hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 24. studenoga 2019.

NOĆ HRVATSKOG VATERPOLA 2019: Ta divna splitska vaterpolska noć…

NOĆ HRVATSKOG VATERPOLA 2019.

Listovi se na kalendaru samo mijenjaju, godine gotovo pa da ‘bezglavo’ jure što nas onda samo navodi na stih Petra Preradovića – “Na ovomu svijetu samo mijenja vječna jest”. Doista, teško je uopće i pojmiti nešto što nije podložno prolaznosti vremena, osim… Da, nije pretjerivanje, osim hrvatskog vaterpola.

Osim priče o uspjesima, nagradama, pobjedama, slavljima. U redu, nije sve uvijek idilično. Ima i posrtaja, ali onda slijedi ono važnije, najvažnije u životu. Iznova uzdizanje. E, to je priča hrvatskog vaterpola. Ona se ne mijenja, samo svake godine biva bogatija nekom novom zgodom, plemenitom kovinom, priznanjem. Najbolje se to očituje na tradicionalnim već Noćima hrvatskog vaterpola. Od prvog 2007. pa do ovogodišnjeg 2019. u Splitu, u hotelu Le Meridien Lav.

– Upravo smo ovdje, u ovom gradu i hotelu priredili prvu Noć hrvatskog vaterpola koja je eto s vremenom postala i tradicija i svetkovina našeg sporta – između ostalog će u uvodnom slovu Perica Bukić, dopredsjednik HVS-a, dok je Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza prisjetio i ovogodišnjih vaterpolskih jubilaraca.

– Ovo je godina u kojoj je Siscia iz Siska proslavila prvih 25 ljeta postojanja, dva vremešnija kluba, Mornar BS i Delfin iz Rovinja 70, a dubrovački Jug čak 95 godina.

Noć hrvatskog vaterpola ove je godine tek upriličena nešto ranije, a ne kao dosad, neposredno prije Božića. Razlog je dakako poradi vaterpolskog natjecateljskog kalendara i brojnih obveza reprezentativaca. Kako onih do 20 godina koji sredinom prosinca imaju Svjetsko prvenstvo u Kuvajtu, tako i A momčadi koja će u to doba biti na drugom kraju svijeta, u Australiji, na pripremama za Europsko prvenstvo u Budimpešti. Nadmetanje na kojem ćemo, u siječnju 2020. već, tražiti i kontinentalnu medalju, ali i olimpijsku vizu za Igre u Tokiju

U splitskom smo se hotelu Le Meridien Lav prisjetili ponekih slika još jedne uspješne godine na izmaku. Godine u kojoj su Barakude u Hrvatsku donijele nove tri medalje – srebro s Europa kupa u Zagrebu, srebro i sa Svjetske lige u Beogradu, te broncu sa Svjetskog prvenstva u Gwangjuu. Već sedma uzastopna medalja sa SP. Kao nitko nikada prije u povijesti, a teško da će nas itko i u budućnosti nadmašiti. Osim… nas samih, nas Hrvata!

No, bilo je to i godina u kojoj je naša ženska izabrana vrsta izborila kroz kvalifikacije novo, treće uzastopno EP.

Jučerašnju svetkovinu hrvatskog vaterpola uveličali su svojim dolaskom Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, Krešimir Šamija, zamjenik tajnika u Središnjem državnog uredu za šport, izaslanici gradonačelnika Zagreba i Splita, kao i mnogi bivši vaterpolisti različitih generacija, ali istovjetno, zlatom ovjenčanih.

Ugodno vaterpolsko druženje uz sjajan nastup estradne zvijezde Jelene Rozge potrajao je do dugo u noć. Tu divnu splitsku vaterpolsku noć…

———————————-

Maro Joković, Vaterpolist godine 2019. u izboru Večernjeg lista

Junak utakmice za broncu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Gwangjuu, čovjek koji je s čak 6 golova “uništio” Mađare, a Barakudama priskrbio novu svjetsku medalju, Maro Joković proglašen je u 32. anketi Večernjeg lista, najboljim hrvatskim vaterpolistom u ovoj godini. Jokoviću je pripala statua Vaterpolist, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, s tim da je umjesto Jokovića koji je u subotu navečer igrao važnu prvenstvenu utakmicu za svoj Olympiacos, nagradu iz ruku Antona Filića, novinara Večernjeg lista preuzeo Ivica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije.
U ovogodišnjem izboru za najboljeg vaterpolistu godine, glasovali su – Renco Posinković (Split), Željko Tonković (Rijeka), Dalibor Radonić (Zagreb), David Burburan (Rijeka), Franko Antunović (Zagreb), Dejan Savičević (Split) i Emil Nikolić (Dubrovnik/Zagreb).

Konačan poredak po broju bodova:

1. Maro Joković (Jug AO/Olympiacos) 46
2. Andro Bušlje (Olympiacos/Pro Recco) 38
3. Josip Vrlić (Barceloneta/Mladost) 27
4. Marko Bijač (Pro Recco) 22
5. Ante Vukičević (Marseille) 17
6. Paulo Obradović (Olympiacos/Jug AO) 13
7. Loren Fatović (Jug AO) 10
8. Ivan Marcelić (Mladost) 7
9. Luka Lončar (Jug AO) 5
10. Luka Bukić (Pro Recco/Mladost) 4
11. Lovre Miloš (Mladost) 3
12. Josip Pavić (Olympiacos) 2
13. Xavi Garcia (Jug AO) 1
13. Anđelo Šetka (Jadran Split) 1

Najbolja momčad godine 2019. je dakle – vratar Bijač, branič Bušlje, lijeva strana Fatović i Vukičević, desna strana Obradović, Joković i centar Vrlić.

Čestitamo Maru Jokoviću na zasluženo osvojenom prestižnom trofeju.

Svi dosadašnji laureati Vaterpolista godine Večernjeg lista

1988. – Igor Milanović (Partizan)

1989. – Igor Milanović (Mladost)

1990. – Igor Milanović (Mladost)

1991. – Perica Bukić (Jadran/Mladost)

1992. – Perica Bukić (Mladost)

1993. – Dubravko Šimenc (Pescara)

1994. – Vjekoslav Kobešćak/Renato Vrbičić (Mladost/Solaris)

1995. – Siniša Školneković (Mladost)

1996. – Siniša Školneković (Mladost)

1997. – Siniša Školneković (Jadran)

1998. – Perica Bukić (Mladost)

1999. – Mile Smodlaka/Dubravko Šimenc (Jug/Mladost)

2000. – Mile Smodlaka (Jug)

2001. – Mile Smodlaka (Jug)

2002. – Ratko Štritof (Mladost)

2003. – Igor Hinić (Brescia)

2004. – Mile Smodlaka (Jug)

2005. – Josip Pavić (Mladost)

2006. – Mile Smodlaka (Jug)

2007. – Miho Bošković (Jug)

2008. – Frano Vićan (Jug)

2009. – Igor Hinić (Mladost)

2010. – Damir Burić (Pro Recco)

2011. – Josip Pavić (Mladost)

2012. – Josip Pavić (Mladost)

2013. – Nikša Dobud (Jug)

2014. – Sandro Sukno (Primorje)

2015. – Sandro Sukno (Primorje/Pro Recco)

2016. – Marko Bijač (Jug)

2017. – Sandro Sukno (Pro Recco)

2018. – Andro Bušlje/Luka Lončar (Olympiacos/Jug)

2019. – Maro Joković (Jug AO/Olympiacos)

——————-

Emmi Miljković, najbolja vaterpolistica Hrvatske

Treću godinu zaredom Hrvatski vaterpolski savez bira i najbolju vaterpolisticu u našoj domovini. Nakon što je prijašnje dvije godine taj laskavi naslov ponijela Petra Bukić, ove je godine i više no zasluženo, pa i uvjerljivo nagradu doma odnijela Emmi Miljković iz zagrebačke Mladosti.

Nagradu je Emmi Miljković predao Milivoj Bebić, član Tehničkog vaterpolskog odbora FINA i član Kuće slavnih u Fort Lauderdaleu.

Emmi Miljković je briljirala ove godine u svojem klubu s kojim je osvojila naslov prvakinja države, kao i pobjednica Regionalne lige, a u istom je ritmu nastavila i u reprezentaciji. Samo za ilustraciju, u prvoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na EP u Budimpešti, u Lisabonu protiv Portugala kada je Hrvatska pobijedila 14:13, Emmi je postigla čak 7 pogodaka. Polovicu svih hrvatskih! Čestitke i za Emmi.

Sve dosadašnje laureatkinje za Vaterpolisticu godinu u izboru HVS-a

2017. – Petra Bukić (Mladost)

2018. – Petra Bukić (Mladost)

2019. – Emmi Miljković (Mladost)

—–

Vicku Batinici “Trofej HVS-a”

Hrvatski vaterpolski savez uobičajeno svake godine dodjeljuje posebno godišnje priznanje, “Trofej HVS-a”. Ocjenjivački sud u sastavu Ivo Trumbić, Mile Nakić i Ivica Johan Cipci donio je jedinstvenu odluku da je ovogodišnji dobitnik “Trofeja HVS-a”, gospodin Vicko Batinica.

Riječ je o višegodišnjem članu Upravnog odbora HVS-a, ali i ključnom čovjeku, dugo godina predsjedniku VK Mornar Brodospas.

Poseban doprinos Ivice Johana Cipcija

Jedna od legendi splitskog Jadrana, vrsni i reprezentativni branič koji je ’50-tih godina prošlog stoljeća slovio za najboljeg braniča na svijetu, jučer je u svome gradu i na Noći hrvatskog vaterpola dobio priznanje koje se službeno zove “Poseban doprinos hrvatskom vaterpolu”. Uistinu prikladno za Johana Cipcija koji je cijeli svoj život na različite načine pomagao splitski i hrvatski vaterpolo.

Johan Cipci inače ima olimpijsko srebro iz Melbournea 1956. kada je na tom turniru bio i najbolji strijelac. Osvojio je i srebro na EP u Budimpešti 1958., a s Jadranom je triput bio prvak države (1954., 1957. i 1961.). Godine 1959, izabran je za sportaša Dalmacije. U Upravi VK Jadran od 1970, a od 1974. do 1994. predsjednik VK Jadran.