Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetsko prvenstvo / 14. veljače 2024.

Protiv Francuza za finale Svjetskog prvenstva

HTV 2 - 15.30

Barakude su pri kraju dugačkog putovanja koje traje sad već mjesec i pol dana, koliko je uostalom i ove kalendarske godine. Dubrovnik, Zagreb, Doha, ali i s pripremnim međupostajama u Rovinju, pa opet malo Zagreba i Dubaija. Hrvatski vaterpolisti su nadomak finala Svjetskog prvenstva, ali nećemo o finalu ni malo, ni slova. Postoji uostalom od prošlog utorka nešto što se zove ‘mađarsko iskustvo’, zato sve misli, pogled, riječi, sva slova usmjeravamo prema polufinalu i Francuskoj kao suparniku u njemu. Momčad s kojom je Hrvatska igrala prije pet tjedana u Gružu (2. kolo Europskog prvenstva i pobjeda 12:7), ali to je aorist. Prošlo svršeno vrijeme.

Četvrtak u Kataru nosi novi vrijeme, novu utakmicu i ništa nije usporedivo s onim što je bilo prije. Slaže se s tim i Ivica Tucak, hrvatski izbornik.

Nema govora o načinu razmišljanja ‘lako ćemo’, niti sam ja ikada tako razmišljao. Kad igramo protiv Kine ili bilo koga tko je možda na papiru manje jak, ugledan, ja prema svakom suparniku imam sportski respekt. Jer, bit ću tako slobodan, mislim da samo glup sportaš može podcijeniti suparnika, jer time samo podcjenjuješ i svoj rad. Ne dolazi u obzir, a pogotovo ne u polufinalu Svjetskog prvenstva i protiv suparnika koji se zove Francuska. Svi smo svjesni toga. Znamo da igramo odličan vaterpolo, da imamo vjeru u sebe. Mi nismo pobijedili Francusku i nećemo je pobijediti sve dok to ne učinimo do 32. minute.

Na koji način će se Hrvatska suprotstaviti Francuskoj?

Prvo, valja znati da Francuska ima jednog od najboljih igrača na svijetu, Thomasa Vernouxa. Mađarima je onako, ‘hladno da 5 komada’. ‘Izbušio’ je sve suparnike ovdje i njega je nemoguće čuvati jedan na jedan. Toliko je fizički moćan da je to nemoguće. Da ne spominjem Bodegasa koji je prije 10-ak godina kada je Italija postizala vrhunske rezultate, on baš bio njihov prvi centar. Zatim Crousillat desno, Bouet lijevo, Fontani na golu. To je sjajna reprezentacija. Zato ćemo Vernouxa sigurno udvajati jer rekao sam da njega jedan čovjek ne može čuvati. On igra obranu, napad, ulazi kao drugi centar i on je sigurno danas među 5 najboljih na svijetu, a za kojeg vjerujem da će za koju godinu biti rijetko viđena igračka marka u planetarnom pogledu. Mlad je, potentan, potpuno je posvećen vaterpolu. Mi ćemo ga zatvoriti sigurno dupliranjem, nećemo mu dopustiti nikakav prostor. Jasno, to otvara prostor nekim drugim igračima za šut, ali bolje netko drugo nego on

– naglasio je izbornik Tucak i za kraj podvukao.

Došli smo korak do raja i bogami napravit ćemo sve da napravimo i taj zadnji korak.

Ante Vukičević igra u Francuskoj još od ljeta 2017. Suigrač je u klubu upravo Thomasu Vernouxu, pa ako netko zna ‘u dušu’ Francuze, to je Vukičević.

Francuska ima dosta igrača baš iz mojeg kluba, iz Marseillea. Mislim da ih je ovdje 7-8, s potpisom igre našeg trenera Kobešćaka. Znamo na čemu on inzistira, a onda i kako se za njih pripremiti. Što se samih igrača tiče, sve se vrti oko Thomasa Vernouxa koji je pokretač cijele njihove igre i energije. Najopasniji, svakako. Uz njega bi istaknuo iskusnog ljevaka Crousillata, jedan od njihovih najbitnijih igrača. Ne bi zanemario vratara Fontanija koji je imao odličan dan protiv Mađara te centar Bodegas.

Marko Žuvela jedan je od igrača koji će sigurno imati specijalan zadatak. ‘Zatvaranje’ Vernouxa.

Njega, ali i Crousillata. Mislim da ćemo na njima bazirati našu igru, te ‘voditi’, usmjeravati igru na druge njihove igrače. Uz onakvu našu igru kao protiv Srbije u drugom poluvremenu, mislim na obranu, ne bi trebali imati problema. Međutim, nimalo ih ne podcjenjujemo. Momčad koja izbaci svjetskog prvaka u četvrtfinalu zaslužuje svaku našu pažnju. A i u skupini su namučili svjetskog doprvaka, momčad Grčke. Oni su opasni. Jesu oni bez Marzoukija došli, ali neće utakmica biti nimalo lagana

– naglasio je Žuvela.

Samo jedan poraz u 22 utakmice

Francuska će u četvrtak prvi put u povijesti igrati polufinale nekog svjetskog prvenstva. Hrvatska i Francuska se zanimljivo, nisu nikada ogledali na natjecanjima ove razine, dakle na SP.

Ukupno smo odigrali 22 službene utakmice, a pobijedili čak 21 put. Poraz tek jedan. Bilo je to u Rio de Janeiru na Olimpijskim igrama 2016.

22   21  0  1  289:157

Kapetanov rođendan

Još se jedan rođendan proslavio u taboru Barakuda u srijedu u Dohi. Naš kapetan, Ivan Krapić pogasio je 35 svjećica na torti. U najboljem sportskom okružju. Sa svojim prijateljima, kolegama iz reprezentacije, a uoči polufinala svjetske smotre. Sretan rođendan Ivane, sada nas povedi u još jedno finale!

Iz francuskog tabora

Manje-više uoči svake utakmice ‘zavirimo’ malo i u tabor sljedećeg suparnika. Naravno da iznimka nije ni Francuska, posebice kada su u njoj ipak čak dvojica Hrvata.

Duje Živković, francusko desno krilo:

Svi znamo gdje je Francuska bila prije nekoliko godina i gdje smo sada, kako smo se dignuli. Ovo je fantastičan rezultat. Nama je jednostavno trebala jedan pobjeda protiv velikih momčadi kako bi potvrdili ono što jesmo, da smo postali velika momčad. Konkurentni za medalju. Hrvatska? Naravno da mislimo da možemo, jasno da ćemo ići na pobjedu, ali ako možemo igrati s Mađarima, nadam se da možemo i protiv Hrvata.

Vjekoslav Kobešćak, pomoćni trener francuske reprezentacije:

Ovo je strašno velika stvar za francuski vaterpolo, odjeknulo je dosta jako u Francuskoj, stigle su čestitke i iz nekih vladinih tijela, s najviših razina. Ovaj rezultat će vjerujem još malo promijeniti budućnost francuskog vaterpola. Što se polufinala tiče, Hrvatska je uz Italiju momčad koja nama najmanje odgovara. To su dvije reprezentacije s kojima Francuska nije uspjela doći ne samo do povoljnog rezultata, nego ni blizu. Hrvatska ima velik broj igrača, puno ‘oružja’ i teško je onda obratiti pozornost na sve. Centri će uvijek donijeti 10-ak igrača više, imaju vratara koji je trenutačno najbolji na svijetu i vanjsku liniju koja je vrhunska, jednako desno, kao i lijevo. Žuvela dobiva na zrelosti, Vukičević ima dimenziju više promjenom strane, Burić je ‘X-faktor’ i na sve dolazi Loren koji vodi igru i kojeg je načelno nemoguće zaustaviti. Protiv takve Hrvatske je teško igrati, ali to ne znači da se mi ne nadamo i da nećemo probati

– završio je Vjekoslav Kobešćak.

Ne planirajte ništa drugo za četvrtak, 15.30 sati. Igrajmo zajedno s Barakudama. Svi zajedno protiv Francuske – ujedinjeni za novo svjetsko finale Barakuda!