Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Mlađe nade / 20. May 2022.

PRVENSTVO HRVATSKE (Mlađe nade) – Veselje u Vukovaru

Grad-junak, ponosni Vukovar i tamošnji bazen u Borovom naselju, bit će ovog vikenda poprište vrlo zanimljivog turnira. Spoja dječje igre, zanesenosti sportom, radosti i veselja. Turnir se službeno zove Prvenstvo Hrvatske, finalni turnir za uzrast Mlađe nade. Riječ je o djeci do 11 godina odnosno najmlađem uzrastu uopće.

Budući da se doista radi još o djeci, turnir je organizacijski i provedbeno malo drukčiji. Tako će primjerice odlukom Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza, svim klubovima odnosno igračima biti dodijeljene diplome za sudjelovanje na prvenstvu. Neće se proglasiti pobjednik, kao ni najbolji pojedinci turnira. Vodit će se jasno zapisnik sa svih utakmica, bilježiti rezultati, te formirati konačan poredak, ali bez velikih proslava, medalja, proglašenja kako je uobičajeno kod starijih uzrasta, pa sve do seniora. Ovo su još djeca, sva ona su pobjednici, neka se igraju, dakako i nadmeću, međusobno čestitaju na obranama i golovima, uče nekim temeljnim vrijednostima sporta, te upoznaju s osnovama vaterpola, ali to je to. Sa sportskog i pedagoškog stajališta, ispravan pristup i odluka.

Ponešto su ujedno i modificirana pravila igre, a kako se igra na bazenu dimenzija 18-20 metara dužine odnosno širine 12-15 metara, dovoljan je jedan sudac i nema sudaca na zamišljenoj gol-crti. Četvrtine traju po 5 minuta. Posebno je zanimljiva i pohvalna odredba po kojoj doslovno svaki igrač u svakoj momčadi MORA igrati. Igrači koji nisu primjerice igrali prvu četvrtinu, moraju odigrati cijelu drugu. Ukoliko igrač sam zatraži izmjenu, opunomoćenik ima zadatak pratiti takvog igrača i osigurati da mora odigrati najmanje jednu četvrtinu. Kod promjene cijele sedmorke, mora biti promijenjen i vratar. Poanta je krajnje jednostavna – osigurati da svi, sva djeca igraju!

Što se klubova sudionika tiče, prijavljena su četiri sastava. Čak su tri iz glavnog grada – Mladost, Medveščak i ZPK, te domaćin, Vaterpolski klub Vukovar.

Ukupno će se odigrati tri kola, a subota (21. svibnja) donosi dva kola s utakmicama koje počinju u 13.00 odnosno 13.45 sati, te navečer u 19.00 odnosno 19.45 sati. U nedjelju je na rasporedu treće kolo s utakmicama od 10.00 odnosno 10.45 sati.

FOTO: Tonči Vlašić