Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Euro kup / 17. svibnja 2024.

Pobjeda Primorja EB za hrvatsko finale

Pokal Eurokupa koji je prije koji dan došao u Rijeku, koji je u Hrvatskoj, u našoj će domovini u ostati. Ide li u Dubrovnik ili ostaje u Rijeci, to prepustimo subotnjem finalu Eurokupa (20.00 – Arena Sport 2) u kojem se sastaju naši, Jug Adriatic osiguranje i Primorje EB.

Nema očito kraja ovoj čudesno lijepoj i uspješnoj euro-sezoni riječkog kluba. Od kvalifikacija Eurokupa dospjeli su Hinićevi učenici do finala. Ukupno 9. domaću europsku utakmicu ove sezone 9. su put i dobili.
Vratar Mauro Ivan Čubranić je imao obrana gotovo koliko i godina. Godina mu je 19, ali je obrana imao 17, a to je u našem sportu… ne moramo vam pojašnjavati. Imali su primorjaši ukupno 5 strijelaca od kojih su četiri postigli po 3 pogotka (Brubnjak, N. Čubranić, Te Riele i Crippa) dok je onaj peti bio pogocima vrlo blizu. Dva je gola postigao centar Paparić.

Nisu nimalo zažalili riječki ljubitelji vaterpola koji su ponovo sjajno ispunili tribine bazena na Kantridi. Prva polovica igre, posebno prva četvrtina i pol protekla je u naizmjeničnom vodstvu (0:1 pa 2:1, preko 2:3, do 4:3, pa onda 4:5…). Doduše, na kraju druge četvrtine je bilo i malo više za goste. Poveo je Spandau 6:4, nije gostujući vratar Laszlo Baksa primio niti jedan gol u toj dionici igre, dok su Berlinčani dali tri. U tom se trenutku blaga oblačna masa nadvila nad Kantridom.
Još i više nakon što je početkom treće četvrtine Slovak Tkač pogodio za vodstvo gostiju 7:4, pa nešto kasnije isti igrač i za 8:5. Šest minuta prije kraja treće dionice tri gola zaostatka, čak 10 minuta bez postignutog gola i jedini raspoloženi igrač, vratar Mauro Čubranić. Nije slutilo na dobro.
Međutim nisu tako mislili mladići trenera Igora Hinića. Kao toliko puta dosad ove sezone, smirili su se ‘u glavi’, zaigrali organiziranije u obrani, a opasnije u napadu i počelo je davati ploda.
Prvo hrvatski Talijan, ljevak Fabio Crippa, a za njim kapetan Tin Brubnjak iz peterca smanjuju na 8:7. Dvije i pol minute prije kraja treće četvrtine, raste temperatura u Rijeci nakon što su Niko Čubranić, pa onda i Te Riele iz protunapada poravnali (9:9). U zadnjih 48 sati je proključala već Kantrida.
Naime, pri rezultatu 9:10 za Spandau 04 pogađa centar Paparić, a sekundu prije kraja četvrtine i N. Čubranić. U zadnjih 8 minuta su domaćini otišli s prednošću jednog gola (11:10), a samo koju minutu ranije su gubili tri. Čudesno.

U prve tri minute zadnje četvrtine nakon gola Strelezkija za goste (11:11), ponovo ljevak Crippa, a onda i kapetan Brubnjak s igračem više pogađaju za prvo vodstvo Riječana veće od gola razlike (13:11). Do kraja su još pogađali Slovak Tkač za goste i Tin Brubnjak, tri minute prije kraja za konačnih 14:12. I jasno, Mauro Čubranić koji je ‘skidao’ sve moguće i nemoguće. Primorje EB je u finalu!

Subota, 18. svibnja, 20.00 sati, na bazenu Zdravko Ćiro Kovačić na riječkoj Kantridi, u finalu Eurokupa ćemo gledati hrvatski obračun; Jug Adriatic osiguranje – Primorje EB. Odlično!

Photo credit: Daniel Kurti