pobjedu, uči u utakmicu čiste glave, ali… i pred punim Gružem.

Zato si zapamtite dan i termin. Četvrta utakmica finala, utorak, 24. svibnja, 18.30 sati, bazen u Gružu odnosno prijenos na HTV 2.