hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 9. svibnja 2022.

Posljednji ispraćaj Ronalda Lopatnyja

Komemoracijom u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski u organizaciji HAVK Mladost, te potom posljednjim ispraćajem na groblju Mirogoj, Zagreb, a s njim i cijela Hrvatska oprostili su se od Ronalda Lopatnyja. Olimpijskog pobjednika, vaterpolskog besmrtnika, legende ne samo vaterpola, već i cijelog hrvatskog sporta koji nas je napustio minulog četvrtka, 5. svibnja u 78. godini.

Na komemorativnom skupu kojem su nazočili uz rodbinu pokojnika dakako, i njegovi mnogobrojni prijatelji, nekadašnji suigrači, štovatelji, govorili su Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske. Nekadašnji predsjednik Mladosti i Hrvatskog vaterpolskog saveza, kroz suze se prisjetio svojedobnog svakomjesečnog druženja u Samoboru, u okviru Družbe sv. Mihovila. Iz Beograda je došao Ronijev suigrač iz reprezentativnih dana, suparnik iz klupskih obračuna Mladosti i Partizana, ali nadasve veliki prijatelj Đorđe Perišić.

– Poklanjam se sjeni jednog velikog igrača. Roni falit ćeš mi jako, a sve vas pozivam da mi se pridružite da pljeskom ispratimo prvaka – rekao je Perišić i poveo sve nazočne u veliki, dugotrajan pljesak odlazećem prvaku.

Osobito je emotivan govor održala Ronaldova kćer, Maja Lena Lopatny.

Na groblju Mirogoj, iznad lijesa Ronalda Lopatnyja, prigodno je slovo održao i još jedan olimpijski pobjednik, iz druge generacije, Dubravko Šimenc čiji je otac Zlatko pak bio baš Lopatnyjev suigrač. Od Ronija se riječima oprostio i Jura Liphard ispred Družbe pri svetom Mihovilu.

Na posljednji ispraćaj i zbogom olimpijskom pobjedniku iz 1968., te trostrukom prvaku Europe s Mladosti, došla je cijela prva momčad današnjih Žabaca predvođena trenerom Zoranom Bajićem, baš kao što su na komemoraciji odnosno pogrebu bili i Ratko Rudić, član Upravnog odbora HVS-a, pa Lopatnyjevi suigrači Ozren Bonačić, Karlo Stipanić; zatim Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza, Josip Pavić, savjetnik ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske i mnogi drugi štovatelji velikana zagrebačkog i hrvatskog vaterpola, olimpijskog pobjednika Ronalda Ronija Lopatnyja.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL