Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Regionalna liga / 24. studenoga 2022.

PREMIER LIGA – Ovog vikenda turniri u Zagrebu i Beogradu

Prošlog vikenda A1 liga, a ovaj je vikend rezerviran za ‘elitnu’, Premier ligu. Naime, Zagreb i Beograd bit će od petka do nedjelje (25. – 27. studenoga) domaćini drugog turnirskog termina Premier lige.

Temeljem rasporeda natjecanja, ispalo je da će predstojeći zagrebački turnir od ukupno 6 momčadi, ugostiti čak 4 naša, hrvatska sastava. Preostala, peta hrvatska momčad, a to je naš prvak Jug Adriatic osiguranje bit će ‘usamljen’ u Beogradu, u okružju momčadi iz Crne Gore odnosno Srbije.

Budući da ovi turniri dolaze odnosno počinju samo 2 dana nakon redovnog prvenstvenog kola u Hrvatskoj, treneri nekih naših momčadi su razložno protekle srijede odmarali neke od svojih bitnijih igrača. Tako je Vjekoslav Kobešćak (Jug Adriatic osiguranje) protiv POŠK-a odmarao Popadića, Burđeleza, Fatovića, Jokovića, Kakarisa, dok je Mile Smodlaka (Jadran) protiv Mornara BS igrao bez kapetana Šetke i prvog centra Dobuda. Razložne odluke obojice stratega jer nije bilo dvojbe da mogu i s kombiniranim postavama ili bez izostavljenih igrača, uknjižiti nove prvenstvene bodove, a istodobno kudikamo svježiji dočekati naporna tri dana nadmetanja.

‘Paklena’ subota

Kako smo naveli, hrvatski prvak Jug Adriatic osiguranje bit će jedini naš klub na turniru u glavnom gradu Srbije. Ondje jugaše očekuju tri utakmice. Počet će u petak s Partizanom, nastaviti u subotu protiv Radničkog, te završiti u nedjelju protiv Crvene zvezde. Ne treba puno mudrosti pa uvidjeti da Dubrovčane najteži posao odnosno suparnik čeka u subotu. Kragujevački Radnički je sudionik Lige prvaka, odlična momčad koja nije (baš kao ni naš prvak) najblistavije otvorila euro-sezonu. Remizirali su doma s Vouliagmenijem prokockavši vodstvo 5:1 u poluvremenu. No, u Prvenstvu Srbije koje je vrlo kvalitetno, trenutačno su vodeći sa 16 bodova. Na klupi im je i novi srpski izbornik Uroš Stevanović koji se već bio, u doba dok je vodio srpsku juniorsku vrstu susretao s Kobešćakom kada je naš trener vodio našu mladu izabranu vrstu. Drugim riječima, između ove dvojice trenera koji se međusobno silno uvažavaju, nepoznanica nema. Baš kao niti između igrača obiju momčadi. Uostalom, na 2 metra Radničkog je naš reprezentativac, a nekoć jugaš, Josip Vrlić.

Međutim, bilo bi pogrešno i pomisliti da će Dubrovčanima biti lakši posao u petak odnosno nedjelju, protiv beogradskih sastava, Partizana i Crvene zvezde. Obje momčadi nisu kvalitativnog ranga našeg Juga Adriatic osiguranja, ali su spremni prihvatiti svaku ponuđenu priliku, kazniti mogući loši dan suparnika. Uostalom, u Srpskom prvenstvu je baš ta Crvena zvezda prije dva tjedna odigrala neodlučeno s Radničkim (9:9), ali je isto tako prije mjesec dana dosta uvjerljivo izgubila od Partizana (6:10) koji se doima puno boljim nego što su vijesti iz tog kluba prijašnjih godina javljale. Uostalom, i ondje ima nekih Hrvata na koje valja pripaziti, prije svih olimpijac iz Tokija, Lovre Miloš.

U Zagrebu će osobito zadovoljstvo biti vidjeti na okupu čak četiri naše momčadi, ali i jednu vrhunsku inozemnu, doprvaka Europe, Novi Beograd. Na bazenu uz Savu se upravo Novi Beograd i naš, splitski Jadran nameću kao prvi favoriti. Ujedno, subota od 20.00 sati će donijeti i poslasticu u vidu sraza baš ove dvije momčadi. Za Novi Beograd neki tvrde da je minulog ljeta ondje stvorena “momčad bez Ahilove pete”. Drugim riječima, bez mana. Pa… u sportu, koliko nas iskustvo uči, takvih baš i nema. No, da su Novobeograđani vrhunski sastav koji melje, da su aspiranti i na naslov prvaka Europe, u konačnici brane i naslov pobjednika Premier lige, to također stoji. Ponavljamo ipak, nepobjedivi nisu. To je dokazao kragujevački Radnički koji ih je u Prvenstvu Srbije šokirao u 2. kolu, pobijedivši ih u njihovom bazenu (15:16). Dakle, nije da nemaju “Ahilovu petu”.

Istog tog dana u Zagrebu, skrećemo pozornost i na utakmicu koja će prethoditi derbiju Jadrana i Novog Beograda. To je naime sraz Mladosti i Solarisa (18.30), sastava koji se ipak i ove sezone nameću možda kao tandem za treće mjesto u nacionalnim, hrvatskim okvirima. Prvi ovosezonski dvoboj ove dvije momčadi.

Zaključno, u tri dana imat ćemo lijep odabir mnoštva sjajnih utakmica. Njih ukupno čak 18. Još bolja vijest, sve će te utakmice moći popratiti i u programu Arena Sport televizije. Iako dakako i dalje stoji kao najbolja opcija, za sve u Zagrebu primarno, doći osobno na tribine plivališta uz Savu i podržati hrvatske klubove.

Sudionici turnira u Zagrebu: Mladost, Jadran Split, Solaris, Mornar BS, Šabac i Novi Beograd

Sudionici turnira u Beogradu: Jug Adriatic osiguranje, Jadran (HN), Primorac, Partizan, Radnički i Crvena zvezda

Poredak nakon prvog turnira (2 utakmice): Novi Beograd 6, Jug Adriatic osiguranje 6, Jadran Split 6, Radnički 6, Crvena zvezda 3, Jadran (HN) 3, Mornar BS 3, Mladost 3, Solaris 0, Partizan 0, Šabac 0 i Primorac.

Termini TV prijenosa na Arena Sport

Petak, 25. studenoga:

ZAGREB (17.00) Jadran Split – Šabac, Arena Sport 1

BEOGRAD (18.00) Jug Adriatic osiguranje – Partizan, Arena Sport 2

ZAGREB (18.30) Mornar BS – Mladost, Arena Sport 1

BEOGRAD (19.30) Jadran (HN) – C. zvezda, Arena Sport 2

ZAGREB (20.00) Solaris – Novi Beograd, Arena Sport 1

BEOGRAD (21.00) Primorac – Radnički, Arena Sport 2

Subota, 26. studenoga:

ZAGREB (17.00) Mornar BS – Šabac; Arena Sport 2

BEOGRAD (18.00) C. zvezda – Primorac; Arena Sport 4

ZAGREB (18.30) Mladost – Solaris; Arena Sport 2

BEOGRAD (19.30) Jadran (HN) – Partizan; Aren Sport 4

ZAGREB (20.00) Jadran Split – Novi Beograd; Arena Sport 2

BEOGRAD (21.00) Jug Adriatic osiguranje – Radnički; Arena Sport 4

Nedjelja, 27. studenoga:

ZAGREB (10.00) Novi Beograd – Mornar BS; Arena Sport 1

BEOGRAD (10.00) Primorac – Partizan; Arena Sport 2

ZAGREB (11.30) Mladost – Jadran Split; Arena Sport 1

BEOGRAD (11.30) Radnički – Jadran (HN); Arena Sport 2

ZAGREB (13.00) Solaris – Šabac; Arena Sport 1

BEOGRAD (13.00) C. zvezda – Jug Adriatic osiguranje; Arena 2