hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske / 17. travnja 2021.

PRVENSTVO HRVATSKE Jadran korak do polufinala, Riječani bolji na Crnici

Riječani bolji na Crnici

U četvrtom ovosezonskom susretu Solarisa i Primorja EB, treći su put pobijedili Riječani. Kada tomu dometnemo da je u onoj preostaloj od spomenute četiri utakmice Šibenčana i Riječana bilo neodlučeno (7:7 u kvalifikacijama Kup), odnosno da Solaris još dosad nije pobijedio, onda bi se dalo za zaključiti da je Primorje EB bolji sastav. Ne puno, za gol do dva, ali dosad definitivno bolji.

Budući da su u subotnju večer u prvoj četvrtfinalnoj utakmici doigravanja državnog prvenstva slavili u gostima, odnosno da će uzvrat igrati u svojem bazenu, momčad trenera Igora Hinića je ostvarila prednost.

Sama utakmica je opravdala najave izjednačenog i potpuno neizvjesnog, praktički do posljednjeg trenutka ‘otvorenog’ sraza. Ono što je vjerojatno bilo jezičac na vagi za presudu pobjednika bili su vratari i realizacija igrača više. Dok je vratar Solarisa Marin Šparada imao 8 obrana, njegov kolega na suprotnoj strani, Fran Čubranić je ubilježio gotovo dvostruko više (15 obrana). No, puno je veći nesrazmjer u statističkom omjeru učinkovitosti napada s igračem manje. Tu je Solaris imao baš vrlo lošu večer jer su od 12 takvih prilika golom zaključili samo 1 napad! Riječani pak sasvim solidni, vrlo dobri s omjerom 3-6.

Glede kretanja rezultata, cijelim tijekom susreta su se momčadi izmjenjivale u vodstvu koje je uvijek bilo tek minimalno ili gol razlike. Iznimka je samo jedno kratko razdoblje sredinom druge četvrtine kada su gosti iz Rijeke poveli 6:4. Potpuno rezultatski poravnato (8:8), momčadi su ušli u posljednjih 8 minuta utakmice. Solaris je poveo (9:8)  preko Koprčine, da bi gosti prvo izjednačili (9:9 – Brubnjak), a zatim oni poveli (10:9 – Blažić). Potonji je pogodak postignut četiri i pol minute prije kraja utakmice. Drugim riječima, imalo se još dosta za igrati, nadmudrivati u bazenu, ali se rezultat nije mijenjao.

Uzvrat u Rijeci odigrat će se sljedeće subote, 24. travnja, a pobjednik ovog para u polufinalu će se sučeliti branitelju naslova, dubrovačkom Jugu Adriatic osiguranju.

Jadran korak do polufinala

U splitskom sučeljavanju, prvoj utakmici četvrtfinala državnog prvenstva, iznenađenja ili šokova nije bilo. Ukoliko ih je itko doduše i očekivao. 

Jadran (i dalje bez ozlijeđenog Zovića) se postavio od prvog trenutka naveli bi… pobjednički. Čvrsto u obrani, raznovrsno u napadu. Odlična je bila obrana jadranaša, o čemu podosta govori podatak da je Mornar BS imao vrlo lošu realizaciju napada s igračem više (1-9). Igrači trenera Burića uspijevali su donekle držati ritam, ‘hvatati korak’ sa suparnicima do početka druge četvrtine u čijoj prvoj minuti bilježimo posljednje rezultatsko poravnanje (2:2). Nepune četiri minute kasnije već je bilo plus 4 za Jadran (6:2).

U trećoj minuti treće četvrtine Mornar BS je uspio smanjiti na samo dva gola zaostatka (7:5 za Jadran), ali tada Smodlakine uzdanice ‘razvijaju jedra’ i odlazi vrlo brzo Jadranov jedrenjak na nedostižnu udaljenost za mornarevce. Već do kraja te dionice je bilo 12:6 za Jadran.