hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 13. svibnja 2021.

Osvrt na drugu finalnu utakmicu PH

Jug Adriatic osiguranje je napravio ‘break’. U finalnoj su seriji za naslov prvaka Hrvatske slavili u ‘gostujućem dvorištu’, poveli 2-0 i time stekli silnu prednost, rezultatsku i psihološku, a posljedično tomu i ozbiljno uzdrmali samopouzdanje u suparnika. Mladost sada, ako želi vratiti punu neizvjesnost utrci za novog prvaka države, više nema pravo na ijednu pogrešku. Što nije baš ohrabrujuće kada za suparnika imate dubrovački sastav, odveć iskusan, vrlo kvalitetan, savršeno uigran. Sada će Žapcima svaka lopta biti dodatno skliska, više no što to stvarno jest.

No, ono još bitnije. U vaterpolskom šahu dvojice trenera, Jugov je strateg potpuno nadmašio onog iz Mladosti. U onom najočitijem, a u sportu, u finalima presudnom detalju. Jugova momčad je u završnici sezone gotovo pa besprijekorna ili ako je to pretjerano, onda svakako stoji da je neusporedivo spremnija, u boljoj formi od suparnika, s daleko više iskazane volje, želje, htijenja i koncentracije. Iz čega onda proizlazi i puno manje pogrešaka.

– Bili smo bolji u obje dosadašnje utakmice – prisnažio je i sam trener pobjednika, Vjekoslav Kobešćak.

– Možda nismo posljednje 2-3 minute odigrali potpuno aktivno, ali stvarno nije lako i koliko god se to čini, kada se gleda s tribina, da su obje utakmice glatko dobivene, nije baš tako. Bilo je to finale izuzetno jakog tempa, ritma i vidim da igračima obiju momčadi nije lako kroz istu utakmicu držati isti tempo.

Opet je teško ne složiti se s trenerom Juga Adriatic osiguranja, makar i tu postoji razlika. U prve dvije četvrtine potpuno izjednačenog vaterpola, taj su snažan ritam jednako izdržavala oba sastava. U konačnici i rezultati prve dvije četvrtine to najzornije dočaravaju (2:2, 2:2), baš kao i kretanje rezultata u kojima bi Mladost povela, a gost izjednačio. Tu su jugaši pak pokazali i dodatnu crtu veće uvježbanosti. Sva četiri pogotka su postigli nakon isključenja suparničkih igrača (prva tri gola s igračem više, četvrti iz peterca Papanastasioua).

U 27. sekundi igre u trećoj četvrtini Hrvoje Benić je postigao prekrasan gol s desnog vanjskog, zanjihavši blok ispred sebe, a onda i vratara Marcelića kojeg je poslao u lijevi, a loptu smjestio gornji desni kut. To je bilo prvo gostujuće vodstvo i prvi pogodak iz pozicijske igre. Ujedno, i početak kraja mladostaša, odnosno one kritične minute koje se mnogima dogode kada igraju protiv Juga. Kada ovaj sastav dobije priliku odvojiti se na 2-3 gola razlike, što čine munjevito, to se vrlo rijetko i teško nadoknađuje. Upravo se to dogodilo u Zagrebu. Fatović i opet sjajni Obradović, igrač nadahnut za finala, odveli su svoju momčad do prednosti 7:4, do pobjede u utakmici, ali i vrlo, vrlo blizu naslova prvaka Hrvatske. 

Tri godine finala PH bez pobjede Mladosti

Zanimljiv statistički podatak pokazuje kolika je vjerojatno i mentalna snaga Juga nad Mladosti u finalnim utakmicama Prvenstva Hrvatske. Naime, posljednji put su mladostaši pobijedili jugaše u finalnoj utakmici državnog prvenstva, 19. svibnja 2018. u Zagrebu. Bilo je tada 6:5 za Žapce. Od tada do prošle srijede, ova su dva kluba odigrali 10 finalnih prvenstvenih utakmica i svih 10 je dobio Jug.

Sezona 2017./18.

– 22. svibnja 2018. (12:10)

– 30. svibnja 2018. (9:4)

Sezona 2018./19.

– 8. svibnja 2019. (10:4)

– 11. svibnja 2019. (10:9)

– 19. svibnja 2019. (14:11)

Sezona 2019./20.

– 18. srpnja 2020. (18:16 peterci)

– 22. srpnja 2020. (13:11 peterci)

– 25. srpnja 2020. (19:3)

Sezona 2020./21.– 8. svibnja 2021. (12:9)

– 12. svibnja (10:8).

Sljedeća finalna utakmica Jug Adriatic osiguranje – Mladost, na rasporedu je u srijedu, 19. svibnja u Dubrovniku s početkom u 18.00 sati, te uz prijenos na HTV 2.