Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske / 15. travnja 2024.

Počinje polufinale doigravanja

Prijenos na Sportskoj televiziji

Jug Adriatic osiguranje – Primorje EB odnosno Jadran – Mladost. To su polufinalni parovi Prvenstva Hrvatske za sezonu 2023./24. S dubrovačkom utakmicom jugaša i primorjaša u utorak navečer (18.00 sati uz prijenos na Sportskoj televiziji), počinje završnica prvenstva države koja je svjetski prvak i europski doprvak u ovom sportu. U konačnici, iz ovog kvarteta imamo jednog još uvijek aktivnog sudionika Lige prvaka (Jadran), ali i dva četvrtfinalista Eurokupa (Primorje EB i Jug Adriatic osiguranje), s tim da su jugaši vrlo blizu i prolaska na završni turnir. Četvrtu momčad (Mladost) pak nikada nije mudro podcijeniti. Slijedi dakle izravna borba za najbitniji trofej u hrvatskom vaterpolu.

Prvi će na scenu jugaši i primorjaši u Gružu. Dubrovčani su neopterećeno odigrali prošlotjedni turnir Premier lige, bez šansi za trofej, ali su prikazanom igrom koju demonstriraju već neko vrijeme navukli dobro raspoloženje u vlastite redove. Primorje EB je već drugu sezonu najugodnije iznenađenje u našem vaterpolu. U biti, do te mjere da možda i nije primjereno zvati ih tek ‘iznenađenje’. To je već sasvim izražena kvaliteta. Potvrđuje to i Marko Žuvela, jedan od reprezentativaca u redovima Dubrovčana.

– Igrali smo s njima jednom ove sezone i pokazali su i tada, ali i općenito da se radi o ozbiljnom sastavu. Nisu slučajno ušli u četvrtfinale Eurokupa, kao i mi. Oni su agresivna, brza momčad. Znaju isplivati kontre, imaju pokretljivu obranu, uz iskusnog Brguljana koji je njihov organizator, igre, ali opet mislim da je kvaliteta na našoj strani.

Utakmica koju spominje Žuvela odigrana je doduše prije dosta vremena, pola godine, odnosno u listopadu 2023. U Rijeci su tada jugaši slavili s tek golom razlike, te su Riječani i tada pokazali svoju snagu.

– Oni su u vrhu vaterpola, ali mi smo puno puta dosad dokazali da možemo s takvim momčadima igrati. Tako da idemo u Dubrovnik odigrati najbolje što možemo – kratko će primorjaš Niko Čubranić.

Kapetan Primorja EB na konferenciji za novinare prije polaska na jug Hrvatske spomenuo je sljedeće.

– Teško mi je pričati o nekim manama Juga. Možda recimo ove sezone imaju slabije centre nego je to bilo prošlih sezona. Možda da ih tu ‘stisnemo’ malo više, pa ‘podebljamo’ naše šanse za uspjeh. Sigurno mi moramo popraviti našeg igrača više. Jaki su, ali mislim da imamo i mi neke šanse.

Podsjetimo, polufinala doigravanja Prvenstva Hrvatske se igraju do dvije pobjede. Drugi par, Jadran – Mladost svoju će prvu utakmicu polufinala odigrati ovog tjedna, u petak, 19. travnja u Splitu.