hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Kup Hrvatske / 26. studenoga 2020.

Počinju kvalifikacije Hrvatskog kupa

Počinju kvalifikacije Hrvatskog kupa

Utakmicama sadržajan tjedan u hrvatskom vaterpolu u kojem smo dosad imali, s iznimkom četvrtka, 26. studenoga, najmanje jednu utakmicu svakog dana, svoju će svojevrsnu kulminaciju imati od petka do nedjelje, 27. do 29. studenoga. U Zagrebu odnosno Dubrovniku odigrat će se kvalifikacijski turniri Hrvatskog kupa za seniore, sezona 2020./21. S ova dva turnira počinje dakle i drugo seniorsko klupsko nadmetanje u Hrvatskoj, a koje će ove sezone iznimno imati završnicu ne u predbožićno vrijeme kako je to dosad bilo, već početkom sljedeće kalendarske godine, u siječnju 2021.

Kvalifikacijske skupine su ranije određene, a temeljem uspješnosti u Kupu odnosno Prvenstvu Hrvatske prošle sezone. Tako su nositelji skupina prošlosezonski finalisti, Mladost u Zagrebu odnosno Jug Adriatic osiguranje u Dubrovniku. U natjecanje Hrvatskog kupa ulaze svi prvoligaši.

U Zagrebu će se igrati skupina A, svojevrsni ZG-ST vaterpolski summit jer će se na istom mjestu naći oba zagrebačka i sva tri splitska kluba – Mladost, Medveščak, Jadran, POŠK i Mornar BS. Ne treba biti suviše mudar pa shvatiti kako su favoriti za prva dva mjesta u zagrebačkoj skupini, a koja vode na završni turnir, Mladost i Jadran odnosno Jadran i Mladost. Koji će biti poredak, to bi po svemu sudeći trebala donijeti baš međusobna utakmica ove dvije momčadi, a koja je na rasporedu u subotu (19.00 – Planet Sport TV). U posljednje su vrijeme utakmice ova dva kluba prštale neizvjesnošću i uzbuđenjima. Dovoljno je prisjetiti se ljetošnjih polufinala doigravanja državnog prvenstva, ali i ovosezonske prvenstvene utakmice 4. kola koja je odlučena golom sekundu prije kraja (Bušlje za 12:11 pobjedu Žabaca).

U Dubrovniku skupinu B čine – Jug Adriatic osiguranje, Solaris, Primorje EB, Zadar 1952, Galeb MR i KPK. Prvi, a slobodni ćemo biti utvrditi i jedini kandidat za mjesto broj 1 je domaćin, dubrovački Jug AO. Međutim, neće ni ova skupina baš biti posve lišena neizvjesnosti jer se uoči početka natjecanja u Gružu nameće kao otvorenim pitanje borbe za drugo mjesto. Tu bi vjerujemo ključnu riječ trebali igrati Solaris i Primorje EB. Ta je utakmica također predviđena kao šlager turnira i shodno tomu dobila takav termin (subota, 20.30 sati). Šibenčani i Riječani ove se sezone još nisu sastajali, tako da će tek dubrovačka utakmica ‘otkriti’ stvarni omjer kvalitete između ova dva sastava. U ovisnosti o tomu tko će proći dalje, na završni turnir, za očekivati je da će onda i biti domaćinom Final Foura Kupa za koji ionako figuriraju, odlukom Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza, Šibenik ili Rijeka.

Podsjetimo još jednom da će se sve utakmice odigrati bez nazočnosti gledatelja, a organizatori i svi sudionici natjecanja su dužni striktnog pridržavanja svih epidemioloških mjera propisanih od Stožera civilne zaštite, što je u konačnici u hrvatskom vaterpolu dosad u svakoj prilici i činjeno. Budimo odgovorni prema sebi, drugima i našem vaterpolu!