hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniorke / 14. svibnja 2021.

Počinje polufinale Prvenstva Hrvatske za žene

Prije tjedan dana, 8. svibnja zaostalom utakmicom 10. kola (Primorje EB – Mladost) okončan je ligaški dio nadmetanja seniorki u državnom prvenstvu. Djevojke ovog vikenda, točnije u subotu, 15. svibnja polufinalnim susretima započinju završni dio ili doigravanje za naslov prvakinja Hrvatske.

Temeljem plasmana nakon 10 kola znani su dakako i polufinalni parovi, a u njima će se sastati Mladost (1. mjesto) – Viktoria Šibenik (4. mjesto) odnosno Jadran (2. mjesto) – POŠK 1937 (3. mjesto).

Lakši treninzi za mladostašice

Prvi polufinalni par ne bi trebao ponuditi osobita uzbuđenja, još manje neizvjesnost. Razlika u kvaliteti je toliko na strani braniteljica naslova, zagrebačke Mladosti, da će žabicama utakmice protiv Šibenčanki poslužiti više kao malo jači trening. Ne više ili teže od toga. No, možda bi malo neizvjesnije moglo biti u splitskim ogledima Jadrana i POŠK 1937. Istina da su jadranašice izrazite favoritkinje, ali ne bi valjalo nikako podcijeniti ni poškovke.

Jadran je u ligaškom dijelu oba puta svladao gradske suparnice, ali… U 1. kolu, na samom startu prvenstva, 30. siječnja to baš i nije izgledalo tako lagano. Pokazao je to tada i rezultat (12:10 za Jadran). Doduše, ta je utakmica bila i specifična time što su jadranašice uvjerljivo i rano povele, čak 8:2, da bi se onda očito učenice trenera Alena Brakusa malo opustile. Možda i više od ‘malo’, jer su poškovke uspjele početkom zadnje četvrtine izjednačiti na 8:8.

Kada krenu sestre Butić

Mjesec i pol dana kasnije, Jadran je odlučio iskazati svu snagu, te su već u poluvremenu jadranašice vodile 11:0. Na koncu je završilo 15:5. Načelno, u ovom paru sve ovisi, iz dužno štovanje POŠK-u 1937 o sastavu Jadrana. Odigraju li sestre Butić i njihove prijateljice, suigračice na ‘maksimalnom broju obrtaja’, POŠK 1937 neće imati šanse. Zanimljivo je da je susret u Splitu ujedno i sučeljavanje čak četiri od ukupno pet najboljih strijelkinja lige.

S jedne strane za Jadran, najbolja igračica i strijelkinja Domina Butić (54 gola u 9 utakmica), a s druge njezina prva pratiteljica Iva Rožić iz POŠK-a 1937 (48 pogodaka iz 10 utakmica). No, tu su i treća strijelkinja lige Ivana Butić (33 iz 9 utakmica), te na petom mjestu Jelena Butić (30 golova iz 10 utakmica).