hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Seniori / 21. veljače 2021.

Posljednji let za Tokio; Hrvatska – Rusija (14.00 – HTV 2)

Nema više puno mudrosti, niti mnoštvo opcija. Nema više ni mjesta za popravak ili mogućnosti kiksa bez teških posljedica. Sve je poznato. Od 12 putnika za Tokio i Olimpijske igre predstojećeg ljeta, 11 ih već ima karte u džepu. Na šalteru za čekiranje postoji još samo jedna karta, a pretendenata je dvoje. Slijede 32 presudne minute za konačnu odluku. Hrvatska i Rusija danas, u nedjelju, 21. veljače od 14.00 sati ulaze u ‘bitku svih bitaka’ u Rotterdamu. Službeno je to utakmica za treće mjesto na ovom turniru, ali zanemarimo i treće mjesto, pa i broncu koja će se ondje pobjedniku udijeliti. Glavna, jedina nagrada je nastup na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri – Olimpijskim igrama u Tokiju. Time je sve rečeno i doista je sada više svako slovo suvišno. Poznat nam je čak i suparnik, jednako kao i mi njima tako da ni tu nepoznanica nema. Hrvatska i Rusija su se jednom već susrele u Rotterdamu. U 4. kolu B skupine kada je Rusija slavila 14:13.

Tucak: Siguran sam da ćemo reagirati dobro

– Ja sam siguran da ćemo reagirati dobro, izvući svaki atom snage za konačan cilj – uoči presudne utakmice će izbornik Ivica Tucak.

U svjetlu polufinalne utakmice protiv Crne Gore koja je primjerice obrambeno odigrana vrlo dobro s hrvatske strane, nameće se glasno razmišljanje da su Rusi, uz dužno poštovanje, ipak suparnik slabiji od onog s kojim smo igrali u subotu i pali tek petercima.

– Teško je to reći, vući bilo kakve paralele. Ovo je poseban turnir. Ovo su sve reprezentacije koje pripadaju samom vrhu. Je li to gol više ili manje, ne bi se uopće bavio tim kalkulacijama. Mi se moramo fokusirati na nas. Ono što je bilo dobro, u tom ritmu nastaviti samo. Nema mjesta plakanju, vremena nemamo, znamo što je pred nama. Utakmica za Tokio – završio je za hvs.hr izbornik Barakuda, Ivica Tucak.

Joković: Ne bi se trebali tresti do kraja

Budući da će od polufinala s Crnom Gorom i presudne utakmice protiv Rusije proteći i manje od 24 sata, najbolje je ne obazirati se na ono što je bilo. Niti se mislima vraćati na Crnu Goru, kao i na neke ranije propuštene prilike iz 2019., 2020. godine i natjecanja poput Svjetske lige u Beogradu, pa SP u Gwangjuu, zatim Prvenstva Europe u Budimpešti prije godinu dana. Sve misli, svaka misao i koncentracija mora biti na predstojeće 32 minute u Rotterdamu.

– Tako mora biti. Stvarno nemamo ni vremena – dodaje i ljevoruki Maro Joković, jedan od ‘senatora’ među Barakudama, igrač koji je sjajno zaustavio jednog Ivovića u polufinalu.

– Odavno smo svjesni uloga na ovom turniru. Unatoč porazu petercima, generalno gledano stvarno mislim da smo protiv Crne Gore bili jako angažirani, dobri. Nedostajalo je malo i sreće. Tri gola iz odbijanca recimo. Ako danas ponovimo tu borbenost i kvalitetu, mislim da se ne bi trebali tresti oko krajnjeg ishoda – naglasio je Joković za web stranicu Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Bušlje: Sve ćemo ostaviti u bazenu

Uz Jokovića, zamjenika kapetana, sjajnu je utakmicu (ponovo) odigrao i kapetan, Andro Bušlje.

– Sve što znamo, možemo i imamo, sve moramo ostaviti u bazenu. Nadam se da ćemo uspjeti. Malo jesam oprezan jer, kako se ono veli, lopta je okrugla, a u našem sportu još i mokra, ha, ha. Ne možemo reći da nismo igrali dobro. Dali smo sve od sebe, ali nismo iskoristili sve ono što smo mogli. Protiv Crne Gore jedino igrač više nije bio dobar. Ja sam siguran da smo kvalitetniji od Rusa, ali već smo jednom ovaj tjedan izgubili od njih i zato… malo opreza samo – naglašava i Andro Bušlje.

S riječima izbornika i dvojice najiskusnijih, a uostalom i najtrofejnijih naših reprezentativaca (Joković 20, Bušlje 22) primičemo se samom kraju roterdamskog turnira. Finalu. Za nas je finale ono što slijedi u 14.00 sati. Hrvatski su vaterpolisti u situaciji u kakvoj se još nikada nisu našli. Nikada nisu u posljednji trenutak, ‘uskakali’ u kompoziciju zadnjeg vlaka koji već lagano odlazi s perona.  To sasvim sigurno nosi određeno, veliko opterećenje. Međutim, ova se skupina muškaraca znala nositi s mnogim sličnim situacijama i iz njih izlaziti kao pobjednik. Nema razloga ne vjerovati da tako neće biti i danas u najvećoj europskoj luci.

I da, kada smo već kod luke i kod svih mogućih prijevoznih sredstava koji se koriste u opisu puta do Tokija, od hvatanje leta, pa zadnjeg vlaka, možda je ovo i najprimjerenije. Posebno za sport u vodi.

Brod je u najvećoj europskoj luci, oglašava se zadnjom sirenom prije isplovljavanja na ruti za Tokio. Poziva zadnje putnike. Neka to budu… Hrvati!

Večeras u 20.00 sati ždrijeb olimpijskog turnira

Odmah po završetku nadmetanja u Rotterdamu, prići će se i ždrijebu skupina olimpijskog turnira u Tokiju. Na Igrama u Japanu, kao i u svim loptačkim ekipnim sportovima, nastupat će 12 reprezentacija podijeljenih u dvije skupine.

Za Tokio su se plasirali već – Japan (domaćin), Italija (svjetski prvak), Španjolska (svjetski doprvak), Mađarska (europski prvak), Srbija (pobjednik Svjetske lige), Australija (pobjednik Australija i Oceanija), SAD (prvak Amerika), Kazahstan (prvak Azije) i Južnoafrička Republika (prvak Afrike). Preostalo je dakle još to jedno mjesto.

Određene i redoslijedne skupine ili tzv. šeširi temeljem kojih će se obavljati sam ždrijeb.

1. šešir – Italija i Španjolska
2. šešir – Srbija i Mađarska
3. šešir – SAD i Australija
4. šešir – Južnoafrička Republika i Kazahstan
5. šešir – Crna Gora i Grčka
6. šešir – Japan i Hrvatska/Rusija

Nedjelja, 21. veljače – finalni dan

(10.00) Gruzija – Kanada, za 7. mjesto

(12.00) Nizozemska – Francuska, za 5. mjesto

(14.00) Hrvatska – Rusija, za 3. mjesto i OI u Tokiju (HTV 2)

(16.00) Crna Gora – Grčka, finale