Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetsko prvenstvo / 12. veljače 2024.

Protiv Srbije za ulazak u ‘zonu medalje’

HTV 2 u 17:00 sati

Utakmica protiv Australaca je imala važnost jer osim što je bila prva nam u Dohi, valjalo je poradi izbjegavanja ikakvih komplikaciju, dobiti ju i olakšati si put za dalje. Protiv Španjolske smo se borili za prvo mjesto u skupini i izravan plasman u četvrtfinale, a radilo se i o prestižu, srazu sa suparnikom koji nas je dobio u nedavnom zagrebačkom finalu EP. Protiv Južne Afrike, ma koliko ona slabašna bila, trebalo je ipak potvrdit drugo mjesto u skupini. Utakmica s Kinom je konačno donosila za nagradu olimpijsko mjesto u Parizu.

Dakle, sve su te utakmice imale svoje osobito značenje. Neka više, neka manje, ali svaka na svoj način bitna. Ipak, ovo što Barakude čeka u utorak poslijepodne, u Dohi će već biti večer, teško je ipak usporediti s bilo kojom ranijom. Četvrtfinale samo po sebi je najspecifičnija utakmica na svakom turniru, u svakom sportu. Pobjedom vas ‘nosi’ gore, u borbu za medalju, a pobjedom gura dolje, u borbu za poredak i utješna mjesta. I sada, kada na sve to nadodao ime suparnika u četvrtfinalu – Srbija – treba li išta više dodati.

Još jedna velika utakmica u nizu ove godine, a peta uzastopno ovdje iako moramo biti iskreni i reći da nas zadnje dvije nisu nešto previše potrošili

– u početku će izbornik Ivica Tucak.

Što se suparnika tiče, o njima ne treba puno govoriti. Sigurno da oni nemaju nekih većih rezultata odnosno medalja od Igara u Tokiju 2021. To je rezultatski deficit, ali Srbija je uvijek sjajna reprezentacija. Vaterpolska velesila. Što se nas tiče mi smo vjerujem u energetskom pogledu spremni. Ponavljam, nas je EP u našoj zemlji ‘izmasakriralo’. Fizički i psihički, ali ne treba se sada na to vraćati. Mislim da smo se odmorili, da su igrači spremni i svjesni što nas čeka.

Prozborio je izbornik u nekim osnovnim crtama kakva bi utakmica trebala biti odigrana s naše strane.

 Ono što nikako nećemo smjeti dopustiti je ulazak u bilo kakav fizički vaterpolo s njima jer fizički su jači od nas. Mi moramo utakmicu ‘staviti’ u jako snažan ritam, strahovito puno plivanja, tu smo mi brži. Ako ćemo tako odigrati, teško će to Srbija pratiti. No, uđemo li u igru ‘jedan na jedan’ onda smo gotovi. Tu ne možemo parirati ni Jakšiću, Mandiću, Ranđeloviću, to je takav tip igrača. Kažem, sporiji su nego mi i ako obrana bude dobra, onda ćemo ‘biti na konju’.

Marko Bijač, jedna od poslovično glavnih uzdanica Barakuda spremno dočekuje Srbe u četvrtfinalu.

Na Mandiću i Jakšiću će sigurno biti posebna naša pozornost jer su im to glavni igrači. Isto tako, svjesni smo da ćemo morati pružiti najbolju moguću igru ovdje u Dohi. Oni imaju puno rješenja u napadačkoj igri, ali uvježbavali smo neke stvari za koje mislimo da će biti od iznimnog značenja. Prvenstveno kako bi ‘zatvorili’ njih dvojicu, a onda i iskoristili neke naše šanse. Mirne glave samo trebamo u utakmicu.

Jerko Marinić Kragić, napadačka udarna igla Barakuda uvijek je i vječno silno raspoložen.

Važna utakmica, suparnik kvalitetan, dobar, čvrst, ali nevažno tko je s druge strane. Bila to Srbija ili netko drugi. Mi smo došli ovdje boriti se za medalju, pa tko god da je, cilj je isti. Pobjeda i prolazak u polufinale. Sad idemo pokazati što i koliko vrijedimo, nakon što smo osigurali nastup na olimpijskim igrama. Srbija je jako dobra momčad i nije sve na Mandiću i Jakšiću koji istina jesu svjetske klase, ali imaju i dobrog vratara, dvojicu jako dobrih centara, željni su dokazivanja i rezultata. Oni će biti na 100%, ali jednako i mi, samo što se nadam da ćemo mi biti ti koji će na kraju slaviti. Dakle, idemo u polufinale!

Utorak, od 17.00 sat uz prijenos na HTV 2 – budite uz Barakude i navijajte za Hrvatsku!

Omjer Hrvatska – Srbija na SP
5   3  0  2

2007. Melbourne: Hrvatska – Srbija 10:7 (polufinale)
2009. Rim: Hrvatska – Srbija 11:12 (polufinale)
2015. Kazanj: Hrvatska – Srbija 4:11 (finale)
2017. Budimpešta: Hrvatska – Srbija 12:11 (polufinale)
2022. Budimpešta: Hrvatska – Srbija 14:12 (četvrtfinale)

Ukupan omjer Hrvatska – Srbija

40   14  7  19  51:53

Okruglih 70 pobjeda

U povijesti naših nastupa na svjetskim prvenstvima, a Doha 2024. je 15. turnir takvog tipa, Barakude su od Rima 1994. do danas odigrale točno 96 utakmica. Gotovo tri četvrtine ili 73% utakmica smo pobijedili. Još malo razumljivijim rječnikom brojki, omjer je sljedeći.

96   70  3  23   1.100:670

Pobjeda nad Kinom u osmini finala bilo je jubilarni, 70. slavlje Barakuda.

Kada bi sve dosadašnje utakmice na svjetskim prvenstvima preveli u prosječan rezultat, onda ispada da je Hrvatska u prosjeku davala 11.4 gola po utakmici, a primala 6.9. Rezultatski bi to dakle bilo 11:7.

Harkov dao 2 jubileja Hrvatskoj

Konstantin Harkov je protiv Kine bio najbolji igrač utakmice, službeno tako i proglašen od World Aquaticsa. Kosta Harkov je postigao Kinezima 4 gola, a od toga su dva ‘jubilarca’.

Gol za 12:4 – jubilarni 1.100 gol Hrvatske na svjetskim prvenstvima

Gol za 17:4 – jubilarni 8.800 gol Hrvatske u svim službenim utakmicama od osamostaljenja naše domovine

Iz suparničkog tabora

Nemanja Vico:

Odlično se poznajemo, često smo i igrali i trenirali zajedno. Znamo koje su im vrline, a gdje su malo slabiji. U Zagrebu su na Europskom prvenstvu pokazali da su odlična momčad i da su zreli za medalju. Izgubili smo u četvrtfinalu u Budimpešti 2022., na Svjetskom prvenstvu. Bili su nešto bolji tada. Glavni aduti su im odlični centri Lončar, Vrlić i Krapić. Njih moramo neutralizirati. Imaju odličnu vanjsku liniju, također su vrsni plivači.

Sava Ranđelović:

Bilo je nezaboravnih utakmica poput Kazanja, Rija, Beograda, bilo je i dana kada su oni bili bolji. Mi smo mirni. Hladne glave, spremni pokazati da smo u dobroj formi. Odlično se poznajemo, nema tu iznenađenja u igri. Presudit će detalji, mirnoća, veća želja. Ova utakmica je po meni je derbi četvrtfinala jer zna se kakva uzbuđenja donosi.