Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Olimpijske igre, Vijesti / 17. ožujka 2020.

Priopćenje MOO: Ostajemo posvećeni Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Priopćenje MOO

“Ostajemo posvećeni Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.”

Međunarodni olimpijski odbor je sukladno najavljenom, u utorak, 17. ožujka počeo s nizom videokonferencija. Prva je bila s dužnosnicima Međunarodnog saveza ljetnih olimpijskih sportova, a sljedećih dana uslijedit će i one s nacionalnim olimpijskim odborima, Međunarodnim paraolimpijskim odborom te svjetskim sportskim savezima.

Po završetku video-konferencije, Međunarodni olimpijski odbor je izdao priopćenje na svojim mrežnim stranicama iz kojeg izdvajamo:

“Ovo je situacija bez presedana za cijeli svijet, a naše su misli sa svima onima koji su pogođeni ovom krizom te smo solidarni s cijelim društvom da se učini sve kako bismo virus suzbili. Stanje oko Covida-19 utječe i na pripreme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Međunarodni olimpijski odbor ostaje u potpunosti posvećen Olimpijskim igrama Tokiju 2020., a s više od četiri mjeseca do Igara nema potrebe za drastičnim odlukama u ovoj fazi, te bi svaka bi nagađanja u ovom trenutku bila kontraproduktivna. Stoga MOO ohrabruje sve sportaše da se nastave pripremati za Olimpijske igre u Tokiju 2020. najbolje što mogu. Nastavit ćemo podržavati sportaše savjetujući se s njima i njihovim nacionalnim olimpijskim odborima, pružajući im najnovije informacije i zbivanja, koja su dostupna za sportaše širom svijeta na mrežnoj stranici  – Athlete365 – i putem njihovih nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodnih sportskih saveza. Međunarodni olimpijski odbor smatra da će mnoge mjere koje poduzimaju vlade diljem svijeta pomoći u zaustavljanju stanja uvjetovanog virusom Covida-19.

U tom svjetlu, MOO pozdravlja podršku čelnika skupine G-7 (SAD-a, Japana, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kanade i Italije), koju je izrazio japanski premijer Shinzo Abe rekavši – Želim održati savršene Olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Tokiju, kao dokaz da će ljudski rod pobijediti koronavirus, a za to sam dobio podršku čelnika G-7…

…Nastavit ćemo djelovati odgovorno i složili smo se glede važnih načela u vezi s organiziranjem Olimpijskih igara u Tokiju 2020.:

1. Zaštititi zdravlje svih uključenih i podržati obuzdavanje virusa

2. Osigurati interese sportaša i olimpijskog sporta

Međunarodni olimpijski odbor je svjestan i problema s kvalifikacijama s kojima je suočen praktički svaki sport, te se u tom kontekstu u priopćenju MOO-a navodi:

“Trenutačno su svi dionici olimpijskog pokreta i sportaši suočeni sa značajnim izazovima oko osiguranja kvalifikacijskih mjesta za Igre. U nekim državama sportašima je čak i teško nastaviti redovni raspored treninga. Međunarodni olimpijski odbor je ohrabren solidarnošću i fleksibilnošću koju pokazuju sportaši, međunarodne sportske organizacije i nacionalni olimpijski odbori koji upravljaju ovim izazovima u brojnim sportovima.

Do danas je 57 posto sportaša već kvalificirano za Igre. Glede preostalih 43 posto mjesta, MOO će surađivati ​​s međunarodnim sportskim savezima ne bismo li omogućili sve potrebne i praktične prilagodbe kvalifikacijskih sustava za Tokio 2020., u skladu sa sljedećim načelima:

1. Broj kvalifikacijskih mjesta koja su dosad već dodijeljena nacionalnim olimpijskim odborima i sportašima ostaje nepromijenjen, odnosno ostaje onima koji su ih već i izborili.

2. Ostaje i nadalje mogućnost održavanja postojećih i zakazanih kvalifikacija svuda gdje je moguć i dalje ravnopravan pristup, sudjelovanje za sve sportaše i momčadi/ekipe.

3. Sve neizbježne prilagodbe kvalifikacijskog sustava i raspoređivanje preostalih mjesta bit će obavljeno:

a) temeljem rezultata na terenu (primjerice, rejting rangiranja ili povijesni rezultati)

b) temeljem odraza, gdje je to moguće, postojećih načela odgovarajućih kvalifikacijskih sustava (primjerice, uporaba rangiranja ili rezultati na određenim kontinentalnim/regionalnim natjecanjima).

Svako povećanje kvota za sportaše bit će razmatrano ovisno o slučaju, u iznimnim okolnostima, uz podršku Organizacijskog odbora Tokio 2020.

Međunarodnim sportskim savezima ostavit će se iznošenje prijedloga za sve prilagodbe njihovih kvalifikacijskih sustava, a temeljem gore navedenih načela. Prilagodbe se trebaju provesti za svaki sport zbog razlika između kvalifikacijskih sustava.

Međunarodni olimpijski odbor već je uveo ubrzani postupak rješavanja ovakvog stanja. Sve potrebne revizije kvalifikacija za Igre u Tokiju 2020. bit će objavljene početkom travnja 2020. i bit će priopćene svim dionicima” – zaključuje se u priopćenju Međunarodnog olimpijskog odbora.

Web stranica za sportaše

Međunarodni olimpijski odbor jučer je pokrenuo, kako je i navedeno u priopćenju, mrežnu stranicu – Athlete365 na kojem bi se trebale objavljivati sve najnovije informacije, posebno koje se tiču Olimpijskih igara. Riječ je o stranici koju možete pronaći na sljedećoj adresi

Dakako, mi sve hrvatske vaterpoliste i vaterpolistice, trenere, suce, dužnosnike i sve koji podržavaju i vole hrvatski vaterpolo, upućujemo i na našu stranicu – hvs.hr  – na kojoj ćemo nastojati biti u korak sa svim relevantnim vijestima iz svijeta vaterpola.