hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 13. rujna 2020.

Održana Skupština Hrvatskog vaterpolskog saveza

Danas je u Šibeniku  održana Skupština Hrvatskog vaterpolskog saveza. Mladen Drnasin, predsjednik HVS-a u ponosno je iznio činjenicu kako je u vrijeme korone Hrvatski vaterpolski savez ipak uspio unatoč teškim vremenima nastaviti i ostvariti sve sportske događaje i sva natjecanja koja su bila predviđena u ovoj godini:
– U nizu pozitivnih organizacijskih odluka koje smo proveli od pojavljivanja pandemije, najveće nam je zadovoljstvo pružila činjenica što smo uspjeli osigurati značajnu financijsku pomoć našim klubovima i hrvatskog vaterpolu kako bi se očuvala stabilnost klubova. Zahvaljujem Vladi RH zajedno s pripadajućim ministarstvima u razumijevanju problematike u sportu, kao i njihovim brzim odlukama ključnim za opstanak sporta. –

Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a osvrnuo se na proteklu godinu kao i godinu koja slijedi, a u kojoj se očekuju neka od velikih međunarodnih nadmetanja u svim starosnim skupinama:

Klubovima početkom listopada započinje nova sezona za koju se iskreno nadamo da će se uspješno održati. Mi ćemo se dalje truditi da se i u jesenskom periodu iznađu sredstva za klubove te sam uvjeren da ćemo ostvariti sve aktivnosti koje su u planu, a koje ove godine postaje važnije nego ikada, kako bi sve selekcije i cjelokupan sport nastavio normalno funkcionirati. U veljači seniorsku reprezentaciju očekuju kvalifikacije za OI u Rotterdamu kao i četvrtfinale Svjetska lige protiv Crne Gore. Klubove očekuje redovita sezona, a žensku i mušku selekciju U15 nastup na Europskom prvenstvu dok muška selekcija U20 putuje na Svjetsko prvenstvo. Ono na što smo posebno ponosni jest dobivanje domaćinstva za žensku U17 reprezentaciju koja će u Šibeniku odigrati Europsko prvenstvo. –

Izbornik Ivica Tucak nadovezao se svojim govorom te osvrnuo na rad i rezultate seniorske reprezentacije u prošloj godini:

Najvažnije natjecanje koje smo imali u prošloj godini bilo je Europsko prvenstvo u Budimpešti koje nas je potencijalno vodilo na Olimpijske igre međutim čiju kvalifikaciju nismo uspjeli ostvariti. Odmah po završetku EP-a napravili smo detaljnu analizu našeg nastupa te vjerujem da smo došli do odgovora zašto smo završili bez medalje. Zaključili smo da nas je novi kriterij suđenja poremetio u igri bek-centar, stoga ćemo ususret novom sustavu suđenja morati prilagoditi i svoju igru. Uvjeren sam da Hrvatska vaterpolska reprezentacija svojom igrom zaslužuje biti dio Olimpijskih igara, stoga je Rotterdam ključna stavka koja nas sljedeće godine vodi u Tokio. –

Kako je 2020. izborna godina, izvršni direktor Perica Bukić razriješio je sva Skupštinska tijela, predsjednika i članova UO, kao i stalna i povremena povjerenstva. Mladen Drnasin u osobno ime, te ispred Upravnog odbora zahvaljuje Skupštini na ukazanom povjerenju u proteklom periodu, u svoje osobno ime i u ime svih nazočnih na svemu učinjenom u svom mandatu i podršci na kandidaturi. Skupština je jednoglasno imenovala gospodina Mladena Drnasina predsjednikom Hrvatskog vaterpolskog saveza na razdoblje od 4 godine, od 13. rujna 2020. do iduće izborne skupštine koja se treba održati do kraja 2024. godine.

Renato Živković, glavni tajnik HVS-a potom je predstavio financijski plan za sljedeću godinu.

Ukupan projekcijski financijski plan za sljedeću godinu je 23.700.000,00 kuna. 7 milijuna kuna su namjenska sredstva za plaćanje organizacije Europskog prvenstva u Splitu, od HOO-a očekujemo približno 8 milijuna za redovne i posebne programe te se nadamo priskrbiti cca 5 milijuna kuna od sponzorskih ugovora. Ujedno, iskreno se nadamo da će naše čelništvo zajedno s Ministarstvom turizma i sporta te Vlade RH moći iznaći dodatna sredstva za uspješno funkcioniranje klubova i u jesenskoj sezoni.

Na kraju je najavljeno kao Hrvatski vaterpolski savez u ponedjeljak u 12 sati u rad pušta novu web stranicu na kojoj će mediji, pratitelji i prijatelji vaterpola moći pratiti sve novosti vezane za sport, stoga su pozvani svi da svojim komentarima doprinesu još boljem djelovanju i ažurnosti praćenju svih događanja. Ono što je ključno za samu vaterpolsku zajednicu jest da se provela i digitalizacija poslovanja HVS-a što će cjelokupno poslovanje podići na još jednu višu i konkurentniju razinu u radu s domaćim pa tako i svjetskim organizacijama.


Sloboda i Bebić kandidati za LEN


Upravni odbor HVS-a stao je  iza kandidature dvojice dužnosnika za krovno europsko tijelo vaterpola.

Konkretno, dopredsjednik HVS-a Predrag Sloboda je zajednički kandidat svih hrvatskih vodenih sportova za Ured LEN (Europske organizacije vodenih sportova). U tom pogledu Sloboda ima i potporu nacionalnih saveza u plivanju, daljinskom plivanju, skokovima u vodu i sinkroniziranom plivanju.

Milivoj Bebić je pak istaknut kao hrvatski kandidat za člana TWPC LEN (Tehničkog vaterpolskog odbora LEN). Europska organizacija vodenih sportova nova će tijela izglasovati na Kongresu LEN u Budimpešti, 8. studenog 2020.

Novoizabrani je predsjednik predložio, a Skupština prihvatila i izglasovala i sastav novog Upravnog odbora HVS-a koji čine u mandatu 2020. 2024.:

1. Mladen Drnasin, predsjednik

2. Perica Bukić, dopredsjednik

3. Željan Konsuo, dopredsjednik

4. Saša Dujmić, dopredsjednik

5. Predrag Sloboda, dopredsjednik

6. Milivoj Bebić, član

7. Boris Labar, član

8. Ana Stojić Deban, članica

9. Ante Kulušić, član

10. Adrian Ježina, član

11. Hrvoje Akrap, član

12. Dalibor Bilić, član

13. Tomislav Dumančić, član

14. Kristijan Pavić, član

15. Samir Barač

16. Tomislav Ninić, član

Jedina izmjena u odnosu na dosadašnji Upravni odbor je što je umjesto Boška Lozice u izvršno tijelo HVS-a izabrana Ana Stojić Deban, inače predsjednika HAVK Mladosti, koja je time ujedno postala prva žena u povijesti koja je postala članicom Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza!

Stručni savjet

Prihvaćen je i novi sastav Stručnog savjeta HVS-a koji čine – Perica Bukić, Boško Lozica, Zoran Roje, Milivoj Bebić, Ratko Rudić, Ognjen Kržić i novi član Dejan Savičević.

Nadzorni odbor HVS

Skupština HVS-a je odabrala i Nadzorni odbor u kojem je nova osoba Danko Duhović mjesto Tomislava Družaka koji je još u siječnju 2020. izborom za državnog tajnika za šport u tadašnjem Središnjem državnom uredu za šport, morao slovom zakona istupiti iz članstva. 

1. Tomislav Jukić, predsjednik

2. Danko Duhović, član

3. Frane Mitrović, član

Disciplinski sud HVS-a

1. Đuro Sessa, predsjednik

2. Vlado Bosner, član

3. Damir Mišić

4. Alen Pešušić

5. Igor Žurić

Lista Arbitara HVS-a – Đuro Sessa, Mirela Varović, Mladen Katunarić, Žarko Mihaljević, Mario Pedišić, Davor Poković, Bruno Spitz, Toni Vukičević, Igor Hontić, Marijan Miletić, Jasna Smiljanić

Povjerenik za natjecanje

Kao i dosad, povjerenik za natjecanje ostaje Milivoj Bebić