hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Olimpijske igre, Vijesti / 21. srpnja 2021.

Organizator OI 2032. će biti Brisbane

Međunarodni olimpijski odbor je na svojoj Sesiji (tako se u MOO naziva Skupština) koja je održana u Tokiju, potvrdila australski grad Brisbane za domaćina ljetnih Olimpijskih igara 2032. godine. Ondje će dakle natjecazi i hrvatski vaterpolisti, neke nove generacije, za 11 godina.

U ovom se slučaju radilo uistinu samo o potvrđivanju domaćinstva jer je cijela procedura izbora domaćina izmijenjena odlukom MOO-a od 2019., a na preporuku predsjednika Thomasa Bacha. Tada je oformljeno Povjerenstvo potencijalnog domaćina, te to tijelo MOO-a razgovara i analizirala potencijalne kandidature gradova domaćina, da bi onda proslijedilo svoj konačan prijedlog Izvršnom odboru MOO-a. Upravo je tako Povjerenstvo MOO-a predložilo, a Izvršni odbor MOO-a u veljači 2021. odabrao već Brisbane, te je sada trebala samo formalna potvrda članova Sesije MOO-a. Zato Brisbane nije niti imao protukandidata, jer prijašnji interesenti (Doha, Hamburg i Budimpešta) nisu dobili ‘zeleno svjetlo’ spomenutog povjerenstva.

Stoga je u Tokiju od 77 glasova, za Brisbane bilo čak 72, dok je samo 5 glasovalo protiv.

Brisbane će tako postati treći grad u Australiji koji će organizirati olimpijske igre, nakon Melbournea 1956. i Sydneya 2000.