Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Regionalna liga / 5. prosinca 2023.

Posljednje kolo Premier lige u 2023.

Doista sad već odbrojavamo ‘sitno’ kalendarskoj 2023. Najbolji dokaz tomu je da su pred nama zadnje dvije utakmice Premier lige, kako za prvi dio sezone, tako i za ovu godinu.

Konkretnije, pred nama su dvije utakmice natjecanja za poredak od 4. do 7. mjesta. Rezultatski, one neće imati baš osobitog učinka na zaključni poredak jer kako god završile utakmice u Rijeci (utorak) i Splitu (srijeda), prvo mjesto u ovom poretku pripada Primorju EB ispred Solarisa. Teorijski je samo moguće da Mornar preskoči Mladost, ali pod preduvjetom da Zagrepčani ostanu bez bodova na Kantridi, a da Mornar uspije doma svladati Sunčane iz Krešimirovog grada.

Teško gostovanja Mladosti u Rijeci

Prvi će u vodu, u utorak na bazenu Zdravko Ćiro Kovačić, Primorje EB i Mladost. Riječani su svoj dio posla obavili, pa čak i planove premašili, i to ne samo za ovaj dio, već i za cijelu sezonu. Ono što jedino nije poznato, u kojem će sastavu, s kojim raspoloživim snagama, trener Riječana Igor Hinić u sraz protiv Žabaca. Naime, kako doznajemo lagana se viroza ili gripa uvukla u redove Riječana, pa prvo valja vidjeti koliko će biti i tko točno, zdrav u primorjaškom sastavu na dan utakmice.

Takvih problema nema Damir Vincek, novi trener Mladosti kojem će utakmica u Rijeci biti debitantski nastup u ulozi prvog trenera seniorske postave zagrebačkog kluba. Naime, svi mladostaši su zdravi i s te strane spremni za nastup. No, da će im biti jednostavno, sasvim sigurno ne. Dosadašnje utakmice ova dva kluba su odreda bile vrlo neizvjesne ili do zadnje sekunde, ponekad i rješavane petercima tek ili do zadnje četvrtine. Primorjaši su ove sezone dobili Mladost u oba navrata, u Premier ligi i kvalifikacijama Kupa, te oba puta u Zagrebu. Kada tomu pridodamo i njihove zadnje dvije pobjede iz prošlosezonskog Prvenstva Hrvatske, onda ispada kako Riječani imaju niz od čak 4 uzastopne pobjede nad Žapcima. Nastavlja li se taj niz ili prekida, doznat ćemo u utorak navečer u Rijeci.

Može li Mornar do novog čuda?

Čast spuštanja zastora na premierligaške utakmice ove godine, pripast će splitskom dvoboju Mornara i Solarisa. Mornar iz dosadašnjih 9 utakmica ima samo 3 boda, iz senzacionalne pobjede u prošlom kolu u Zagrebu protiv Mladosti. Mogu li otići i korak dalje, te iznenaditi i Solaris, doznat ćemo u srijedu. Šibenčani su nedavnim polufinalom Kupa protiv jugaša, utakmicom koju su izgubili tek petercima, još jednom dokazali visoku kvalitetu ove sezone. Uz to, sjajno poznaju mornarevce i ‘iznutra’ budući da u Solarisu igraju čak četvorica bivših mornarevaca – braća Duje i Roko Akrap, te Marin Vrdoljak i Paolo Jakovčević.