hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 27. veljače 2021.

OSMINA FINALA EUROKUPA – Mladost danas (16.45) gostuje kod Barcelone

Niti tjedan dana nije proteklo od uzbuđenja Rotterdama, odnosno predolimpijskog kvalifikacijskog turnira, a već kreću nove zanimljive utakmice. S približavanjem proljeća, lagano se zahuktava i klupska kontinentalna sezona. Prvo ćemo se ‘pozabaviti’ Eurokupom. Ovo je natjecanje došlo do osmine finala, a i ono će biti ekspresno riješeno. Danas su na rasporedu prve utakmice, dok su uzvrati predviđeni već tjedan dana kasnije. Hrvatska ima u Mladosti jakog predstavnika u Eurokupu.

Žapci su jučer (petak, 26. veljače) otputovali put Barcelone na prvo odmjeravanje snaga s momčadi Barcelone. No, da i to odmah odgonetnemo, neće se igrati u glavnom katalonskom gradu već u Gironi. Riječ je o gradu udaljenom 100 km od Barceloni, a razlog što se ondje igra, leži u LEN-inoj kazni španjolskom klubu koji je imao određene organizacijske probleme odnosno propuste u kvalifikacijama početkom prosinca.

Klasični izdanak španjolskog vaterpola

Suparnik mladostaša je momčad iz samog vrha španjolskog vaterpola. Ljetos su značajno ojačali svoje redove za Australca Nathana Powera iz splitskog Jadrana, te za španjolskog reprezentativnog centra Rogera Tahulla iz prvaka Barcelonete. Upravo je tim pojačanjima Barcelona stavila do znanja da im je nakana ove sezone prekinuti dominaciju Barcelonete, ma koliko se to činilo teško. Uz spomenute igrače, u Barceloni još igraju na lijevoj strani Adrian Delgado, inače Brazilac ali koji je primio španjolsku putovnicu, te je i njihov reprezentativac. Drugi centar je Slovak Lukas Durik, na desnoj strani zanimljiv Victor Flores. Tu su još i Nizozemac Sam Van den Burg, pa onda Pere Estrany, a osobito valja izdvojiti mladog vratara Unai Aguirrea. Dečko još nije navršio 19, a drugi je vratar španjolske vrste, svjetski doprvak. U biti, obojica španjolskih reprezentativnih vratara, Inaki Aguilar i mladi Unai Aguirre su upravo u Barceloni.  Odlike igre cijele momčadi su klasični španjolski vaterpolo – brzo, dinamično, pokretljivo. Nije baš ono što osobito odgovara hrvatskim momčadima.

– Istina, ali mi cijelo vrijeme za sebe tvrdimo da smo u ovom dijelu Europe fizički najspremnija momčad, što mislim da i jesmo, a onda je prilika sada to pokazati. U biti, stvarno i mislim da smo im mi od svih momčadi s ovih naših prostora, igrom nekako najbliži – drži vratar Mladosti, Ivan Marcelić i dodaje.

– Dosta smo snimki njihovih utakmica pogledali, mislim da smo se dobro pripremili i da nas ne bi trebali ničime iznenaditi. Međutim da će biti teška utakmica, to je sigurno.

Umor i nedovoljna uigranost

Ova utakmica ne dolazi za Mladost u nekom idealnom trenutku budući da je dobar dio momčadi bio na pripremama reprezentacija, a onda i turniru u Rotterdamu – Bukić, J. Vrlić, Bušlje, Miloš, Lazić, ali i Marcelić (pripreme), baš kao i stranci, Rus Harkov i Rumunj Radu.

– To je sad dvosjekli mač. Možda se može govoriti da smo mi u punom natjecateljskom ritmu, iako ne možemo reći ni da Barcelona nije jer igraju Španjolsko prvenstvo cijelo vrijeme. Jedino što su oni vjerojatno ipak malo odmorniji od nas koji smo igrali turnir 8 dana, bili doma samo koji dan i odmah na put. Makar, to nije i ne može biti izgovor, i ja mislim da smo bolji od njih i da ćemo to dokazati – veli za hvs.hr, jedan d mladostaških hrvatskih reprezentativaca, Lovre Miloš.

Ono što je sigurno vrlo bitno jest da su mladostaši u Kataloniju otputovali u kompletnom sastavu, bez problema. Svi su zdravi.

– Točno je da smo kompletni, ali ono što nam nedostaje je uigranost jer mi ipak još od finala našeg Kupa u siječnju, dakle mjesec dana nismo bili zajedno. Nismo bili u tom razdoblju kompletni jer su nam nedostajali reprezentativci – veli trener Zoran Bajić uz nastavak.

– Znamo kako će nam se Barcelona suprotstaviti, u obrani sigurno zona i M-zona. Time nas neće iznenaditi. Riječ je o momčadi koju iznimno cijenim, držim ju vrlo dobrom, uigranom s nekoliko izvanrednih pojedinaca, ali imamo se i mi čime pohvaliti, tako da ni njima neće biti lako.

Utakmica Barcelone i Mladosti počinje malo neuobičajeno rano za naše prilike, ne toliko i one u Španjolskoj, već od 16.45 sati. Uzvrat je na rasporedu u Zagrebu za tjedan dana, u subotu, 6. ožujka.

Parovi i satnica osmine finala Eurokupa

SABADELL (13.45) Sabadell – Mediterrani Barcelona
GIRONA (16.45) Barcelona – Mladost Zagreb LEN TV
KOTOR (18.00) Primorac – Szolnok
BEOGRAD (18.00) Novi Beograd – Vouliagmeni Atena
KRAGUJEVAC (19.30) Radnički – Strasbourg
AIX-EN-PROVENCE (18.00) Pays d’Aix – OSC Budimpešta
KAZANJ (20.00) Sintez – Dinamo Moskva
LILLE (20.00) Lille – C. zvezda Beograd