hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 18. svibnja 2021.

Promocija prvaka ili produžetak neizvjesnosti

Jug Adriatic osiguranje i Mladost. Jedni se nadaju u srijedu okončati posao, te se istog trenutka okrenuti pripremi utakmice protiv Brescie, 3. lipnja na završnom turniru Lige prvaka. Drugi su još uvijek uvjerenja da ništa nije gotovo, te da istog suparnika žele ‘isprobati’ i sljedeće subote u Zagrebu. To je naime termin moguće četvrte finalne utakmice za naslov prvaka Hrvatske.

– Ovako, šampanjac niti je ohlađen, niti smo ga stavili hladiti, niti razmišljamo o završetku serije. Uostalom, nama ionako nije ni sezona završila jer imamo ambicija ne samo u našem prvenstvu, nego i u Ligi prvaka – s Gruža je glasno i jasno trener jugaša Vjekoslav Kobešćak uz dodatak.

– Doduše, sada smo fokusirani samo na Prvenstvo Hrvatske. Oprez i mobilizacija.

Kobešćak: Najteža utakmica dosad

Tjedan dana koliko je vremena proteklo od druge do treće utakmice, je li to nešto što je više ‘na ruku’ išlo u ovim okolnostima Mladosti, budući da je Jug Adriatic osiguranje bio ‘u naletu’, a Mladost poput suparnika koji je u ringu dvaput snažno udaren, pa ga gong spašava od pada?

– Ovako gledajući vjerojatno je. Mi se ipak nadamo da smo ostali u istom tonusu kao i ranije. Sedam dana je dosta vremena u jednoj ovakvoj seriji, te je tu Mladost sigurno dobila neko razdoblje u kojem se mogu obnoviti. Ali, mi bi svakako očekivali u trećoj finalnoj utakmici, opasnu i u nekim situacijama bolju Mladost. Zato očekujem tešku, možda i najtežu utakmicu – zbori trener Juga AO.

Gledajući sa strane, čini nam se da je vaša momčad malo još i podignula formu u drugoj u odnosu na prvu utakmicu, iz čega se da za zaključiti da ste dobro tempirali formu.

– Da bi pobijedili u Zagrebu i morate biti u formi, morate odigrati još bolje. U Dubrovniku u prvoj utakmici smo pobijedili s tri razlike, ali smo uočili dosta propusta koje imamo. Međutim, činjenica jest da polako dižemo formu. Makar, možda se ponavljam, ali ove sezone ‘gađati’ formu je izuzetno teško, puno teže no inače. Pogoditi pravi trenutak za najvišu razinu forme je i inače zahtjevno, a ove sezone posebno. Opet, napominjem da serija nije gotova. Mladost je pokazala ove sezone, pa i prošle i pretprošle, da nas znaju ‘probiti’, postići velik broj golova, preko 10. Znalo je ići i do 16, a tada smo mi u problemu. Mladost je izrazito napadačka momčad, s dva centra koji su poput otoka. Ne možeš ih potopiti. Imaju fantastičnu kontru, velik broj šutera s vanjske pozicije.

Marcelić: Ništa nije nemoguće

Onaj koji će biti posljednja prepreka koju jugaši trebaju svladati na putu do planiranog im 17. naslova prvaka Hrvatske, je ujedno onaj koji je u dosadašnje dvije finalne utakmice pokazao ponajviše u Mladosti. Vratar Ivan Marcelić.

– Moramo prenijeti u djelo ono što smo pričali uoči druge utakmice. Iskazati veću dozu borbenosti. Ne znam zašto nam se događa kao da uđemo u neku malaksalost. To onda znam da izgleda bezvoljno, ali vjerujte da znam i da sigurno nije tako. Nitko od nas nije da ne želi, da neće, da mu se ne da.

Možemo li govoriti o nužnosti veće, bolje psihološke pripreme? Je li ‘igra’ za Jug i uloga njihovog Gruža kao teško osvojive utvrde koja ‘ulijeva strah u kosti’ kada joj se samo približite?

– Sigurno da su jugaši doma jači u smislu da su sigurniji. Imaju više vjere u sebe i time ‘lome’ suparnika, to je tako dugačak niz godina. Nismo mi ni prvi, ni zadnji kojima to rade.

Je li vam koristila sedmodnevna ‘stanka’ između dvije finalne utakmice?

– Sigurno da je jer smo se prije svega uspjeli malo odmoriti. Primarno ‘glavu’, sa snagom mi nemamo problema. Potom se spremiti za utakmicu, odgledati video-snimke, odraditi teretanu, otplivati malo.

Jug Adriatic osiguranje vam je u obje utakmice radio dosta problema u napadu s igračem više, uigrano, brza promjena strana… Koliko ste tomu posvetili pozornost?

– Je, iznenadili su nas bili s tom akcijom u Zagrebu, s miješanjem krila i vratnice… Stvarno imaju pripremljeno još dosta toga. Sad smo više-manje sve vidjeli, skrenuta je pozornost svima na to što tko radi i kako.

Često se govori uoči utakmica ova dva kluba, kako se predobro poznajete da bi bilo taktičkih zamki, ali evo… baš posljednje dvije utakmice govore suprotno

– Da, da, ipak se nađe!

Jeste li bi našli nešto? Znamo da nećete reći, objasniti što…

– Spremali smo se, gledali smo neke njihove slabe strane. No, sigurno će i oni učiniti opet isto što u prve dvije utakmice, izaći visoko na Luku i Kostu (Bukić i Harkov), ne dajući im da se razmašu. Sad je na nama pronaći način za odgovor – govori vratar Zagrepčana Ivan Marcelić uz napomenu.

– Nije to ništa nemoguće i tako daleko. S jednim ‘breakom’ u Gružu, opet se sve vraća u punu neizvjesnost. Brzo se neke stvari okrenu, sad je samo na nama da to i napravimo.

Utakmica Jug Adriatic osiguranje – Mladost, treći susret finala Prvenstva Hrvatske igra se u dubrovačkom bazenu u Gružu, u srijedu, 19. svibnja s početkom od 18.00 sati i uz prijenos na HTV 2.