hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 18. siječnja 2021.

Povratak Gorete i Zovića

Siječanjski prijelazni rok obično u vaterpolu nije osobito dinamičan ili čest, ali početkom ove 2021. i još uvijek u pandemijsko doba, i to se promijenilo. Tako su s početkom ove kalendarske godine i dva hrvatska kluba dobila pojačanja.

Antun Goreta se iz Italije, iz momčadi Anzio vratio u matični Solaris, te će s punim povratkom u formu predstavljati vjerujemo pojačanje za momčad trenera Jure Marelje. Još je veće pojačanje dobio splitski Jadran u ljevorukom Ivanu Domagoju Zoviću. Ovaj je mladić već u konačnici i odigrao prve povratničke utakmice za splitski klub na proteklom kvalifikacijskom turniru Premer lige u Beogradu. Podsjetimo, Zović je u ljeto prošle godine otišao iz Jadrana, potpisao za slavni berlinski Spandau 04, ali…

– Koronavirus je poremetio, potpuno izmijenio sve planove. U Njemačkoj se naime vaterpolo uopće ne igra i sigurno se neće igrati do najmanje 1. ožujka, te me to i nagnalo na povratak – veli za hvs.hr Ivan Domagoj Zović, pojašnjavajući razlog povratka u Hrvatsku, u Jadran.

– Razmišljao sam o tomu, nije se sve baš preko noći dogodilo. Odlučio sam raskinuti ugovor sa Spandauom, imao sam i opciju za takvo što, a razlog je što nema utakmica. Od 1. listopada prošle godine pa do 1. ožujka ove, Spandau će odigrati samo tri utakmice. To su one tri koje sam i odigrao u prosincu, u Ligi prvaka. Tri utakmice u pet mjeseci! Te tri čak ne mogu ni računati jer smo ondje došli potpuno nespremni, bez ijedne utakmice, ali smo nastupali kako ne bi dobili kaznu LEN ako ne bi odigrali turnir. Toliko dugo ne igrati, biti u karanteni, u još strožem ‘lockdownu’ nego je u Hrvatskoj, bilo bi stvarno loše za mene – priznaje Zović i dodaje.

– Imao sam ugovor na samo godinu dana i covid-klauzulu u ugovoru da mogu otići ako se stanje pogorša ili ne popravi. To sam aktivirao i to je to. Razgovarao sam s trenerom Petrom Kovačevićem, ljudima u klubu. Oni su sve razumjeli, shvatili, nisu dapače radili nikakav problem. Tako sam se vratio u Jadran s tim da me je i trener Smodlaka nazvao, pitao je li takva opcija povratka uopće moguća, je li moguće raskinuti ugovor. I eto me. Potpisao sam za Jadran do 1. lipnja. A u ljeto ćemo vidjeti što i gdje dalje.

Drugi Hrvat koji je ondje, u Spandau 04, ne računajući Matea Ćuka koji ima i njemačko državljanstvo, je Marino Čagalj. On je ostao?

– On je ostao jer ima dvogodišnji ugovor, a ima i malo drukčije planove, želi možda i dugoročnije ostati u Njemačkoj.

Kakav vam se Jadran čini? Istina da niste dugo izbivali, ali svejedno…

– Točno je da nisam dugo izbivao.Postava je malo drukčija, trebamo se još malo uigrati. Žao mi je što se nije uspjelo u Europi, ali dobro je što smo sada u Beogradu osigurali Final Four Premier lige. Mislim da bi nam to mogla biti neka odskočna daska za dalje, da ćemo se dizati u formi. Znam da je Mladost vrlo jaka, da Jug igra i u možda najjačoj formi, ali nećemo ni mi stajati u mjestu – veli povratnik u redove splitskog Jadrana, Ivan Domagoj Zović.