Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Juniori, Prvenstvo Hrvatske / 26. January 2023.

PRVENSTVO HRVATSKE (juniori) – Sažetak 1. kola

Utakmicama prvog kola u dubrovačkom bazenu u Gružu počelo je juniorsko Prvenstvo Hrvatske za sezonu 2022./23. Osam momčadi podijeljenih u dvije skupine od po 4 sastava ponudili su zanimljive susrete od kojih je daleko najuzbudljiviji i najneizvjesniji bio sraz juniora Mornara BS i Mladosti. U konačnici i sam rezultat (9:9) dovoljno govori u prilog dramatičnosti.

Skupina A čini koncentraciju sve tri splitske momčadi na Prvenstvu (Jadran, POŠK 1937 i Mornar BS) i sastava iz Zagreba (Mladosti). Upravo je prvi splitsko-zagrebački ogled, susret Mornara BS i Mladosti, obilježio prvi dan natjecanja u Dubrovniku.

Mladost je bolje otvorila utakmicu, poveli su juniori trenera Hrvoje Hrestaka 2:0, ali su ih mladi mornarevci relativno brzo sustigli, da bi se na prvi odmor otišlo s laganom prednošću Zagrepčana (4:3). U drugoj četvrtini, točno sredinom ove dionice, ponovo bilježimo vodstvo mladih Žabaca od dva gola razlike (5:3), ali i ponovi igrači trenera Zvonimira Ivanka uspijevaju poravnati (5:5).

U zadnjoj je četvrtini Mladost vodila i 8:6, ali i 9:8 pola minute prije kraja. Upravo su tada, 29 sekundi prije kraja, mornarevci uspjeli izjednačiti na konačnih 9:9. Trener Zagrepčana je pozvao minutu odmora za posljednji napad i moguću pobjedu, no obrana Mornara BS je uspjela sačuvati svoju mrežu i osvojeni bod.

U ovoj su utakmici izjednačeni bili i vratari jer su obojica imali po 7 obrana – Dani Vukašin (Mornar BS) odnosno Jakov Ćosić (Mladost). Što se strijelaca tiče, najbolji među mornarevcima bili su Mislav Ćurković i Luka Omrčen, po 2 gola, a kod mladostaša Jakša Mihaljević i Jan Bušić po 3 gola.

Drama, uzbuđenje, borba do zadnje sekunde i zadnje lopte. Sve najbolje iz vaterpola dobili smo tako već prvog dana juniorskog državnog prvenstva.

U drugoj utakmici A skupine, između Jadrana i POŠK 1937 nije bilo baš takve neizvjesnosti. Jadranaši su naime slavili 16:9 s time da su već nakon prve polovice utakmice imali komotnih 4 gola razlike (9:5), a sve su začinili za njih sjajnom zadnjom četvrtinom (3:0). S četiri je pogotka najbolji strijelac za pobjednika bio Robert Stojanac, koliko je postigao i najbolji u poraženim redovima, Nikola Prezzi. Valja svakako naglasiti i 11 obrana Tomislava Stričevića među vratnicama Jadrana.

U B skupini riječko Primorje EB je pobijedilo KPK (16:11). Ukoliko smo za utakmicu Jadrana i POŠK-a 1937 naveli da je odlučena u prve dvije četvrtine, onda to još više došlo do izražaja u susretu Riječana i Korčulana. Naime, igrači trenera Samira Barača su nakon 16 minuta igre imali prednost od 7 golova, (9:2)! Plus 7 primorjaša bilježimo i na kraju treće četvrtine (14:7), a uostalom i minutu prije kraja utakmice, (16:9). Najbolji strijelac za pobjednika bio je Luka Babić s 4 gola, a ‘pratili’ su ga u stopu Gabrijel Burburan i Len Dujmić s po 3 pogotka. U redovima Korčulana najviše su pogodaka postigli Josip Tolja i Ivan Miljan Popović, obojica po 3 gola.

Čast da svojom utakmicom zaključe prvi dan nadmetanja na juniorskom Prvenstvu Hrvatske, pripala je domaćinu Jug Adriatic osiguranju, inače braniteljima naslova iz prošle sezone i Zadra 1952. Ovdje je također pobjednik ‘nametnut’ već nakon prvih 8 minuta koje su mladi Gospari riješili u svoju korist, (6:1). Početkom treće četvrtine još je uvijek +5 za Dubrovčane (8:3), kao i šest minuta prije kraja utakmice (10:5). Razlika prevelika da bi ju mladi Zadrani uspjeli ozbiljnije smanjiti u narednim minutama ili utakmicu usmjeriti u ‘neizvjesne vode’.

Odličan je kod Zadrana bio Vito Cicero s 5 golova, dok je od strijelaca od jugaša prednjačio Toni Mozara s 5 odnosno Patrik Kolak s 4 pogotka.

Petak ili drugi dan natjecanja na juniorskom Prvenstvu Hrvatske donosi nam susrete 2. i 3. kola, što ujedno znači i kraj prvog dijela nadmetanja nakon kojeg ćemo znati tko su prvoplasirani u skupini, a tim i izravni polufinalisti, te tko su parovi ‘lažnog četvrtfinala’.